• Почетна
  • СВЕТ
  • Регион
  • УШЛИ У ЕУ: Хрватска укида ратно ваздухопловство и препушта небо авионима НАТО
Прочитај ми чланак

УШЛИ У ЕУ: Хрватска укида ратно ваздухопловство и препушта небо авионима НАТО

0

hrvatski-ratni-avion

И министар одбране је, после пада МИГ-21 5. августа, упозорио да Загреб мора да одлучи да ли да угаси ратно ваздухопловство.

Хрватска влада сматра да треба да укине ратно ваздухопловство, да задржи само хеликоптере, а надзор над својим небом да препусти авионима неког од НАТО савезника, што је јефтинија варијанта, пише Нови лист позивајући се на изворе у врху власти у Загребу.

Министар одбране Анте Котромановић је после пада МиГ-21 5. августа упозорио је да Хрватска мора до 2016. да донесе одлуку да ли да угаси ратно ваздухопловство. Нови лист наводи да је Загреб на корак од те одлуке.

„Све остало било би крајње неодговорно према држави. Ми једноставно немамо новац за куповину нових борбених авиона, нити ћемо га скоро имати. Ту се ради о огромним цифрама, стотинама милиона долара, и немамо право да донесемо одлуку која би имала тешке финансијске последице за земљу. Позитивно је што ХДЗ сада прихвата одговорност у вези с овим питањем, али чињеница је да су њихове владе низ година одгађале било какву одлуку, премда су и они били свесни да су нови авиони прескупа опција за Хрватску. Ваљда су се бојали да кажу то грађанима“, објашњава за Нови лист „високи државни званичник“.

Он такође каже да Хрватска може себи да приушти себи само хеликоптере.

„Нас окружују с једне стране чланице НАТО, а граничимо и с Босном и Херцеговином, Србијом и Црном Гором. Реално, од три бивше југославенске републике не морамо да страхујемо. Оне су у пуно горој економској ситуацији него Хрватска, а осим тога теже и приступању Европској унији. Једна Србија не представља опасност за Хрватску, показује се да су они спремни готово све да подреде националном циљу – уласку у ЕУ“, набраја он.

Председничка кандидаткиња ХДЗ-а и помоћница главног секретара НАТО Колинда Грабар Китаровић претходно је изјавила да је забринута „оним што се у последњих неколико година догодило с Хрватским ратним ваздухопловством, које је било понос Хрватске у Домовинском рату, а данас је то хрпа гвожђа опасна и за људе у ваздуху и за људе на земљи“.

Она је додала да сматра да пад МиГ-21 мора да представља позив за буђење и да треба расправити и одлучити на који начин ће се даље улагати у ратно ваздухопловство, закључује Нови Лист.

(Курир)