• Почетна
  • СВЕТ
  • ДОЈЧЕ ВЕЛЕ – АФРИКА: Незаустављива епидемија еболе – опасност од савремене куге
Прочитај ми чланак

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ – АФРИКА: Незаустављива епидемија еболе – опасност од савремене куге

0

DOJČE VELE  Nezaustavljiva epidemija ebole savremene kuge

Епидемија еболе и даље се шири у жариштима у западној Африци. У Сијера Леонеу је проглашено ванредно стање, а у Либерији су затворене јавне установе и школе. „Лекари без граница“ се жале на мањак особља.

Епидемија еболе у западној Африци се погоршава и ризикује да захватити друге земље, упозорио је званичник организације Лекари без граница Барт Јансенс.

„Ова епидемија је без преседана, апсолутно није под контролом и ситуација се погоршава“, каже он за белгијски лист Либр Белжик. Светска здравствена организација и владе треба да уведу нове мере и појачају напоре за сузбијање ове болести, рекао је Јансенс.

Лекари без граница се жале на мањак медицинског особља у сузбијању еболе. У међувремену су двојица истакнутих стручњака против ове заразе и сами умрли од еболе, а такође и више медицинских радника. Због тога су радници по болницима у Сијера Леонеу ступили у краћи штрајк – тражећи боље услове рада и заштите од еболе.

Nezaustavljiva epidemija ebole mapa zapadna afrika
Полугодишња епидемија

Епидемија еболе избила је у јануару ове године у Гвинеји и у марту се проширила на суседне Либерију и Сијера Леоне. Према подацима Светске здравствене организације од 23. јула, укупно је 1.201 особа заражена овом болешћу, од којих је 672 умрло.

Да би зауставиле ширење заразе, неколико западноафричких авионских компанија обуставило је летове за Либерију и Сијера Леоне. Либерија је затворила границе и увела строге санитарне мере на главним тачкама уласка у земљу. Осим тога затворене су школе, многи радници у јавним службама су послати на принудни одмор од 30 дана, а све јавне зграде ће у петак бити дезинфиковане. Забрањена су јавна окупљања. Нигерија, такође у западној Африци, увела је појачане мере граничне контроле после потврде да је један Либеријац умро од еболе у Лагосу, што је први случај те болести у Нигерији.

Нема вакцине ни лека

Ебола или хеморагична грозница, веома је заразно вирусно обољење. Има период инкубације од два до 21 дана; почиње грозницом и умором, онда крећу главобоље, повраћања и незаустављиви проливи а напослетку долазе вишеструка отказивања органа и изузетно обилна унутрашња крварења. Вирус се преноси директним контактом са крвљу или излучевинама инфициране особе, или са предметима који су контаминирани таквим излучевинама.

Против те болести и даље не постоји вакцина или неки други сигуран лек, тако да стопа смртности износи 50 одсто, а може да достигне и 90 одсто. Лечење се углавном састоји од спречавања пацијента да не дехидрира, онда кад болест узме маха.

За борбу против еболе, то јест спречавање њеног ширења потребно је образовати људе у погледу начина заштите и изоловања болесних и мртвих од здравих, будући да су и лешеви заразни. Такође је потребно установити са киме је све заражени дошао у контакт, како би и они били изоловани.

Борба са сујеверјем

Министарство здравља Сијере Леонеа се жали да заражени беже из болнице и крију се и упозорава становништво да пружање уточишта таквима представља кривично дело. Један од главних циљева едукације је упућивање људи да лешеве жртава никако не перу, што је овде обичај са мртвима, јер ће тако да се заразе. Велики проблем са борбом против еболе јесте и веровање народа да су болест донели лекари.

Тако су недавно у једном селу у Сијера Леонеу житељи спалили центар за борбу против еболе, страхујући да лекови против еболе заправо узрокују ту болест. Лекари са заштитним оделима и маскама изгледају као Марсовци и плаше људе који им не верују. Једна породица у Сијера Леонеу напала је болницу и отела једну жену да би је однели на лечење код травара. Жена је умрла, сазнале су власти, а због целе акције само је још више људи заражено.

Nezaustavljiva epidemija ebole dezinfekcija i izolacija obolelih

Најважнија је дезинфекција и изолација заражених

Име добила по реци

Ебола је откривена 1976. године у Конгу, а име је добила по реци крај које су пале прве пријављене жртве ове болести.

Амерички центар за контролу заразних болести сматра да болест стиже до људи највероватније преко дивљих животиња које су се инфицирале. Најозбиљнији кандидати за преношење еболе су велики љиљци, једна врста огромног слепог миша.

Једна од најмасовнијих епидемија еболе избила је у Уганди 2000. године. Тада је том болешћу заражено 425 људи, а више од половине је умрло. Епидемије мањих размера избијале су и касније такође у Уганди.

(dw.de, фото: Ројтерс)