Прочитај ми чланак

ЈЕВРЕЈСКИ ПОГЛЕД: “Хамас против Израела – рат изненађења“

0

izrealski vojnikd

(Овај чланак исказује јеврејски поглед на изреалско-палестински сукоб, који ових дана доживљава кулминацију ратом у Гази. Позивамо и палестинску страну, да пошаље свој осврт, у вези сукоба у Гази, да би читаоци нашег портала могли што реалније да сагледају због чега међусобно ратују јеврејски и палестински народ – редакција Србин.инфо)

Данас постоји реакција против Израела у многим деловима света и оживљавање антисемитизма у многим местима. То је застрашујуц́е за сваког Јеврејина, па и за не Јеврејина.

Дуго се тврди да арапско – израелски конфликт интерентно нерешив. Сада , по трећи пут у последњих неколико година, рат се води у Гази. Палестинци пуцају ракете на Израел са минималним ефектом. Израелци спроводе ширу операцију да се запечате тунеле дуж границе Појаса – Израел. Као и претходних ратова, тренутни рат неће решити ништа ако Хамас не престане са нападима. Израелци желе да униште Хамас ракете. Они то могу учинити само ако очисте Газу од Хамаса и остану тамо један дужи временски период, а инжењери униште тунеле и бункера широм територије који је терористички Хамас направио у циљу да што више приђе Израелу на максималној близини како би гађао цивилно потруције и израелску инфракструтуру.

Знамо да они који данас највише пате су жене и деца у Гази. Оно што је необјашњиво је да они настављају да подржавају Хамас, који стоји на путу било какве наде (за њих) да имају своју државу и бољу будућност. Живети у једном подручју које је још увек затворен свет и знајући да само неколико миља преко границе у Израелу људи живи добар живот у прелепим градовима мора бити невероватно тешко. Знајући да је само преко те затворене границе деца одрастају са добрим образовањем, са могућношћу да путује и виде свет, и постану све што желе, а  бити тако тога близу мора да је неподношљиво.

Палестинци из Газе требају да знају да је Израел направио мир са многим својим суседима који су некада такође позвали на уништење Израела. Ти арапских суседа сада избегавају Хамас. Мировни уговори, које је Израел потписао са Египтом и Јорданом, и даље трају. Народ у Гази мора да види исто то,  да могу да граде своју будућност само ако одбаце Хамаса и његову мисију да уништи државу Израел.

Сви смо згрожени убијањем невиних цивила, жена и деце. Али губитак живота у Гази могу бити испостављени на ноге Хамасу. Они су могли да зауставе убијање данас, ако пристану да признају право Израела на постојање и престану са рекетирањем јеврејског народа. Уместо тога, лидери Хамаса су рекли да ће да наставе да  граде тунеле испод границе Израеле са циљем да и даље убијају становнике Изреала. Они сваки дан испаљују ракета на Израел покушавајући да убијају недужне цивиле; истовремено не дозвољавајући својим рањеницима да добију медицинску помоћ у израелској болници када је то потребно .

Израел и Хамас су се борили у најмање 10 ратова и имали окршаје у протеклој деценији. Сви су резултирали неуспехом, који не воде примирју већ припремами за наредне конфронтације.

Али најновији сукоб је јединствен због технолошког напретка у наоружању са обе стране и трансформисане политичке сцене на Блиском истоку где се фаворизује Палестина.

Овај пут, ракетна ватра је пореметила живот у великим градовима Израела, од приморског, финансијског и културног центра, Тел Авива, до главнога града Јерусалима.

hamas 0c

Хамас је одавно инсталирао оружје у областима насељеним угроженим становницима. Хамас је покопао велике количине скривеног оружја и експлозива под сопственим игралиштима и болницама као и у разним цивилним областима у циљу да се скрије иза сукње палестинских жена и деца.

Израел је у великој мери повећао размештање противракетне одбране, која је пресрела око 90 %  палестинских ракета усмерених на насељене центре. Штитећи цивиле, Ирон Доме одбрамбени систем пружа више простора за дисање у Израелу, за разлику од палестинских терориста који користе своје цивиле као жзиви стит.

