Прочитај ми чланак

ТАЈКУН (БЕКО) од данас на челу “Железнице Србије“

0

TAJKUN od danas na čelu “Železnice Srbije“ beko_620x0Влада Србије именује директоре у предузећима, чије је челнике сменила почетком ове недеље. Бивши министар приватизације и председник УО „Заставе“ преузима кормило великог губиташа.

Познати српски тајкун и петооктобарски профитер, Милан Беко, водиће „Железнице Србије“! Челну позицију у овом предузећу повериће му Влада Србије на данашњој седници.

Тачније, тај предлог о именовању из Немањине 11 биће упућен Скупштини српских „железница“, која ће Беку прво доделити функцију извршног директора.

Затим ће га, према процедури, извршни одбор директора именовати за генералног. Познати бизнисмен уз функцију добија „врућ кромпир“ јер „Железнице“ су један од највећих губиташа, „врећа без дна“ која се сваке године са више од 120 милиона евра пуни из државне касе.

На састанку са члановима клуба „Привредник“ 4. јула, премијер Александар Вучић дао је понуду – „Ево, господо, дајте, хоћеш ти, Миодраже Костићу, хоћеш ти, Мишо Беко, ко ће да узме железницу? Ево, ви кажете да сте много способнији, ја желим да вам верујем, преузмите, молим вас железницу“.

ВАЗДУХОПЛОВСТВО

Влада Србије, како сазнају „Новости“, неће данас именовати новог директора Директората цивилног ваздухопловства.
Посао ће водити заменик директора Мирјана Чизмаров. Кадровска решења за поједина предузећа су позната. На чело београдског аеродрома „Никола Тесла“ долази Саша Влаисављевић, Ђоко Кривокапић водиће ДИПОС, Мирко Петровић „Дунав осигурање“…

Да понуда и даље важи нагласио је премијер Вучић и у понедељак на свечаној седници Владе у Нишу.

Иначе, само прошле године, према речима премијера, 146 милиона евра државног новца отишло је на исплату зарада у овом јавном предузећу. Деценијама се, каже Вучић, у „Железнице“ слива новац пореских обвезника а нема помака, него само губитака и даљег пропадања.

Од Бека се, дакле, очекује да постави „Железнице“ на ноге. Квалификације за то има. Завршио је Саобраћајни факултет у Београду, а има и дугогодишње искуство у привреди. Беко је рођен 1961. године у Херцег Новом.

Прво запослење добио је у маркетиншкој агенцији „Спектра“, а потом је постао и њен власник. Политичку кампању Демократске странке водио је 1993. под називом „Поштено“ и тада је ДС освојила невероватних 27 мандата.

Ипак, Беко је јавности постао познат 1996. године када је у влади Мирка Марјановића именован за министра приватизације. Његово дело је продаја мањинског пакета „Телекома“ за око 1,5 милијарди немачких марака, што је државу спасло банкротства. Био је и председник Управног одбора фабрике аутомобила „Застава“ за време НАТО бомбардовања.

На изборима 2000. године био је први на листи Југословенске левице у Крагујевцу. Након петооктобарских промена напустио је све функције и посветио се приватном бизнису.

(Вечерње новости)