Прочитај ми чланак

ЈУЛ С НАЈВИШЕ ПЉУСКОВА У ИСТОРИЈИ: Како преживети свакодневне олује

0
Фото: Данијел Стојанов

Фото: Данијел Стојанов

Србија последњих месец дана подсећа на Индију. После мајских поплава и јунских торнада, јул нам је донео монсунске кише карактеристичне за ту земљу.

Оборен је и нови рекорд: овај јул је био са највише пљускова откад постоји мерење у Србији.

– Број дана са падавинама у јулу је просечно од осам до 12 дана, а прошлог месеца је било од 12 у Неготину и Зајечару до 22 дана у Новом Саду – каже  Јасминка Смаилагић, начелница Климатолошког одељења Републичког Хидрометеоролошког завода Србије.

И ту није крај. Према јуче објављеној прогнози времена за август, чека нас чак 17 кишних дана!

Уз ограду да се тачне прогнозе могу дати само за кратак период, у РХМЗ очекују топлији и просечно влажан септембар.

Клима се мења

– Поједине екстремне климатске промене су учесталије последњих деценија, а студије потврђују да су неке у вези са људским активностима – каже Смаилагић.

Оволика влага има везе, чини се, са чињеницом да је ово и најтоплија година на планети. Према извештају Националне океанске и атмосферске агенције (НОАА), комбинована просечна температура измерена на површини копна и океана за јун 2014. износила је 16,22 степена Целзијуса, чиме је премашен максимум из 2010. године.

– Рекордно високе температуре последица су неуобичајено топлих океана, нарочито Индијског и Тихог – каже Смаилагић.

 Зашто циклонима дају женска имена?

“ Тамара” и “Ана Марија” имена су два циклона која су погодила Србију.  Тренд давања женских имена су започели метеоролози у САД који су имена давали по својим супругама. Психолози тврде да циклони са женским именима изазивају знатно мању панику, него они са мушким.

Уништено поврће

У Пожаревцу и Костолцу, као и околним селима, проглашено је ванредно стање. Киша није престајала 14 сати, угрожено је неколико јавних објеката, као што су Виши суд, Дом здравља и Централна апотека. И у Тополи је проглашено ванредно стање због обилних падавина. М.М.

 

Пљускови су у поједине делове Србије, као што су Пожаревац и Костолац, вратили на снагу ванредну ситуацију. Много кише утицало је на пољопривреду, на здравље људи, као и на понашање инсеката.

Тамо где град није уништио засаде и усеве и где нема поплава, кише су добродошле. Погодовале су ратарским културама.

– Кукуруз, сунцокрет, соја, а нарочито шећерна репица имаће веће приносе него раније. Воће је лошије прошло, као и пчелињаци, али ће сточна храна бити одличног квалитета – каже Војислав Станковић, аграрни аналитичар. Монсунске кише су, међутим, уништиле окућнице и баште. Многи се жале да ове јесени неће имати довољно поврћа и воћа за зимницу.

Борба за ваздух

Велика концентрација влаге у ваздуху јако лоше утиче на астматичаре и срчане болеснике. Они се, каже др Нада Мацура из Хитне помоћи, буквално боре за ваздух кад је овакво време.

– Оволику влажност тешко подносе и здрави људи, а камоли хронични болесници. Савет је да се избегава излазак колико год се може, да се одмора и једе лака храна – поручује др Нада Мацура додајући да, на срећу, досад од невремена није било много повређених нити последица удара грома или муње. Клима која се мења донела нам је, пре свега, ројеве комараца.

Вршац

 Вршац је, такође, под водом. У том граду за последња 24 сата пало је 200 литара воде по метру квадратном, што је више него за цео претходни, такође, кишни месец. Много градских улица је поплављено, а у доста кућа пробила је вода, па се велики број грађана морао борити са њом. В.В.

Најезда комараца и пужева
 
Олуја је изазвала мање пожаре у Краљеву, Врњачкој Бањи и на Копаонику. У Врњачкој Бањи, у парковима, било је оборених стабала, а на улицама у Краљеву је било доста воде, па су ватрогасци из неколико насеља морали да је испумпавају. Н.Б.

Стручњаци за инсекте кажу да влажно и топло време погодује ларвама комараца, које иначе живе у води. Мрави се, с друге стране, повлаче у куће и подруме. На Ади Циганлији шетачи су приметили већу количину пужева, а почетком маја Куршумлију је задесила краткотрајна најезда скакаваца.

Све ове промене нису краткотрајне, сматрају у организацији „Зелени Србије“. Жаклина Живковић, директорка „Зелених Србије“, каже да смо, по свему судећи, прешли тачку од које нема назад и да морамо да се адаптирамо на нове екстремне временске услове.

Водич: Како се заштитити од удара грома

Кад напољу грми и севају муње, нисмо безбедни чак ни у кући. Оно што су нас учили стари, важи и данас – угасити све уређаје, и мобилне телефоне.

– Муња тражи прилаз кроз ваздух за пражњење. Тамо где је ваздух ређи, јонизован, а то је око електричних уређаја, антена, водова, па чак где има обичног кретања, постоји и већа вероватноћа да привуче пражњење муње – објашњава професор Физичког факултета БУ и стручњак за облаке Млађен Ћирић, и додаје:

– Значи, затворити прозоре, искључити све уређаје и сачекати да олуја прође. Ако сте напољу, никако под дрво или ако сте у природи, никако се не склањајте уз влажне стене. Треба негде стати, и сачекати. Боље покиснути, него погинути – каже проф Ћирић, и наставља:

– Што се тиче лоптасте муње, то је појава још неистражена. Ретко се јавља, али се не зна како у тако малу запремину може да стане толико енергије, и како може да пролази кроз зидове. Веома је опасна – каже проф. Ћирић. Он напомиње да је педесетих година на Жабљаку, на једном сеоском вашару, лоптаста муња ушла у кућу у коју су се људи склонили, убила десеторо а више десетина повредила.

(Блиц)