Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА – РАТНИ ИЗВЕШТАЈ (29.30.07): Код Саур-Могиле опкољене још две украјинске бригаде (Видео)

0

ukrajina ratni izvestaj unisteno oruzje

Снаге Новоросије спречиле опкољавање Северодоњецка и Лисичанска и одбиле нападе на Дебаљцево.

Није случајно што је Џон Кери, после разговора са украјинским колегом Павелом Климкином, објавио да је Кијев спреман на прекид ватре и преговоре. Украјинска офанзива, у коју је кијевска хунта бацила све снаге, већ два дана – најблаже речено – тапка у месту, уз велике губитке.

Успешна одбрана Народне милиције

Према последњим информацијама јединице ДНР су у неколико координисаних напада успеле да униште неколико оклопно-моторизованих колона УВ и Нацгарде. За сада се не наводе прецизнији подаци о размерама губитака у овим борбама пошто се оне воде пуним интензитетом.
Контранапад на УВ у рејону Долбацева изводе интервентни батаљони „Призрак“ и „Север“.

Биланс напада на потезу Торез-Снежно/Саур Могила/ – уништена су 2 тенка, 2 оклопна транспортера, 1 оклопно десантно возило и неколико транспортних камиона „Камаз“ (у неким извештајима се наводи да су уништени камиони били пуни пешадије али ти подаци нису проверени).

Код стратешки важног узвишења Саур-Могила – како је објавио водећи новинар кијевске телевизије Интер Роман Бочкала – нашле су се у окружењу две украјинске бригаде: 95-та десантна и 30-та механизована. А само данас су имале 20 рањених.

У борбама код Шахтјорска и Тореза, које су Украјинци безуспешно нападали, изгубили су две војне колоне са 36, односно 73 борбена возила (тенкови, оклопни транспортети…). 

У бесу, ударају на градске стамбене четври и цивиле.Током гранатирања Доњецка погинуло је, према прелиминарним подацима, двоје људи, а 15 је рањено, изјавио је за телевизију „112 Украјина” први заменик председника доњецког Градског совјета Константин Савинов.

Претходно је заменик министра одбране Доњецке Народне Републике Фјодор Берјозин изјавио за РИА Новости да Национална гарда Украјине гранатира вишеспратнице у Доњецку, али није навео број жртава.   Према подацима Градског совјета, почела је евакуација цивила из неких доњецких улица. Интензивној артиљеријској ватри била је подвргнута и Горловка, као и неки делови Луганска.

Русија се обратила Западу и позвала га да утиче на „распојасане кијевске власти” да прекину гранатирања цивилног становништва на истоку Украјине, наводи се у саопштењу МИП РФ. МИП Русије је упозорио да виновници гранатирања болнице у Горловки и погибије цивила неће избећи одговорност.

После добијања још једне порције подршке од САД и ЕУ, кијевске власти започеле су нову офанзиву на мирне градове на истоку Украјине, оценило је МИП РФ.

У међувремену, нема суштинских промена ситуације на ратиштима после преласка Кијева жестока на борбена дејства великих размера с циљем да се прекину саобраћајне везе између Доњецка и Луганска и пресече на делове територија под контролом устаника. 

Снаге Новоросије успеле су да осујете опасност од опкољавања у Северодоњецку и Лисичанску, да одбију нападе на Дебаљцево и задрже контролу над заузетим деловима границе с Русијом. 

Без обзира на незабележено коришћење артиљерије и авијације за нападе директно на Луганск и Доњецк, уз стандардне нападе на упоришта устаника поред тих градова, нападачи нису успели да остваре било какав успех на било ком од тих праваца, а устаници чврсто држе одбрану и прелазе у контранападе. 

Опсадна групација није успела да успостави потпуну контролу над Лисичанском. Пропала је тродневна опсада Дебаљцева из југозападног правца од стране „казнене експедиције”. Одбијени су покушаји офанзиве на Горловку и заобилажења Луганска. Устаници су успешно одбили покушаје деблокаде јужног џепа у рејону Мариновке. Тако су покушаји офанзиве кијевских снага одбијени буквално на свим правцима. 

