• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Интервју
  • ЕКСКЛУЗИВНО, КОНСТАНТИН КОСАЧОВ ЗА „СРБИН ИНФО“: Уједињени, Руси и Срби могу много да постигну
Прочитај ми чланак

ЕКСКЛУЗИВНО, КОНСТАНТИН КОСАЧОВ ЗА „СРБИН ИНФО“: Уједињени, Руси и Срби могу много да постигну

0

_DSC0025

Ако Руси и Срби буду заједно, удруженим снагама могу да постигну много. Ово у ексклузивном разговору за портал „Србин инфо“ поручује Константин Косачов, заменик министра спољних послова Русије и шеф Федералне агенције за питања Заједнице независних држава, сународника у иностранству и међународну хуманитарну сарадњу Руске Федерације.

_DSC0054
Пролили крв за нашу земљу

На спомен гробљу Руски некропољ служен парастос палим руским војницима поводом стоте годишњице почетка Првог светског рата и положени венци код Споменика руске војничке славе на Новом гробљу
.Парастос је служио патријарх српски Иринеј који је рекао да се данас сећамо хероја који су из „братске Русије дошли да помогу српској браћи да се заштите од зла“, преноси агенција Бета.
„Својима су дошли и своји су их примили као рођену браћу.
Пролили су крв на нашој земљи и дали животе за слободу.
И тиме су нас за свагда везали љубављу и жртвом“, истакао је Иринеј додајући да су Србија и Русија везане најтешњим везама које постоје.

Патријарх је рекао да подржава и поздравља државно руководство Србије које испуњава жељу народа и односе са руским народом и федерацијјом подржава и одржава.

Косачов је у српску престоницу дошао поводом отварања реновираног спомен-гробља „Руски некропољ“ на Новом гробљу у Београду, у склопу комеморативне свечаности обележавања стогодишњице почетка Првог светског рата.

– Руски чин у Првом светском рату био је моралан, јер су братски словенски народи, пре свега Срби, били угрожени. Веже нас прошлост, али и садашњост и зато је важно да односи две земље буду што бољи.

Одавање почасти вашим и нашим херојима Првог светског рата је управо један од пројеката који ће ујединити Србију и Русију – наглашава Косачов.

У Србији најављују приватизацију неколико великих медијских кућа. До сада су их углавном куповале фирме са Запада. Да ли у Русији постоје заинтересовани купци медија у Србији?

– То увек зависи од услова приватизације, које ће сигурно проучити наши стручњаци. Али с обзиром на то да су масовни медији најважнији елеменат модерне политике, лично сам најодлучнији присталица тога да би Русија требало на најактивнији начин да учествује у стварању медијске слике ван граница Русије.

Односи Србије и Русије су све бољи. Ипак, чини се да има још простора када је у питању културна сарадња, као што су гостовања савремених уметника, музичара, позоришта…

– Сада се сарадња одвија на основу програма од 2002. до 2015. године. Али, како културе никада не може да буде пуно што бисмо ми рекли у Русији, сарадњу на овом нивоу би сигурно требало проширити.

Један од таквих великих пројеката који се сада разматра је такозвана година културе Србије и Русије, који је планиран за 2016. годину. Ово би могао да буде један од највећих позитивних акција у досадашњим одснима две земље.

Још један пројекат је размена културних центара, који постоји у Русији већ 80 година.

Познатно је да у Београду постоји Руски дом. У Москви још увек таквог српског културног центра нема. На ову тему сам разговарао и са председником Србије Томиславом Николићем.

Рекао сам му да Русији треба Српски културни центар и да би то била веома важна одлука. Изашао сам са предлогом да владе потпишу споразум о размени културних центара. Ми смо спремни за такав договор и надамо се да ћемо у најскорије време добити и сагласност Србије.

 

Председник Владимир Путин ће да посети Србију 19. октобра, када ће одати почаст ослободиоцима Београда.

– Мислим да ће та посета бити и одлична прилика да се српској јавности представе и културну радници из Русије. Ја додуше нисам задужен за организовање ове председника Путина Београду, али верујем да ће бити пропраћена пригодним уметничким програмом и ми са наше стране смо спремни да урадимо како бисмо помогли организацију.

(СРБИН.ИНФО – Дејан Петар Златановић, Алексеј Димитријевић, фото: Руски дом, видео: Танјуг)