Прочитај ми чланак

УКРАЈИНКЕ БЛОКИРАЛЕ КАМИОНЏИЈЕ: Не можете даље пошто сте Срби, руски савезници

0

UKRAJINKE BLOKIRALE KAMIONDžIJE

Возачи из наше земље већ два дана „заробљени“ у месту Ратне на граници Украјине и Белорусије. Жене поседале испред возила, протестују због мобилизације мушкараца. Возачима полако нестаје хране и воде.

200 ЕВРА ЗА ПРОЛАЗ

– Јуче ујутро посетила су нас двојица младића тражећи нам по 200 евра да би нам показали алтернативни пут.
На том правцу, међутим, постоје само ливаде и пешчаре, а пута нема.
Ми да ризикујемо, не смемо – тврди Иван Рошковић

Сукоби на истоку Украјине имају такве „одјеке“ да последице трпе и они који са ратом немају никакве везе. Тако је већ два дана у месту Ратне, десетак километара од границе Украјине и Белорусије, заустављено осам српских камиона који у хладњачама превозе воће у Русију.

Српски возачи тврде да им је пут препречило 300 Украјинки, јер верују да су „Срби руски савезници“, а њима је пролаз забрањен!

Колико ће „заробљеништво“ потрајати, возачи кажу да не знају, али се жале да им нестаје и хране и воде, као и горива за хладњаче па стрепе да ће роба пропасти. А вредност воћа у сваком камиону је око 20.000 евра!

– Већ два дана пут нам блокирају углавном жене, уз образложење да не можемо даље само зато јер смо Срби – испричао је јуче за „Новости“ Иван Рошковић из Смедерева, један од возача.

– Рекле су нам да нас кажњавају јер смо стари руски савезници, а због Руса су, њихови мужеви, синови и очеви, већ 45 дана мобилисани. Неки су и погинули.

Ми смо немоћни да било шта урадимо. Обавестили смо породице и фирме за које радимо, као и амбасаду Србије у Украјини.

UKRAJINKE BLOKIRALE KAMIONDžIJE kamiondzije-MALA2

БЛОКАДА НЕМА ВЕЗЕ СА СРБИЈОМ

Наш амбасадор у Украјини, Раде Булатовић, телефоном нам је јуче из Кијева рекао да Украјинке протестују због мобилизације њихових синова и мужева и не блокирају пут искључиво Србима.

– Звали су нас превозници са границе тражећи помоћ, али реално тај проблем могу да реше само локалне украјинске власти – каже Булатовић.
– Није посао амбасаде да се бави тиме.
У питању је протест жена које се противе регрутовању мушкараца за рат.
Оне магистрални пут према Мађарској блокирају сваки други дан.
То нема никаве везе са нашом земљом.

Уместо подршке, како тврди наш саговорник, из амбасаде су критиковани зашто су уопште кренули том магистралом када знају да је ратно стање.

– Овим путем пролазили смо и раније, а возачи који су прелаз прошли претходних дана нису имали никаквих проблема. Ми смо први које је зауставио „кордон“ Украјинки, а иза нас сада чека још петнеаестак камиона из Македоније и толико из Турске – прича Рошковић.

– Овде, истина, има и украјинске полиције. Иако малобројни у односу на жене, покушали су да нам помогну.

Тражили су од Украјинки да нас пусте, али оне нису пристале.

Како смо јуче касно по подне сазнали од возача, полицији се у Ратном придружила и војска.

Пут је, међутим, и даље блокиран.

– Лакнуло нам је када је стигла војска и надамо се да ће нам ускоро отворити пролаз – каже Рошковић, који је „заточен“ на граници са још седам возача међу којима су Милан Атлија, Веселин Васић, Радош Спасић, Радомир и Недељко Божић.

– Рекли су нам и да ће представници локалних власти током ноћи отпутовати у Кијев, па се и ми надамо неком решењу.

Од осам наших „заробљених“ камиона, по Рошковићевим речима, четири су пошла за Русију, а четири су се враћала у Србију.

Из различитих су фирми у Шајкашима, Смедереву, Лазаревцу и Лајковцу, а превозе нектарине, брескве и купине.

У току дана, иза наших камионџија, са обе стране границе, нанизало се неколико десетина колега превозника из других земаља.

(Вечерње новости)