Прочитај ми чланак

СЛИКА ИЗ СВЕМИРА: Џиновски облак прекрио целу Србију – хаос у ТЕ Костолац, потоп у Вршцу…

0

SLIKA IZ SVEMIRA Džinovski oblak prekrio celu Srbiju

Нови снимак америчке свемирске агенцје НАСА открива како у овом тренутку изгледа небо над Србијом снимљено из свемира. Џиновски облак који може да се види на овом снимку изазвао је ванредну ситуацију у многим местима у Србији, а издато је и упозорење Нишлијама да тек очекују велике непогоде.

На територији централне и источне Србије још вечерас и сутра очекују се локално олујне грмљавинске непогоде, а стабилније и топлије време очекује од 3. августа, каже метеоролог Часлав Станојевић. Као што снимак НАСА показује, Србија није једина захваћена новим циклоном. И у западној Бугарској и делу Македоније такође се до сутра очекују јаке грмљавине и обилне падавине, као и на истоку и централном делу Србије.
 

Слику џиновског облака над Србијом у пуној резолуцији можете видети ОВДЕ

Променљиво време очекује се и у Београду и београдском крају, са релативно обилним падавинама, које „неће бити обилне као на подручју централне и источне Србије“.

Како је раније данас саопстио РХМЗ у Србији ће сутра бити променљиво облачно и нестабилно време местимично са кишом, пљусковима, грмљавином и локално обилним падавинама углавном у источним и јужним крајевима.

Јутарња температура ваздуха износиће од 15 до 19, а највиша дневна од 24 до 29 степени. И у Београду ће сутра бити променљиво облачно време, повремено са кишом, краткотрајним пљусковима и грмљавином, а ветар ће бити слаб и умерен источни и југоисточни. Јутарња температура ваздуха износиће око 19, а највиша дневна око 28 степени.

Данас 31. јула и током ноћи између 31. јула и 1. августа у Србији се очекују обилне падавине, у већини места од 20 до 40 литара по квадратном метру, локално и око 80 литара по квадратном метру, углавном на југу Баната, у Шумадији, Поморављу, источној и југоисточној Србији.

Могуће су краткотрајне временске непогоде са градом и ојујним ветром, упозорава се у саопштењу. У Србији ће, према изгледима времена за седам дана, до 8. августа, бити претежно сунчано и топлије време. оком поподнева, уз локални развој облачности, очекује се ређа појава краткотрајних пљускова са грмљавинама. Температура ће бити углавном око просечних вредности.

Градоначелник Ниша Зоран Перишић упозорио је раније данас грађане да се у наредних 12 сати, на територији Нишавског округа, очекују локалне непогоде таквог интезитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња.

Elementarna nepogoda ugrozila rad PD "TE-KO Kostolac"

Обилне падавине и нови проблеми у Србији. Киша која пада више од 10ч угрожава термоелектрану Костолац, потопљене су улице Вршца, у Тополи ванредна ситуација.

Како је саопштио ЕПС, у Костолцу су угрожени су витални објекти ТЕ и копова, али и града Костолца.

„Невреме које је почело 30. јула у 22 сата, не престаје над Костолцем и околином већ 10 сати. Бујица воде, која се слива с околних брда, угрозила је рад и термоелектране „Костолац А“, тако да је ван погона од јутрос блок А2″, саопштено је.

Вода посебно угрожава коп „Дрмно“, на коме је од 23. јула, након невремена, под водом западни део угљеног система.

На том копу борба се води с бујицама које носе делове етажа угрожавајући рударску механизацију на свим деловима копа, а посебно у домену најниже тачке копа и угљеног система, западног дела првог, другог и трећег БТО система, као и на одлагалишту.

Механизација је готово неупотребљива и тренутно је немогуће користити путеве у копу које је бујица просекла створивши кањоне.

Како наводи Тањуг, овакво невреме се не памти, јер је у Костолцу за само десет дана пало више од 200 литара кише по квадратном метру. Невреме се још не смирује и незахвалне су прогнозе у овом тренутку, јер киша пада несмањеном јачином.

Безбедност људи је подигнута на највиши ниво и у свим угроженим деловима компаније запослени који су успели да се пробију до радног места раде на санацији и спречавају веће штете.

Од 23. јула на снази је наредба о ванредном стању у ТЕ – КО Костолац и мере за рад у тешкој елелментарној непогоди, наведено је у саопштењу термоелектране и копова Костолац.

Подсетимо, за време катастрофалних поплава које су у мају захватиле Србију, због бујица и страни специјалци су бранили ТЕ Костолац.

Вршачке улице под водом

И Вршац се данас бори с јаким невременом и великим количинама воде, а Штаб за ванредне ситуације у сталном заседању.

„Водостај на брани Велико Средиште је у линији ванредне одбране од поплава. Брана Месић је ван линије редовне одбране од поплава. Екипе прате ситуацију на терену“, саопштено је из општине.

Обилне падавине су поплавиле улице, а локални медији јављају да вода продире у неке куће, као и да је ушла у сутерен и апотеку Опште болнице и Дома здравља. Екипе с пумпама су послате на терен.

Како пише „Вршац плус“, од синоћ је на подручју Вршца и околине пало рекордних 160 литара кише по квадратном метру, а механизацјиа је послата на најугроженије тачке у граду како би се прочистили чепови у одводним каналима.

„Према информацијама са терена: пут Вршац-Велико Средиште је због воде непроходан за путничка возила, у граду отежан саобраћај на појединим местима непроходан; Улица Стевана Немање је тешко проходна, критичне су раскрснице код Вршачке пиваре и код градске пијаце“, наводи „Вршац плус“ на својој страници на Фејсбуку.

