Прочитај ми чланак

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Шта нас чека у наредних месец дана

0

vojvodina-put-nevreme-ravnica-oblaci-rtv-(naca-ferenc)-jpg_660x330

Пролеће и почетак лета ове године били су много другачији од оних на које смо навикли. Поплаве, град, непогоде и торнада заменили су сушна лета и вреле ноћи. Међутим, како кажу стручњаци, све ове непогоде су нормалне за поднебље Србије. Са друге стране, чекају нас потреси и на другим нивоима.

Протеклих дана обавезни реквизити постали су кишобран, кабаница и гумене чизме. Иако дан осване сунчан, никада не знате шта вас чека до краја вечери. Киша, муње и громови постали су свакодневница. Догоди се и понеки торнадо. Али, према речима метеоролога, јун, јул и август су месеци када су пљускови и грмљавине редовне појаве.

–  Неког лета буде више непогода, а неког мање. Претходна два лета је било мање кише, али када се узме вишедеценијски низ података, то је сасвим нормална појава. Ето сада имамо ту „радост“ да се дешавају често, нарочито у јулу. Можда јесте необично за већину грађана, али гледајући уназад неколико деценија, то су варијације – каже за Дневно.рс метеоролог Недељко Тодоровић.

Торнадо – ништа необично

Како је рекао, временске прилике нису никада око просечне вредности, или је топлије или хладније, или кишовитије или сувље. Ово лето је мало кишније него раније. Што се тиче торнада, Тодоровић каже да је и он нормална појава.

– Што има више локалних грмљавина и непогода, већа је вероватноћа да дође до појаве локалног торнада. Али када је суша, таквих појава скоро да нема. У Србији буду у просеку уочена два, три торнада годишње. Ове године их је било више, четири или пет. Тешко их је лоцирати зато што се јављају ван насељених места, ретко када пролазе поред метеоролошке станице да би се могли инструментално забележити. Грађани виде, пријаве и сликају, а на основу последица, тј. рушилачког дела кућа или стабала, види се да је протутњао торнадо – објашњава Тодоровић.

У августу више сунца и мање кише

Према његовим речима, чека нас нешто топлији период, са данима када ће бити више сунца, а мање кише.

– И вечерас ће бити пљускова, грмљавина и непогода. Очекује се велика количина падавина, док се од петка очекује побољшање времена, са ређом појавом пљускова и грмљавина. Од суботе, 2. августа па до 5., биће сунчано и топло, са малом вероватноћом да на некој планини буде краткотрајних падавина. У већини места биће сунчано и топло, са температурама од 30 до 35 степени. Од 6. августа биће мало кише, онда следи период од неколико топлих дана без падавина. Важно је да ће се у августу пљускови проредити, а биће више сунчаних и топлих дана – истиче метеоролог.

Како промене времена утичу на људе?

– Временске прилике утичу на људе индивидуално. Чешће су главобоље када има пљускова и непогода, код осетљивих, старијих и болесних људи може доћи до промене ритма срца. То су нормалне реакције организма који реагује на надражаје из спољне средине – закључује за Дневно.рс метеоролог Недељко Тодоровић.

Што се тиче климатских пормена, месец август могао би да буде турбулентан, посебно за људе који имају проблема са срцем и са кичмом.

(Дневно.рс)