• Почетна
  • СПОРТ
  • СРПСКА КОШАРКА: Србија добила новог Салета – ТРОЈКОМ пресудио Хрватима!
Прочитај ми чланак

СРПСКА КОШАРКА: Србија добила новог Салета – ТРОЈКОМ пресудио Хрватима!

0

501783_bogdan-trojka-hrvatska-foto-blicsport-rts_f

Сјајна игра Марка Симоновића и тројка Богдана Богдановића шест секунди пре краја продужетка, донели су кошаркашкој репрезентацији Србије победу над Хрватском од 84:83 (16:9, 18:20, 18:22, 21:22, 11:10) у Поу, где ће свој последњи припремни меч за Светско првенству, када је о овом турниру реч, играти у недељу од 20.30 управо против домаћина, актуелног првака Европе, Француске.

„Орлови“ су се, пре свега сјајном борбеношћу, али и тројкама када је било најважније и најпаметније, на сјајан начин „вратили у живот“ после пораза на старту овог надметања, и то од Грчке са 66:64 након грешке Владимира Мицова на половини противника у самом финишу. Хрватима је ово, са друге стране, и други пораз у Поу, јер су дан раније изгубили од Француске са 81:71.

ТОК МЕЧА

Селектор Ђорђевић се одлучио да стартну поставу Србије чине Стефан Марковић, Богдан Богдановић, Немања Бјелица, Лука Митровић и Мирослав Радуљица, док су код Хрвата то били Оливер Лафајет, Бојан Богдановић, Рудеж, Шарић и Андрић.

На овој утакмици селектор Ђорђевић није могао да рачуна на услуге повређеног трија, капитена Ненада Крстића који је у Београду, Милоша Теодосића који је са трибина пратио овај меч, те Немање Недовића коме није напрсла пета метатарзална кост стопала као што се испрва страховало, али ће наредни период ипак провести у мировању, ван екипе и са врло малом, али ипак постојећом шансом, да се можда и нађе међу путницима на Мундобаскет. У игри овога пута није било ни Владимира Мицова.

Прва четвртина: Лепршава игра „орлова“, немоћни Хрвати

Сјајна акција „орлова“ отворила је овај меч, а после Марковићевог додавања Богдановић је луцидно уочио утрчавање Мицова који је поентирао на „други обруч“ и постигао први кош на утакмици.

Србија – Хрватска 84:83 (16:9, 18:20, 18:22, 21:22, 11:10)

Србија: Богдановић 8 (шут 3/9, од тога тројке 2/4), 3ск, 3ас, 2ук, Бјелица 15 (шут 3/10, од тога тројке 1/4), 4ск, 1ас, Марковић 3п (шут 1/4, од тога тројке 1/3), 3ск, 1ас, 1ук, Радуљица 13п (шут 4/8), 5ск, 2ас, Митровић 4п, 2ск, 2ас, Мицић 4, Калинић 2п, 3ск, Катић 0п, 1ук, Штимац 1п, 1ск, Симоновић 24п (шут 9/10, од тога тројке 5/6), 1ск, Бирчевић 5п, 2ск, Јовић 5п

Хрватска: Андрић 7п, 6ск, Богдановић 19 (шут 7/14, од тога тројке 5/8), Шарић 2 (шут 1/4), Рудеж 11 (шут 3/6, од тога тројке 3/5), Лафајет 10п, 3ас, Стипчевић, Симон 11п, 6ск, 3ас, 1ук, 1бл, Маркота 5, Жорић 13 (шут 5/6), Билан, Хезоња 5, Бабић

Поентирао је потом и Радуљица испод коша, а први промашај, бар када је о нашима реч, имао је Бјелица из наскока на ивици рекета, но три уводна шута промашили су Хрвати, па је предност Србије остала на снази.

Тек после скоро три минута игре Бојан Богдановић је успео да „упише“ Хрвате на семафор, а да су наши боље искористили наредни продор Бјелице, окончан непрецизним шутем, те да Митровић није беспотребно закомпликовао контру, ривал не би успео да изједначи на 4:4 (опет преко Богдановића), и то искористивши одбрану „човек на човека“ за брз продор након што су се високи играчи удаљили од обруча.

Стефан Марковић је добру игру у одбрани надоградио прелепом асистенцијом у контри за закуцавање Бјелице, који је вратио предност нашој екипи на половини прве четвртине, а потом је продор Богдана Богдановића донео Србији 8:4.

Селектори су се тада одлучили и за већи број измена, за „орлове“ су тада заиграли Штимац, Калинић и Мицић, а лоше извођење пенала (1/4 Штимца) омогућили су Хрватима да приђу на 9:7, не и више од тога до средине осмог минута. А када су пришли, Мицићева тројка је донела нашој селекцији „+5“.

Бивши Партизанов плеј, Лафајет, тада је уместо асистенција, које му баш и нису ишле од руке, решио да опроба шут са полу-дистанце, па је погодио са позиције лево од коша, а узвратио му је Калинић, приликом чијег наскока је Катић оборио Луку Жорића па је дошло и до краткотрајног гурања њих двојице, да би се све завршило на једном или две непотребне речи.

