Прочитај ми чланак

ОПЕТ ПОПЛАВЕ: Обреновчани страхују од сваке капи кише

0

Obrenovčani strahuju od svake kapi kiše f

Обилне падавине нису заобишле Обреновац, чији становници после мајске катастрофе сада не страхују од изливања река, већ од лоше канализације.

У појединим деловима насеља атмосферска и комунална канализација нису одвојене, велике количине воде завршавају у главном колектору и ту настаје застој. Уместо да буде испумпана, вода се враћа у ниже делове града.

„Ми смо дуго, чак и сада после поплава апеловали да материјал који се баца, као док су људи чистили станове, да не оптерећује канализациону мрежу. Али смо налазили и уља и греде и материјал који је доводио до застоја рада пумпи, тако да то доводи то тога да имамо повремено проблем у раду. Трудимо се да отклонимо са оним чиме располажемо, углавном нам помаже Београдски водовод и канализација док не обавимо то чишћење јама, за неких десетак дана“, каже Ненад Радојевић, директор канализације Обреновац.

Мало кише – вода до колена

У насељу Вираге довољна је мало јача киша да вода дође до колена. Да ли је крив инвеститор који је градио зграде или комунално предузеће које је задужено за одржавање канализације Гордану која у насељу живи не интересује. Жели решење.

Више о обилним падавинама које су погодиле Србију 29.30.07.’14 прочитајте ОВДЕ.

„Наравно да стрепимо од киша. овде нема више ни да се уђе нормално, ни да се спава, ни да се живи. нормално да се стрепи јер смо тек схватили где смо и шта смо. Где год смо се обратили, неки су нам рекли ‘што сте купили стан у рупи’. а тражила сам само решење канализације“, каже једна Обреновчанка.

Милунка је нов стан своје унуке почела да сређује из почетка од породичног новца не знајући ни када ће јој држава исплатити обећани новац, ни колико ће га бити.

„Киша пада и ето ти, ми се сваки дан плашимо да ли ће опет бити поплава да ли неће“, каже Милунка.

Испливали и нови и стари проблеми

Насеље Браћа Југовић још не може да изађе на крај с последицама мајских поплава. Поред нових, испливали су и стари проблеми.

„Свака и најмања киша када падне, ту је бара. Лежи вода, не може земља да прима ту воду, све је загађено, страшно. не може да се уради ништа“, каже Живојин Јовановић.

Насеље настало педесетих година прошлог века нема канализацију и вода нема где да оде.

Група из насеља Браћа Југовић, незадовољна износом новчане помоћи и брзином којом она стиже, најављује да ће у петак на један сат у знак протеста изаћи на Колубарски мост.

(Vesti on lajn)