Прочитај ми чланак

Дуња и Софија су најлепше пастирице

0

lipovacke-lenje-noci

Дводневна, најмасовнија и најсадржајнија сеоска културно-забавна манифестација у Горњој Ресави, Пети дани дијаспоре, под називом „Липовачке летње ноћи“, и ове године је окупила велики број посетилаца из деспотовачке и жагубичке општине. На радост бројне дијаспоре из овог краја, која „живи“ за овај народни празник, у организацији месног Друштва „Липа“, и под покровитељством општине Деспотовац, на програму је било двадесетак манифестација. Они који напорно раде у иностранству, дошли су да се за време годишњег одмора суретну са својим Липовчанима на прадедовским огњиштима.

Титулу најлепше пастирице поделиле су Софија Милановић, из Липовице и Дуња Несторов, из Крагујевца, а за најлепши пастирски пар проглашени су Александра Добросављевић и Никола Вучковић, из Сладаје.

Најбржа преља била је Рада Миладиновић (68), која је за 15 минута испрела педесетак метара плетива, а у надвлачењу конопца највештија и најбоља била је екипа Фарме коза „Бела река“, иако је физички била знатно слабија од екипе возача „Рембас транса“ из Ресавице.

Било је много забаве за све генерације, од старе чобанске игре „клис“, бацања камена с рамена, скока удаљ, хајдучког вишебоја, па до општинског такмичења у надвлачењу конопца. На програму је била и трка са јајетом у кашици, као и изложба старих народних јела.

lipovacke-lenje-noci-Prelje

– Доказали смо оправданост организовања ове манифестације, која је ове године у ревијалном делу имала и ликовну колонију, вожњу џиповима, летење параглајдером и параду чланова „Белих орлова“ у средњевековним оделима – каже Бојан Милановић, председник Удружења „Липа“. – Многи су заволели „Липовачке ноћи“, па је из године у годину број посетилаца све већи.

САБОР ОВЧАРА И КОЗАРА

Фарма коза „Бела река“ организовала је Сабор овчара и козара Србије. Истакнути стручњаци, на челу са професором Драганом Гламочићем, саветником председника Владе за пољопривреду, одржали су низ стручних предавања о гајењу коза и оваца у подножју Хомоља, идеалном крају за узгој ове стоке.

(Вечерње новости)