Србија је тада, минут пре краја и уз вођство од 14:9, заиграла нешто другачију одбрану, са пресингом на својој половини, што је Хрвате натерало на нову грешку, а Катићу омогућило да баш против Жорића поентира, поставивши тако коначан резултат уводне деонице.

Друга четвртина: Борбени „орлови“ пропустили прилику да „умакну“

Нису баш најсрећније почели наши репрезентативци другу четвртину, у којој су промашили два шута које нико није ометао, па је контранапад Хрватске натерао Салета Ђорђевића да затражи тајмаут и укаже на грешке у организацији офанзивних акција. Притом је селектор убацио у игру Симоновића, који се тако прикључио Мићићу, Бирчевићу, Јовићу и Радуљици. Управо је Радуљица тада постао централна фигура српске екипе, два наредна напада су ишла управо на њега, а за разлику од првог, у коме је фаулиран и искористио оба бацања за 18:12, у другом му је лопта испала у одсудном тренутку.

Ни Хрвати нису нешто нарочито показали у уводним минутима другог сегмента утакмице, углавном због промашаја, па је изостао велики број погодака, али и нека бржа игра, јер су оба селектора трагала за најбољим решењима у позиционим нападима. А у одбрани… у одбрани су Срби били пожртвованији, и то толико да су играчи на терену добијали аплаузе оних са клупе, нарочито када су се и Јовић и Радуљица бацили за једну лопту која им је умакла у офанзивној акцији. Али, док су се наши бацали по паркету, ривал је наместио нишанске справе за далекометне шутеве, па је хрватска прва тројка, коју је погодио Маркота, омогућила његовом тиму да приђе на 19:15, пре него што је Радуљица из другог покушаја, а после свог офанзивног скока, увећао предност на „+6“ у 14. минуту утакмице.

Недуго затим, после лоше брањеног „пик-ен-рола“ и поготка Жорића, Симоновић је убацио тројку, што је Србији донело 24:17 тачно на половини друге деонице. Када је Марко Симоновић успешно реализовао и следећи напад, и то шутем са око три метра, семафор је показао девет поена разлике за „орлове“, који су могли и до двоцифрене предности да после пожртвованог офанзивног скока Митровића, лопта није испала Штимцу. Борба се тада распламсала, али и прилично убрзала, па је после неколико узастопних напада у стилу „3-на-3“, Хрватска пришла на 28:23 тројком Бојана Богдановића.

Ђорђевићев нови тајмаут донео је неке „нове“ играче на паркет, али и нову игру – вратили су се Бјелица, Калинић и Катић, који су врло брзо успоставили „ред“ на игралишту. Калинићева пожртвованост када је лопта бежала „орловима“ у нападу омогућила је наставак те акције, и то савршено брзе, а окончане тројком Марковића за 34:27, а једино је нешто спорије враћање у одбрани наше националне селекције омогућило првој звезди Хрватске, Дарију Шарићу, да се коначно упише у листу стрелаца, и то на самом крају полувремена.

Бјелица са седам и Радуљица са шест поена били су најефикаснији у нашој репрезентацији, а Богдановић са седам, те Маркота са пет у хрватској екипи.

Трећа четвртина: Распламсала се борба, Симоновић бриљирао

Друго полувреме почела је петорка „орлова“ која је и отворила меч (Марковић, Богдановић, Бјелица, Митровић и Радуљица), а њих петорицу, баш као и супарнике, шут није служио минут и по, све док Бојан Богдановић није стигао до свог десетог поена када је тројком смањио заостатак Хрватске на 34:32. А управо су далекометни погоци и донели преокрет, јер је Хезоњина тројка омогућила његовој екипи да поведе са 38:36, и то непосредно пред лепу а једноставну акцију на другој страни терена, коју је завршио млади Митровић.

Распламсала се тада борба на онај прави, стари а добри кошаркашки начин, са брзим решењима у колективно организованим нападима, а прецизним шутевима. Притом, било је и одличних одбрана, попут Бјелицине „1-на-1“ са Шарићем, али су тројке ипак биле у центру пажње: од наших су погодили Јовић и Симоновић, код Хрвата су били прецизни Хезоња са око пет метара и Богдановић са велике удаљености, па је Сале Ђорђевић затражио тајмаут када је семафор показао 45:45 на четири и по минута до краја треће четвртине.

Јовић је тада своју другу добру минијатуру завршио акцијом са Штимцем, који је правовремено, после „пика“, проиграо Симоновића који је погодио из трка, а после два хрватска напада, Марко је погодио и трећу тројку из трећег покушаја, за 50:47 у корист Србије.

