Прочитај ми чланак

Под лупом и поглавар Исламске заједнице Косова

0

trnava

Међу лицима против којих косовска полиција води истрагу је и поглавар Исламске заједнице Косова Наим Трнава, јавља „Кохавижн“.

Истрага против Трнаве се води због примање средстава од сумњивих организација, као и због именовање сумњивих имама на Косову.

Како наводи Кохавижн, истрага се такође води и против неколико имама џамија у Призрену, Качанику, Ђенерал Јанковићу и Драгашу.

Раније данас, на Косову је ухапшен један од главних инспиратора џихада на Косову, имам џамије Ел-Куддус у Гњилану, Зекерија Ћазими.

Косовска полиција је саопштила је да је у оквиру исте акције ухапшен још један осумњичени Л. К. (27) из села Полац, у општини Србица на северу Косова.

У току реализације судског налога, осумњичени имам није био у својој кући, али је нађен сакривен у возилу у планинском подручју близу куће, док је други осумњичени пронађен у месту пребивалишта.

Током акције полиција је конфисковала материјалне доказе, а особама ухапшеним по налогу тужиоца Специјалног тужилаштва одређен је полицијски притвор од 48 сати.

Косовска полиција је у понедељак ујутру ухапсила 40 особа широм Косова, које су осумњичене да су учествовале у борбама у Сирији и Ираку и да су подржавали терористичке организације.

Ухапшене особе су из Приштине, Пећи, Гњилана, Урошевца, Призрена и Косовске Митровице, а осумњичени су лишени слободе након процене да њихово деловање угрожава националну безбедност и заштиту уставног поретка.

Специјални суд им је, на захтев специјалног тужилаштва Косова, одредио 30 дана притвора.

На првом саслушању петорица оптужених признала су да су били у посети у Сирији, али су одбацили тврдње да су учестовалу у борбама или били у некој терористичкој организацији.

Остали ухапшени су одбацили оптужбе да су били део терориштицких организација Исламска држава и Ал-Нусра.

(РТС)