Прочитај ми чланак

Функционери масовно тражили сагласност да преузму још функција

0

pol0_620x0

Дозволу има 78 дуплих фотеља. Још нема јединствене базе података о платама и накнадама које се исплаћују из државне касе

Чak 78 функционера од почетка године тражило је, и добило, дозволу Агенције за борбу против корупције да истовремено ради на два државна положаја – сазнају „Новости“.

Ова независна институција, међутим, при давању дозвола не процењује са колико адреса стижу уплате на рачуне функционера, већ се мери да ли неко дуплим ангажманом улази у сукоб интереса и колики је ризик да се појави корупција.

Сличан принцип примењује и Административни одбор Скупштине, који је од почетка овог сазива дао одобрење да 19 посланика може да обавља још једну јавну функцију. Шеф тог радног тела Зоран Бабић каже нам да се на седницама даје сагласност, али да коначну реч о томе даје – Агенција.

Централе странака владајуће коалиције, које ових дана крећу у „лов“ на преплаћене чланове у својим редовима, зато ће морати да „копају“ по разним платним списковима како би пронашли оне који се налазе на више функција, да чекају на дојаве с терена или да се уздају у савест прозваних. Из партија, међутим, уверавају да ће сигурно пронаћи све који пуне џепове из више државних извора.

У овом тренутку не постоји јединствена база, у којој би могло да се пронађе ко све прима плате или накнаде из буџета. Такав амбициозан пројекат започело је Министарство финансија за време Лазара Крстића, а сада је посао преузео ресор државне управе и тим Кори Удовички. Како сазнајемо, у току је провера и обрада сакупљених података.

Кад све буде пуштено у погон – што зависи од тога када ће бити довољно новца за завршетак пројекта – једним кликом ће моћи да се открије колико ко има апанажа из касе Србије.

 

ПОПИС ФУНКЦИОНЕРА

ПРЕМА последњим подацима Агенције за борбу против корупције, у регистар функционера на свим нивоима власти тренутно је уписано 38.613 имена, што је за скоро 10.000 више него што се претпостављало да их има, кад је почињао овај „попис“. У регистру су и њихови извештаји о имовини, где се могу пронаћи подаци колика су им месечна примања и из колико извора.

 

((Вечерње Новости)