Прочитај ми чланак

ПУТИН: Руси морали да заштите браћу Србе

0

Putin morali smo da zastitimo Srbe 6Москва — Лекције из Великог рата су подсетник на то шта су последица кад агресија, егоизам и неразумне амбиције превладају над здравим разумом, изјавио Владимир Путин.

„Уместо да су чували најбезбеднији континент на свету, Европу, они су је угрозили“, рекао је данас руски председник на церемонији у спомен на хероје Првог светског рата у Москви, а преноси Итар-Тас.

„Не би требало да на то заборавимо данас. Требало би да научимо да гледамо бар један корак унапред“, рекао је Путин.

Руски председник је истакао како насиље подстиче насиље, а да пут ка миру и просперитету почива на поверењу и дијалогу, као и на лекцијама из прошлих ратова.

„У предвечерје Првог светског рата Русија је учинила све да се конфликт између Србије и Аустроугарске реши мирно, без проливања крви. Али Русију нису слушали. И она је морала да одговори на изазов да би заштитила (братску) словенску нацију“, рекао је Путин.

putin patrijarh kiril rusija moralada zastiti srbe .ru
Председник Србије позван у РФ на прославу 70. годишњице победе над фашизмом

Председник Србије Томислав Николић добио је позив да посети 2015. године Москву ради учешћа у свечаностима поводом прославе 70. годишњице победе у Другом светском рату, саопштила је прес-служба српског лидера.

У петак је Николић примио шефа Россотрудничества Константина Косачева и председника комитета Савета Федерације за социјалну политику Валерија Рјазанског, који су му уручили позив. Руска делегација се налази у посети Београду поводом завршетка радова на рестаурацији спомен-комплекса «Руска некропола» – највећег гробља руских емиграната, као и руских војника, официра и генерала, који су се борили у време Првог светског рата.

У разговору са саговорницима Николић је изразио наду да ће и председник РФ Владимир Путин посетити Београд у октобру ове године ради учешћа у свечаностима поводом 70. годишњице ослобођења српског главног града у Другом светском рату.

(Танјуг, Глас Русија)