Прочитај ми чланак

На продају рудници Ресавица, Галеника, ПКБ, ЈАТ техника….

0

resavica

Агенција за приватизацију огласила је данас продају 502 предузећа са зависним привредним друштвима, међу којима су рудници за експлоатацију угља Ресавица, Галеника, Петрохемија, Азотара, ФАП, Мостоградња, Јат техника, Ласта, Симпо, Ц маркет, Београдски сајам.

Јавним позивом Агенције за прикупљање писама о заинтересованости за приватизацију предузећа оглашена је и продаја Индустрије мотора Раковица, ИМТ-а, Предузећа за путеве Београд, предузећа Колубара услуге, Јумко, Трајал корпорације, Пољопривредног Комбината Београд, БИП-а, ПИК Земуна, Икарбуса, Минел трансформатора, Рафинерије нафте Београд, Рудника Ковин.

На продаји су и 73 предузећа из области информисања и комуникација, међу којима су Политика а.д., Дневник холдинг из Новог Сада, Студио Б, Завод за уџбенике, РТВ Панчево, Панчевац, Просвета, радио станице Барајево, Дрина, Сомбор, Обреновац, Глас Подриња, Југословенскли лексикографски завод…

Међу предузећима која су понуђена на продају су и Аеродром паркинг из Сурчина, Утва авиоиндустрија, Гоша из Смедеревске Паланке, Фармакос из Београда, Термоелектране Косово из Обилића, Холдинг Трепча из Звечана, Површински копови Косово из Обилића, Жупа из Крушевца, Први мај Пирот, Хотел Сплендид из Београда, Славија хотели, Јат апартмани на Копаонику, Шамот холдинг из Аранђеловца, Радничко прихватилиште из Београда.

Оглашена је и продаја Фабрике седишта из Прибоја, Слоге из Кањиже, Про Тент Ушће, Невене Лесковац, Индустрије обуће Београд, Колубара угоститељства, Ливнице Топола, Крушик пластике, Специјалне болнице Меркур, ПИМ Београд, Јагодинске пиваре, Желвоза из Смедерева, али и Фудбалског клуба Рад.

На списку су и Хидротехника -хидроенергетика, Борели из Сомбора, Војводинапут – Бачкапут, Севертранс, Индустрија стакла Панчево, Аутосаобраћај Крагујевац, Будимка из Пожеге, Фонтана из Врњачке Бање, као и „24. септембар“ из Ужица. Агенција за приватизацију је јавни позив за прикупљање писама о заинтересованости инвеститора за приватизацију 502 предузећа објавила на интернет страници www.прив.рс, а у складу са новим Законом приватизацији, који је у среду ступио на снагу.

Писма о заинтересованости могуће је доставити до 15. септембра 2014. године. Јавни позив за приватизацију се односи на 113 предузећа из области прерађивачке индустрије, 83 из области трговине на велико и мало и поправке моторних возила, 73 предузећа из области информисања и комуникација, 67 из области стручне, научне и иновационе делатности, 51 из области грађевинарства, 35 из пољопривреде, шумарства и рибарства. Међу њима су и по 21 предузеће из сектора саобраћаја и складиштења и услуге смештаја и исхране, као и 16 из области здравствене и социјалне заштите, 15 из финансијске и делатности осигурања, 13 из административне и помоћне услужне делатности, седам из области снабдевања струјом, гасом и паром и шест из сектора рударства. Јавни позив се односи и на пет предузећа из области снабдевања и управљања водом, четири из осталих услужних делатности, три из области уметности, забаве и рекреације и по једно из државне управе, образовања и пословања са некретнинама.

Предузећа из делатности јавног информисања и комуникација се приватизују у складу са новим Законом о јавном информисању, саопштила је раније Агенција за приватизацију и навела да јавни позив неће обухватити предузећа која запошљавају особе са инвалидитетом и предузећа из одбрамбене индустрије, с обзиром да су ови субјекти у складу са Законом о приватизацији тренутно изузети из поступка приватизације. Агенција ће, како се наводи, у складу са исказаним интересовањем потенцијалних инвеститора, у року од 45 дана од истека рока за достављање писама заинтересованости, доставити Министарству привреде предлоге модела и метода приватизације за свако од тих предузећа појединачно. Обавезан рок за спровођење тих приватизација, сагласно закону о приватизацији, је до краја децамбра 2015. године. Обавештење о Јавном позиву ће истовремено бити објављено у реномираном часопису „Фајненшел Тајмс“ и националним средствима јавног информисања.

(Вечерње новости)