Прочитај ми чланак

ЛАВРОВ: Украјински војници неће да ратују. РУСКИ МИЛИЈАРДЕР: Уз Путина смо

0

LAVROV Ukrajinski vojnici neće da ratuju RUSKI MILIJARDER

Пребег 438 украјинских војника у Русију током ноћи значи да је наредба украјинске владе да се (војници) сукобљавају се сопственим народом немогућа, изајвио је данас руској новинсјкој агенцији Итар Тас с руски министар иностраних послова Сергеј Лавров.

Он је рекао да је Русија у више наврата помагала украјинским снагама, које су тражили помоћ и пријем рањених војника.

„Ми смо помагали, нудећи лекарску помоћ и (свима њима) могућност да се врате, не задржавајући их на силу”, рекао је Лавров.

„Истине ради, они који су желели да се врате у Украјину оптужени су за дезертерство и изведени су пред војни суд”, додао је руски шеф дипломатије.

Лавров је рекао да очекује од украјинских валсти да „покажу хуманост на дуже стазе и схвате да је апслолутно неприхватљива ситуација у којој би Украјинци водили рат једни против других, док оне који то одбијају сматрају издајницима”.

Више од 400 украјинских војника пребегло је током ноћи у Русију и затражило азил од руских власти, изјавио је раније данас портпарол Пограничне службе Ростовске области Василиј Малајев.

Малајев је навео да је током протекле ноћи 438 војника украјинске војске прешло границу са Русијом и од полицајаца на граници затражило азил, пренела је агенција Итар-Тас.

Руска погранична служба је донела одлуку о отварању хуманитарног коридора за улазак тражилаца азила у Русију, рекао је Малајев, додавши да је међу 438 пребеглих војника и 164 граничара.

Без притисака на Путина да промени политику према Украјини

МОСКВА – Руски бизнисмен Генадиј Тимшенко, близак председнику Русије Владимиру Путину, изјавио је данас да руска пословна елита неће притискати председника да промени тактику према Украјини због западних санкција.

Тимшенко је оценио, у интервјуу руској новинској агенцији Итар-тас, да је Запад погрешио када је донео казнене мере да би извршио притисак на Путинов најближи круг и натерао Русију да промену политику према Украјини.

На питање да ли пословна елита може утицати на Путина, Тимшенко је рекао да то одмах може да буде искључено.

„Владимир Владимирович Путин једино мисли на интересе Русије. И тачка. Око тога нема компромиса”, изјавио је Тимшенко, чије се богатство процењује на између 12-16 милијарди долара.

„Било би наивно помислити да са таквим методама било ко може да нас заплаши или примора да се повучемо”, закључио је Тимшенко, који је међу првим руским бизнисменима којима су САД, у оквиру ширих западних санкција против Русије, замрзле имовину и забраниле издавање визе.

Тимшенко поседује велики удео у руском произвођачу гаса Новатеку, руднику угља Колмару, Банци Русија и петрохемијској компанији Сибур.

(Танјуг)