Мицић и Богдановић су се тада вратили у игру, па су Симоновићу правили друштво, уз Бирчевића и Катића, ког је недуго затим одменио Штимац. Хрвати су у међувремену погађали само са линије пенала, тако су и пришли на „-1“ у 29. минуту, да би Жорић управо са слободних бацања донео минималну предност својој екипи, и то непосредно пре него што је, уочи звука сирене, Бирчевић донео 52:51 Србији пред последњи предах.

Четврта четвртина: Завршница за инфаркт

Одлучујућа деоница почела је обостраним грешкама у нападу, уз понеку дефанзивну бравуру попут атрактивне Жорићеве блокаде Богдановићевог покушаја полагања лопте у кош Хрватске, па погодака није било све док Лука Жорић није вратио предност својој екипи (53:52) у другом минуту четврте четвртине. Али, то вођство није трајало дуго, јер је Бирчевић тројком подигао самопоуздање саиграчима, који су одмах потом натерали ривала на грешку у вођењу лопте.

Јовић и Калинић су тада одменили Богдановића и Симоновића, а Хрвати су тада почели да користе одличну покретљивост центара после „пик-ен-рола“, па се дошло до 55:55 у 33. минуту, а у наредном је екипа Јасмина Репеше преко разиграног Жорића повела са два разлике. Иако „орлови“ нису деловали лоше у тим моментима, напротив, добро су се кретали у одбрани, баш као што је и лопта „кружила“ нашим нападом, прецизност је утихнула, па је отуда на ред дошло и „јурење резултата“, нарочито након што је Рудеж у последњој секунди напада, баш на средини четврте четвртине, тројком донео 55:60 Хрватској.

Радуљица се тада вратио на паркет и одмах, кошем уз додатно слободно бацање јер је био фаулиран, вратио Србију на „-2“, не и задуго јер је Жорић наставио да поентира из рекета, овога пута после лепе асистенције до тада неприметног Оливера Лафајета, а нова Рудежова тројка донела „ватренима“ до тада највећу предност, 58:65. Чак и када би наши узвраћали, попут Симоновића и Радуљице, Рудеж би изнова био немилосрдан, па је новом, трећом у низу тројком, задао тежак задатак „орловима“ у последња два и по минута, у која се ушло са предношћу Хрватске од 62:68.

Слободна бацања Радуљице примакла је Србију на „-4“ на тачно два минута до краја, а преокрет су јурили он и остали чланови стартне петорке. У њој је био и Немања Бјелица, који је тројком преко супарничких руку увећао серију наше репрезентације на 7:0, а примакао „орлове“ на 67:68. Тајмаут Јасмина Репеше није уродио плодом, Хрвати су прокоцкали свој напад, а сјајна асистенција Радуљице, иза леђа, омогућила је Симоновићу да погодио уз фаул, а како је био прецизан и са линије пенала, резултат је преокренут на 70:68. Међутим, узвратио је одмах Лафајет, тројком за вођство Хрватске, на пола минута до краја те четвртине.

Имали су тада наши лопту, изгубили је у нападу, па је фаулирани Лафајет дошао у прилику да на 20 секунди до краја увећа предност са слободних бацања. То је и учинио – било је 70:73, када је Сале Ђорђевић затражио тајмаут. Током њега је испланирао акцију за Симоновића, који је, истина на другачији начин од планираног, добио лопту и, уз помоћ табле, погодио тројку. Хрвати у кренули у последњи напад, а јуриш им је зауставио Немања Бјелица, сјајном блокадом Андрићевог покушаја под кошем, па је на ред дошао продужетак.

Продужетак: Богдан као Сале, Хрвати шокирани у финишу!

Продужетак је почео слободним бацањима на обе стране, прецизни су били Рудеж и Бјелица, па је тако и прошао први од пет минута. У другом су Хрвати прозрели акцију „орлова“, па контром Богдановића повели са два разлике, пре него што му презимењак није узвратио на бољи начн – Богдан је са око седам метара тројком донео предност Србији од 78:77.

Крунослав Симон је тада преузео диригентску палицу у игри „ватрених“, најпре је изнудио четврти прекршај Бјелице, да би, након што је погодио оба бацања, у наредној акцији (након далекометног промашаја Марковића), проиграо Богдановића који је својом петом тројком „поставио“ на семафору 78:82 на два минута пре краја продужетка.

„Сале национале“ је тада затражио тајмаут, одменио је Марковића младим Јовићем, но и даље није ишло: Богдановић је промашио за два, у одбрани смо дозволили два офанзивна скока, али се у последњи минут ипак ушло са заостатком од четири поена. Све док лопта није стигла до Симоновића, који је тројком примакао „орлове“ на 81:82.

Крунослав Симон је тада погодио само једно бацање, лопта је била за Србију на 20 секунди до краја, а 14 секунди касније Богдан Богдановић је тројком, у стилу Салета Ђорђевића исто против Хрватске, донео предност „орловима“. Хрвати су затражили тајмаут, остало им је шест секунди за напад – али га нису искористили, па је после промашаја Бојана Богдановића тријумф припао нашој националној селекцији.

(Блиц, Фото: А. Димитријевић)