Прочитај ми чланак

РУКОМЕТАШИ СРБИЈЕ волели би Хрвата за селектора

0

SRPSKI RUKOMETASI

И Просинечки је водио Звезду, сматра капитен репрезентације Момир Илић. Чеврар би нам донео нову енергију, јасан је голман Дарко Станић.

Симбол хрватског рукомета на клупи Србије? Нико нема ништа против! Човек који је од 2003. до 2010. са “каубојима” освојио титулу светског и олимпијског шампиона, уз четири сребра, два четврта места и једно пето, избија у најужи круг кандидата за новог селектора “орлова”.

Изјава председника РСС Велимира Марјановића да би радо видео легенду ове игре на кормилу српског тима одјекнула је до ушију наших најискуснијих играча. Капитен Момир Илић је одмах дигао руку за хрватског стручњака, а ни код Дарка Станића нема дилеме. Сјајни голман више од свега би волео да види свог тренера из Металурга и у националном тиму.

– Била би то феноменална ствар за српски рукомет. За три дана нам почињу припреме у Скопљу, па ћу одмах да “испипам терен” – уз осмех је, за “Новости”, поручио Станић са одмора у родном Мојковцу. – Потребан нам је такав човек. Са њим је успех загарантован, довољно је погледати његове резултате. Има невероватну енергију коју преноси на играче. Лино је посебан лик. Јединствен у свету рукомета. И нама и јавности би биле занимљиве његове приче.

Током потраге за селектором Марјановић је већ рекао да жели странца, али са нашег говорног подручја, како не би дошло до проблема у комуникацији. Додао је и да се тражи неко ко има врхунске резултате. Притом, финансијска страна не би требало да буде проблем, јер ако је Савез решен да доведе велико име, новац се не сме жалити.

– По мом мишљењу, постоји само једна препрека. Шта ће мислити јавност? И у Србији, и у Хрватској. Червар је, ипак, симбол хрватског рукомета. Играчима то сигурно не би сметало, а ни Савезу. Сви бисмо волели Лина, знам да се и раније размишљало о њему. Волео бих да видим да су се ствари промениле, да време лечи и да се у Србији поздрави његов долазак на клупу нашег тима. А и у Хрватској – нагласио је Станић.

Његов дугогодишњи саиграч из национог тима Момир Илић никада није сарађивао са Черваром, али жели да га види на кормилу наше селекције.

– Искусан је тренер, са великим ауторитетом и знањем. То није спорно. Мислим да би баш могао да помогне нашој репрезентацији у овом тренутку када нам не иде – истакао је капитен “орлова”.

Из ових речи очигледно је да играчи не гледају Червара кроз његову крштеницу, место рођења, коцкице на дресу тима који је најдуже водио, већ искључиво кроз биографију и врхунске резултате.

– Не знам зашто би неко имао нешто против да Лино преузме наш тим. Мислим да би се у почетку можда распламсале страсти, али брзо би се то смирило. Сетите се како је било када је Роберт Просинечки сео на клупу Звезде. Ово је спорт, а спорт руши све границе – изричит је Илић.

Челници Савеза добили су и подршку играча, али ништа се неће решити преко ноћи. Председник РСС Велимир Марјановић инсистира да се о свему добро размисли и да се на Управним одборима у августу изабере прави пут.

УСПЕСИ

2003. Злато на СП

2004. 4. место на ЕП

2004. Злато на ОИ

2005. Сребрно на СП

2006. 4. место на ЕП

2007. 5. место на СП

2008. Сребро на ЕП

2009. Сребро на ЕП

2010. Сребро на ЕП

* Резултати на клупи Хрватске.

(Вечерње новости)