Али Хамас и друге милитантне фракције су развили мрежу тунела за упад у Израел, као и за скривање ракете, другог оружја и командних центара. Тешко наоружане палестинстинске терориста пресрели су израелски војници на путу од тунела до отвора у израелској заједници.

Тунели су увек били део Хамасове стратегије. Но, сада су Израелци запањен бројем тунела, инфраструктуром и техничком сложеношћу тих тунелских система.

Као одговор, Израел је покренуо операције на земљи да елиминише терористичку организацију Хамас. Стратегија је ризична за Израел, јер је Хамас користи герилски ратну тактику, коришћењем анти – тенковскогоружја и постављањем фронта у у палестинским цивилним областима.

За Палестинце, оригинални злочин је стварање државе Израел и наводно протеривања Арапа из те државе. Они, полазећи од те претпоставке,  виде да је једино решење сукоба елиминација Израела. За многе Израелце, једино решење је да се Палестинци обавежу за мир и признање државе Израел. Оваквим чином, одбијања примирија са Израелом, Палестински Хамас демонстрира да остаје у стању да сноси губитке док наставља да се бори, а да Израел практично брани међународно право у борби против тероризма.

Треба увек истаћи да никада није било арапско муслиманске државе у Израелу. Палестинци никада нису имала суверенитет над Западном обалом. Позивање на „окупирану“ територију су, дакле, неприменљиве. Сада са Хамасом свака могућност помирења (док трају ракетни напади) не постоји. Само замислите Хамасове ракете спремнеа да ударе по источној граници, уз Хезболаха на северу и Хамаса на југу. Додајте овом сценарију и повећање егзистенцијалне претње Израелу од Ирана која убрзано развија своју нуклеарне способности, а изреалска будућност је мање ооптимистичка.

Свакако да постоји мирно решење ако би се Хамас сложио да призна Израел. ПЛО је пристао, али Хамас је изгледа спреман да види хиљаде својих људи како умиру у континуираној борби у којој они не могу да победе.

Хамас ратује не само са Израелом, иако се на Израел пуца ракетам, већ се то спроводи и по целом свету, као у недавном рату у бившоЈугославији где је Хамас учествовао против Срба.

Пре свега, Хамас, палестинска сунитска исламска терористичка организација, није ни поменута у светској јавности као главни катализатор подстицања најновије рунде ратовања. Хамас је дуго посвећен елиминисању Израела, а потом, и свих Јевреја.

На жалост, Хамас намерно користи цивиле као живи штит, говорећи својим грађанима да заузму војне циљеве како би спечио војне изреалске контра ударе. У међувремену, се Хамасови лидери крију. Израелска војска рутински позива преко телефона и путем летака цивиле да се склоне са тих војних циљева, да би се спречило убијање обичних људи. Смрт палестинских цивила је директно последица Хамасове тактике.

Треба да подржимо Израела јер има право да се брани и уради оно што мора да би престала свакодневна претња за грађане Израела да би могли да живе без страха од нових напада. Израелска војска чине све што може са својим напредним могућностима да покуша да избегне цивилне жртве, али Хамас је одговоран ако настави да се бори, скривајући се иза обичног ненаоружаног народа. Ниједан народ неће затварати очи када се ракете испаљују на њиховим цивилима од заклетог непријатеља. Зашто би свет очекивао од Израел да то уради?

Жалосно је да у данашње време још увек треба да се бавимо ирационалном антисемитском мржњом против Јевреја и Израела, али да ни на који начин не преузмемо одговорност и акције против тога. Ова смртоносна болест је доказано отпоран кроз векове, а сви противници болести тероризма и нетрпељивости морају да се одупру овом злу. У оваквим тренуцима су наше молитве преко потребне, не само за безбедност народу у Израелу, већ и за палестински народ, да присили Хамас, да призна и прихвати Израел и услове који ће обезбедити бољу будућност за народ који се налазе у појасу Газе.

(Србин.инфо – Иван Масловара)