Прочитај ми чланак

СПОМЕН НА ПРВИ СВЕТСКИ РАТ: Сећање на пале српске и руске браниоце (Свечана академија)

0

Руска православна црква, Руски центар за науку и културу у Београду, Државне агенције РФ (Россотрудничество) и српско-руска Фондација „Руска некропола у Београду“, организују у Београду свечаности и Свечану академију као спомен на почетак Великог (Првог светског) рата.

Кликни на слику да је увећаш

Кликни на слику да је увећаш

Пригодним свечаностима 1. августа 2014. год., на које позивамо све који се са тугом, али поносом сећају Великог рата, биће обележена стогодишњица од почетка Првог светског рата.

Током преподнева Патријарх српски Иринеј ће на „Руском некропољу“ (у саставу Новог гробља) служити литургију, након чега ће бити одржан помен и полагање венаца на спомен-костурници у којој је сахрањено 387 руских војника погинулих у Првом светском рату у одбрани Београда, на Солунском фронту, Кајмакчалану… Венци ће такође бити положени и на спомен-костурници на српском гробљу.

Свечаностима ће присуствовати високи представници из Русије, Владе Србије, дипломатског кора, свештенство и представници великог броја невладиних организација.

Са посебним задовољством позивамо све заинтересоване на манифестацију – Свечану академију 1. августа 2014. године, која ће се одржати у Великој сали Руског културног центра у (Краљице Наталије 33) са почетком у 19:00 сати.

Након свечаности бићеу приличен коктел.

(Руски дом, СРБИН.ИНФО)