Прочитај ми чланак

ДОДИК: Договорили смо се – Хрватима ентитет, а они не дирају Српску

0

DODIK Hrvatima entitet, a oni ne diraju SrpskuМилорад Додик рекао је да ће РС подржати Хрвате да имају свој ентитет у БиХ и да РС не дотиче то да ли ће у БиХ „бити неки трећи или пети ентитет“.

„У политичком договору који имам са представницима политичког живота хрватског народа јасно је да, у комбинацији ентитета за Хрвате, нико не додирује РС и нама ништа друго није важно“, рекао је Додик, коментаришући извештај Међународне кризне групе, у којој се као једна од опција за решење кризе у БиХ помиње потреба стварања трећег, односно хрватског ентитета.

Председник Републике Српске је за РТРС казао и да став из тог извештаја, да Босна и Херцеговина клизи ка распаду, представља можда најбољу оцену за БиХ.

Он је подсетио да РС има јасан став – да Босна и Херцеговина мора да се врати на Дејтонску изворну структуру или је неодржива.

„То значи да БиХ у годинама које долазе мора да се врати на то да има једног председавајућег Савета министара и два министра, а да је све остало вишак и наметнуто. Прича о БиХ као некој наводној федерацији, која се помиње у овом извештају, закаснела је идеја. БиХ може само да буде унија независних држава на овом простору, а можда још нисмо закаснили за неку причу о конфедерацији“, казао је председник РС.

Међународна кризна група (ИЦГ) и део чланова Европског парламента поново су покренули питање организације БиХ са три, односно четири територијалне јединице, што би, како сматрају, био излаз из „тренутног политичког хаоса“ у тој држави.

У специјалном извештају о БиХ, аналитичари ИЦГ-а, неформалне групе коју чине бивши амбасадори и експерти разних области, на овај начин виде решење кризе.

Томе се, међутим, оштро противе бошњачки политичари који не желе ни да чују за територијалну реорганизацију земље, уколико то подразумева децентрализацију, у овом случају унутар Федерације БиХ, стварањем хрватског ентитета.

(Танјуг)