Прочитај ми чланак

Напредна нација: Црна Гора сад има два црногорска језика, професори Хрвати

0

crnogorski-jezik-675x421

Одлука Владе Црне Горе да уз постојећу катедру за црногорски језик и књижевност на Филозофском факултету у Никшићу, формира истоимени факултет на Цетињу, изазвала је бурне реакције и спекулације да је оваква одлука епилог сукоба двеју струја око стандардизације црногорског језика, пишу Вечерње новости.

Судећи по, изненадној, и експресно реализованој, одлуци Владе да се оснује Факултет за црногорски језик на Цетињу, реакцијама које су стигле са Универзитета у Никшићу, одговорима из Министарства просвете, и, на крају, будућим предавачима на Цетињу, црногорски језик и књижевност, од ове јесени, неће бити исти у размаку од стотинак километара.

Како је за „Новости“ рекла Јелена Шушањ, чланица Управног одбора Факултета за црногорски језик и књижевност на Цетињу, будућим студентима под Ловћеном предаваће, између осталих, проф. др Новак Килибарда, проф. др Весна Килибарда, проф. др Милорад Никчевић, доц. др Јаков Сабљић из Хрватске, проф. др Милица Лукић (Хрватска), и доц. др Аднан Чиргић. По речима Јелене Шушањ, биће ангажовани и реномирани слависти из региона и Црне Горе.

Одлука Владе Црне Горе да уз постојећу катедру за црногорски језик и књижевност на Филозофском факултету у Никшићу, формира истоимени факултет на Цетињу, изазвала је бурне реакције и спекулације да је оваква одлука епилог сукоба двеју струја око стандардизације црногорског језика. Стога није изненађење да на стручним предметима на цетињском Факултету нема професора који предају на катедри за црногорски језик и књижевност у Никшићу. Јер, дуго већ „тиња рат“ између никшићке и подгоричке концепције.

Лингвисти се нису могли никако договорити око тих питања на седницама Савета за стандардизацију језика, па је комисија Министарства просвете одлучила да прихвати Чиргићев стандард. Тако се може очекивати да ће студенти на Цетињу учити другачији црногорски језик и књижевност од студената у Никшићу. Док је декан цетињског факултета Аднан Чиргић раније изјавио да је оснивање факултета важан догађај за културу и науку, професорка др Татјана Бечановић са никшићког факултета каже да се ради о, још једном у низу, ако не и коначном ударцу Одсеку за црногорски језик на Филозофском факултету у Никшићу.

(Вечерње новости)