Прочитај ми чланак

МЕРКЕЛ ЋЕ ПРИЗНАТИ КРИМ у замену за сигурну испоруку гаса?

0

merkel,-putinБритански „Индепендент“ објавио је бомбастичну вест о наводном тајном договору немачке канцеларке Ангеле Меркел и Владимира Путина којим би украјинска криза требало да буде окончана

На дан када је Европска унија и формално Русији наметнула пакет оштрих економских санкција због њене улоге у украјинској кризи, британски „Индепендент“ објавио је бомбастичну вест о наводном тајном договору немачке канцеларке Ангеле Меркел и Владимира Путина којим би украјинска криза требало да буде окончана.

Позивајући се на неименоване изворе блиске тајним преговорима, „Индепендент“ наводи да се мировни план базира на два циља: стабилизацији стања на украјинској граници и јакој финансијској ињекцији уздрманој украјинској економији, укључујући и нови енергетски споразум који би гарантовао сигурност испоруке гаса.

Иако би се у међународној заједници мало ко успротивио оваквим циљевима, иза њих заправо стоји прилично контроверзна идеја коју би неке моћне државе сасвим сигурно тешко прихватиле. Тајни план, наиме, предвиђа међународно признање независности Крима и његове одлуке о уласку у Руску Федерацију.

Први део стабилизационог плана обавезао би Русију да прекине да даје финансијску и војну подршку народној милицији на истоку Украјине, а заузврат би тренутно одметнуте регије добиле већу аутономију унутар Украјине. Истовремено, украјински председник би се обавезао да његова држава неће тражити учлањење у НАТО савез.

Руски председник Владимир Путин заузврат би обећао да неће блокирати или ометати нове трговинске односе Украјине и Европске уније, који се темеље на споразуму склопљеном пре неколико недеља.

Друго, Украјини би био понуђен нови дугорочни уговор са руским гасним гигантом „Гаспромом“ којим би се уредили начин и цена испоруке гаса. Тренутно на снази није никакав уговор, украјинске залихе гаса су све мање и вероватно ће бити исцрпљене до зиме. Дође ли до тога, тој земљи прете економски и друштвени крах.

Један део тајног договора предвиђа и да Русија компензује Украјину са милијарду долара на основу изгубљене добити за коришћење војних постројења на Криму. Пре анексије тог полуострва, Русија је са Украјином имала дугорочни уговор о најму земљишта и лука за потребе своје црноморске флоте.

Сви су ови детаљи наводно договарани пре обарања малезијског Боинга, након чега је тајни договор стављен под знак питања. Ипак, „Индепендент“ наводи да је у среду од више инсајдера, који су учествовали у преговорима, сазнао да је тајни план и даље актуелан те да је заправо реч о једином плану који тренутно уопште постоји за решавање украјинске кризе.

– Преговори су застали због катастрофе лета МХ17, али очекује се да ће бити настављени након што крене истрага несреће. Постизање договора је у интересу свих страна. Надајмо се да ће разговори поново кренути ако дође до задовољавајућег договора о покретању истраге узрока пада авиона на лету МХ17 – цитирао је „Индепендент“ неименованог инсајдера.

Портпарол британског минстраства спољних послова за британски лист је рекао да нема сазнања о тајним преговорима, а додао је и да је мала вероватноће да би САД и Велика Британија уопште признали да је Крим руски. У немачкој амбасади у Лондону нису били расположени за коментаре.

Немачка, иначе, има изузетно снажне економске везе са Русијом и то је протеклих месеци, све до обарања малезијског Боинга, био кључни фактор због којега Европска унија није била у стању да постигне договор о оштријим санкцијама против Русије. Сама канцеларка Меркел, која течно говори руски, годинама је радила на јачању својеврсне немачко-руске привредне осовине, а од избијања хаоса у Украјини често су је сматрали једином значајном особом у међународној заједници која је у стању да изврши притисак на Путина.

– Ово је план Ангеле Меркел. Она се о свему директно договарала с Путином. Канцеларка мора решити кризу јер напетост у Украјини или захлађење односа са Русијом никоме није у интересу. Нико не жели нови Хладни рат ‘, појашњава инсајдер позадину преговора.

„Индепендент“ је као једну од кључних особа за евентуално постизање било каквог новог споразума са Гаспромом спомиње Дмитрија Фирташа. Реч је о једном од најбогатијих украјинских предузетника, који је својевремено постигао преговарао за први велики гасни „дил“ између Украјине и Русије, који је на снази био од 2006. до 2009. године.

Он је наводно у сјајним односима и с актуелним украјинским шефом државе Петром Порошенком и са руским челницима и многи га виде као могућег посредника у склапању новог уговора. Проблем је што се нашао на америчкој потерници, а тренутно се налази у Аустрији. У току је екстрадициони поступак и његова могућа будућа улога у решавању кризе крајње је неизвесна.

(Вечерње новости)