• Почетна
  • СВЕТ
  • Словени
  • РУСИЈА: Британски премијер храбри нацизам; Кијев уништава доказе о рушењу авиона
Прочитај ми чланак

РУСИЈА: Британски премијер храбри нацизам; Кијев уништава доказе о рушењу авиона

0

dejvid kameron medijski rat
Сергеј Степашин: Британски премијер Дејвид Камерон повлађује нацизму

Бивши председник Ревизорске коморе РФ Сергеј Степашин написао је отворено писмо британском премијеру Дејвиду Камерону у коме га је оптужио за пристрасан приступ несрећи малезијског Боинга, који се срушио на истоку Украјине.

Степашин је такође, Камерона, сврстао у западне политичаре, који охрабрују украјинске нацисте у Кијеву у спровођењу казнене операције у Донбасу и Луганској области.

Русија забранила украјинске сокове

Руска инспекција за заштиту права потрошача је забранила увоз сокова и дечје хране из Украјине.
Продукција није прошла државну регистрацију у складу са захтевима техничког регламента Царинске уније (ЦУ) и због тога је забрањен увоз.
Истовремено се на етикетама тих производа налазио јединствени знак за приступ тржишту држава чланица ЦУ.
РФ је раније забранила увоз из Украјине биљних производа у ручном пртљагу и пошиљкама, као и млечних производа, поврћа и рибљих конзерви.

Бивши председник Ревизорске коморе Русије Сергеј Степашин оптужио је британског премијера Дејвида Камерона за необјективни приступ несрећи малезијског авиона, који се срушио на истоку Украјине, као и за повлађивање украјинским нацистима“, који спроводе казнену операцију у Донбасу и у Луганској области.

Три дана после пада Боинга 777 малезијских авиолинија британски премијер је објавио чланак у листу Сундаy Тимес, у коме је навео да Русији, уколико не буде променила приступ у погледу малезијског авиона, треба увести оштрије санкције, и да у односима са Москвом Европа „не треба да жртвује принципе“.

Све више и више доказа наводи на то да је авион оборила противавионска ракета, испаљена са подручја, које држе побуњеници. Ако је тако, онда треба поштено признати да је реч о дејставима Русије…..И ми ут ом случају морамо да одрегаујемо на безакоње, акцијом. Ако је Русија главни кривац (пада авиона) можемо да предузмемо мере против ње и ставимо до знања да је то спонзорисање рата (у Украјини) апсоулутно неприхватљиво“, написао је тада Камерон.

У отвореном писму британском премијеру Сергеј Степашин назива те оптужбе „неправданим и нелегалним“. „Управо супротно, свакога дана појављује се све више доказа да је…авион оборила украјинска војска. Свакако познати су вам очигледни докази да се поред обореног авиона налазио ловац РВ Украјине, докази које је објавило министарство одбране РФ и раније шпански контролор лета у Кијеву…

Подаци о капацитету и активирању средстава ПВО Украјине у зони пада авиона непосредно пре извршења злочина говоре о његовој благовременој припреми, као и скретање авиона са задате руте у клопку, коју је раније припремила украјинска војска, наводи аутор писма.

Говорећи о настанку сукоба у Украјини, Сергеј Степашин сматра да су западни савезници Кијева криви за погибију људи на истоку Украјине. „Управо ваша дејства, поштовани руководиоци НАТО-а, довела су до трагедије. Ви и Ваше колеге подржали сте оружани хаос и државни преврат у Украјини, праћен националистичким паролама. На вашим штићеницима је крв спаљене деце и жена у Одеси, хиљаде убијених мирних грађана Мариупоља, Славјанска, Краматорска, Луганска, Доњецка и других украјинских градова“, наглашава Степашин.

Политику Камерона у погледу догађаја у Украјини и нарочито, његов текст у Сандеј тајмсу руски политичар оценио је као „недвосмислену подршку“ званичном Кијеву и као уцену Русије започињањем новог рата. Уз такву подршку украјинска војска је почела физичко уништење Луганска и Доњецка и свих њихових становника, пише Степашин. У том контексту он прави паралелу између Камеронове активности и политике његовог претходника Невила Чемберлена пред почетак Другог светског рата, када је нацистички режим у Немачкој извршио аншлус Аустрије и раскомадао Чехословачку.

„Говорите о непходности да се успоставе дуготрајни односи између Украјине, ЕУ и Русије у зависности од тога како ће Русија одреаговати на несрећу. Руски државни врх реагује управо онако, како ви апелујете, захтевајући да се одмах прекину борбена дејства и седне за преговарачки сто“, закључио је аутор отвореног писма британском премијеру.

curkin-un
Виталиј Чуркин: РФ страхује да Кијев настоји да уништи доказе о рушењу авиона

Русија страхује да Кијев настоји да уништи доказе који имплицирају његову улогу у несрећи малезијског Боинга 777 код Доњецка, изјавио је стални представник РФ у Ун Виталиј Чуркин, говорећи на седници Савета безбедности светске организације.

Посматрачи ОЕБС и експерти успели да стигну на место трагедије Боинга

Група међународних експерата је први пут ове недеље успела да стигне до места трагедије малезијског авиона на истоку Украјине, стоји у саопштењу ОЕБС које је објављено на Твитеру.
У групи се налазе посматрачи ОЕБС, које прате 4 специјалца из Холандије и Аустралије. Како би стигли до циља они су ишли новим маршрутом, јер се у зони пада Боинга и даље воде борбе

„Страхујемо да су кијевске власти мотивисане да униште доказе, који имплицирају њихову улогу у несрећи малезијског авиона“, рекао је Виталиј Чуркин, говорећи у Савету безбедности УН.

По његовим речима украјински председник Петар Порошенко обећао је да ће обуставити ватру на подручју несреће, међутим, обећање је било управо ту прекршено, а украјински званичници су јавно обелоданили нови задатак, а то је чишћења територије од самоодбране и преузимање њене контроле“.

Подсећамо да је 29. јула група међународних стручњака три пута безуспешно покушавала да доспе на подручје несреће малезијског авиона код Доњецка, јер су се ту водиле борбе.

„Наставак борбених дејстава на југоистоку Украјине ствара директну претњу стотинама грађана наших земаља и запосленима на граничним прелазима. Не искључујемо могућност да опасности могу бити изложени и међународни посматрачи“, наглашено је раније у МСП РФ.

„Позивамо украјинску страну да одмах прекине војну операцију и почне решавање кризе за преговарачким столом“, наглашено је у министарству.

UN posmatrači Kijev uništava dokaze o rušenju aviona
Руски стручњаци планирају да већ у четвртак стигну до места пада Боинга

Заменик директора Росавијације Олег Сторчевој је са групом саветника стигао у Кијев ради учешћа у истрази катастрофе Боинга. Руски стручњаци планирају да већ у четвртак стигну до места несреће у Доњецкој области.

Они планирају да се сусретну са руководиоцем истражне комисије Жизбертом Воглераом и да му предају све материјале које поседују, а онда да заједно почну проучавање стања елемената конструкције авиона.

РФ је више пута изјавила да се истрагом катастрофе мора бавити међународна комисија експерата под покровитељством Организације међународног цивилног ваздухопловства (ИКАО).

(Глас Русије)