Штавише, у неколико случајева устаници су извели успешне контранападе на нападаче и нанели им значајне губитке.

Настала ситуација се може окарактерисати као кулминациона, а наступа онда када једна страна на вагу стави буквално све, а све резерве су потрошене.  Ако при том не оствари значајнији успех, такви покушаји се обично завршавају поразом.

ukrajina ratni izvestaj 8
ЖЕСТОКЕ БОРБЕ ОКО ДОЊЕЦКА, УКРАЈИНЦИ НАПАДАЈУ ТЕНКОВИМА

Изнад Харцизка оборен украјински авион, али је из њега искочило 6-7 падобранаца.

Нa периферији Доњецка воде се жестоке борбе у којима се користе оклопна возила. Борбена дејства су у току у Авдејевки, 10 km северно од Доњецког аеродрома, саопштио је штаб ДНР. По речима очевидаца, украјинска армија напада великим снагама, уз подршку тенкова и артиљерије. Мештани покушавају да напусте град. 

ПОСЛЕДЊИ РАПОРТ

На јужном краку одбране ДНР (потез Торез-Снежно) изведен напад Народне милиције на колону технике кијевске хунте која је практично преполовљена. Напад је координисан на оба правца.

Поред Јеленовке – која се налази 15 km јужно од Доњецка – извиђачка група устаника ступила је у борбу с украјинском извиђачком јединицом.

Устаници и даље контролишу стратешки важан град Шахтјорск, не дозвољавајући тиме непријатељу да настави с опкољавањем Доњецка. 

Заштитници ДНР јављају да је у борбама убијено око сто украјинских војника и уништено неколико оклопних возила. На правцу ка Первомајску наставља се потискивање противника из града Попаснаја. Непријатељ се повлачи и трпи губитке. У среду ујутро изнад Харцизка је оборен украјински авион, на небу се видело 6-7 падобранаца, рекли су очевици.

 У Горловки су устаници разменили 17 заробљених украјинских војника за Олгу Канигину, коју је Служба безбедности Украјине оптужила „за учешће у финансирању сепаратизма“. Претходно је СБУ у пропагандне сврхе прогласила Олгу женом Игора Стрелкова. Она је била ухапшена близу руско-украјинске границе. Међу заробљеницима које су пустили устаници били су: један мештанин, затим држављанин Грузије Василиј Будик, шест припадника 72. бригаде, три специјалца, један њихов официр и припадници СБУ.

Луганска самодобрана пронашла комаде балистичке ракете

Снаге локалне самоодбрана пронашле су на подручју села Вергунка у Луганској области, на југу Украјине, комаде бојеве главе балистичке ракете, која није у потпуности експлодирала, рекао је за Риа Новости у среду у телефонском разговору командант Луганска Сергеј Грачов.

„Био сам тамо, где се пронађена глава. Она је велика, мало мања од мене, мада сам ја висок 188 центиметара“, рекао је Грачов.

Телевизијска станица Си-Ен-Ен објавила је, позивајући се на изворе у америчким обавештајним структурама, да је украјинска војска почела са употребом балистичких ракета у борбеним дејствима на истоку Украјине. Портпарол Информартивног центра Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Андреј Лисенко демантовао је данас ову информацију.

Уништени пункт кијевских снага између Шахтјорска и Тореза

У Доњецкој области у експлозији мине у ваздух дигнута деца

У Доњецкој области на истоку Украјине седморо људи, међу којима и троје деце, дигнуто је у ваздух у експлозији мине. Немили догађај одиграо се 29. јула у селу Берестово у Артомјовском рејону, саопштила је Доњецка обласна администрација.

Такође је јављено да нико није погинуо, али да се повређени налазе у тешком стању. Најмлађи повређени има само годину дана и два месеца.

Раније је саветник министра унутрашњих послова Украјине Антон Герашенко на свом Фејсбук профилу навео да је у експлозији мине у ваздух дигнито деветоро деце.

(Борбени ефективи, Факти.орг, Глас Русије, Агенције, annanews)