Затворен је и подвожњак на Београдском путу, поплављени су терени, а на периферији града угрожена су бројна домаћинства.

Подсетимо, невреме, које је протутњало Хрватском, прешло је синоћ и српску границу. Обилне падавине, праћене грмљавином и јаким ветром, погодиле су већи део земље.

Топола прогласила ванредну ситуацију

Општина Топола од данас је прогласила ванредну ситуацију због олује која је синоћ задесила ту општину и причинила огромне штете на комуналној инфраструктури, а последице се још сагледавају, саопштио је председник општине Драган Јовановић, који је и командант Штаба за ванредне ситуације.

„Сви локални и атарски путеви су оштећени, нарочито у горњејасеничком крају. Реке су још увек у својим коритима, али је било и града нарочито на потезу села Блазнава, Винча и Пласковац, где су мештани страдали и прошле године. Поново је олујни ветар носио црепове са кућа“, рекао је Јовановић.

Он је додао да ће прве грубе процене штете бити урађене до сутра, када ће поново заседати Штаб за ванредне ситуације и донети конкретне мере помоћи за санацију штете.

„Противградна заштита није дејствовала и поред тога што смо имали ракете. На пример, у Винчи и Пласковцу је било 10 ракета на станицама. Тражићемо одговор зашто није дејствовано, а стрелци су сви били на својим местима“, рекао је Јовановић.

Фото: Милица Маринковић

Фото: Милица Маринковић

Ванредна ситуација и у делу Пожаревца

Штаб за ванредне ситуације града Пожаревца, због изузетно тешких проблема проузрокованих огромним количинама кише, прогласио је данас ванредну ситуацију на делу територије града.

Ванредна ситуација проглашена је на територији града Пожаревца, Костолца и села Ћириковац, Кленовник, село Стари Костолац, Дрмно, Кличевац и Речица, објављено је на сајту града.
Трстеник у приправности, уведено пасивно дежурство

Због недавних поплава Штаб за ванредне ситуације општине Трстеник је у приправности. Након јучерашње најаве РХМЗС-а о могућности већих падавина одмах је уведено пасивно дежурство. Комадант Штаба за ванредне ситуације, Мирослав Алексић и начелник Животије Благојевић обишли су све критичне тачке. Како су установили, бедем у једном делу Западне Мораве, која спада у водоток првог реда и за чије одржавање је задужена Република Србија, је ризичан.

„Очигледно да време никако да се стабилизује и ми смо добили упозорење од ЈВП „Србија Воде“ и РХМЗС-а, да се у наредна два дана очекују велике количине падавина и да ми морамо да предузмемо све активности које су у надлежности Штаба за ванредне ситуације. Ми смо урадили све што смо могли и када су се догодиле мајске поплаве, урадили смо то и сада. Кад је реч о урушавању одбрамбених насипа Западне Мораве, те санације ради предузеће Србија воде са својим оперативом“, казао је председник општине Трстеник, Мирослав Алексић

Пасивно дежурство биће на снази до суботе 2. августа до када важи престанак упозорења. Невреме праћено јаком кишом погодило је синоћ читаву територију општине Трстеник. Мештани села Оџаци били су у чуду када су у касним вечерњим часовима приметили да пада град, што није убичајно за ову временску непогоду.
Олуја изазвала мање пожаре у Краљеву, Врњачкој Бањи

Олујни ветар, праћен грмљавином и пљусковима, који је синоћ захватио околину Краљева, није причинио велику материјалну штету.

Како је Тањугу изјавио Радоица Кочовић, начелник Одељења за ванредне ситуације у Краљеву, у том периоду догодило се неколико мањих пожара у угоститељским објектима у Краљеву, Врњачкој Бањи и на Копаонику, али су одмах санирани.

Гром је ударио у електричне ормаре у тим објектима, и изазвао кратак спој. Али, ватрогасне службе су брзо реаговале, тако да су спречиле да се пожар рашири даље. У Врњачкој Бањи, у парковима је било оборених стабала, и то је данас санирано. На улицама у Краљеву је било доста воде, па су ватрогасци из неколико насеља, целу ноћ испумпавали воду”, рекао је Кочовић за Тањуг.

У појединим деловима Краљева, дошло је до нестанка струје, па су службе Електродистрибуције имале посла током целе ноћи. Према речима Кочовића, прогнозе су да ће наредних дана на подручју Краљева пасти око 40 литара кише по квадратном метру.
У Медвеђи бујице однеле локалне путеве

Олујно невреме праћено јаком кишом, које је јутрос око шест сати захватило подручје општине Медвеђа, оштетило је асфалтне путеве и стамбене објекте у више села, рекао је Тањугу председник те општине Слободан Драшковић.

Бујичне воде су однеле већи део пута од пет километара ка селу Капит и насељу Чокотанци, затим ка селима Маровац, Ђулекаре и Рујковац.

„Више од 100 домаћинстава је због потпуног оштећења више путева одсечено од остатка општине, а бујица је у насељу Чокотанци однела становницима ситну стоку и уништила воћњаке и њиве са кукурузом и поврћем. Важно је да нема људских жртава. Оно што можемо сами одмах ћемо почети да санирамо, али неопходно нам је потребна и помоћ Владе Србије“, рекао је Драшковић.

Невреме које је захватило Медвеђу трајало је око два сата и на том подручју је пало око 50 литара кише по квадратном метру.

(Б92, Танјуг, Блиц)