Прочитај ми чланак

РУСИЈА ПРЕТИ ЕУ И САД: Сносићете последице због увођења санкција

0

RUSIJA PRETI EU I SAD zbog uvođenja sankcija

Санкције, које Европска Унија уводи Русији због догађаја у Украјини, ће обухватити приступ Москве технологијама за нафтну индустрију, приступ руских државних банака капиталу ЕУ, као и извоз наоружања и вишенаменских производа, стоји у заједничком саопштењу председника Европског савета Хермана ван Ромпеја и председника Европске комисије Жозеа Мануела Бароза.

МСП РФ: Нове санкције ЕУ потврђују непостојање жеље да се нађе излаз из кризе у Украјини

Нове санкције, које је ЕУ увела Руској Федерацији потврђују одсуство политичке воље и жеље да се нађе излаз из кризе у Украјини, саопштено је из министарства спољних послова РФ.
Наглашено је да су активности ЕУ у супротности са прописима СТО, рестриктивне мере у финансисјкој сфери имају негативне последице и по банке ЕУ, које послују у РФ.
МСП је упозорио да санкције могу да утичу на економску ситуацију у Европи, посебно, да изазову раст цена на енергетском тржишту.
У дипломатском ресору је неразумевање изазвала одлука ЕУ да уведе забрану трговине оружјем са РФ.
Москва је разочарана неспособношћу ЕУ да игра своју улогу у глобалним пословима, „срамота је што Европска унија говори речима Вашингтона“, наглашено је у МСП РФ.

Гасни сектор није обухваћен санкцијама.

Европска Унија је спремна да укине санкције против Русије, када Русија, по њеном мишљењу, почне активно да учествује у проналажењу решења за украјинску кризу.

У складу са планом ЕУ, санкције се уводе на три месеца. После тог рока влада Европске Уније ће поново размотрити то питање.

Руски и европски експерти већ упозоравају да мере против Русије имаће негативан утицај на читаву ЕУ и довешће еконимију ЕУ у зависност од САД и Кине.

Нови списак мера је допунио списак европских санкција који већ важи против 87 људи и 20 организација.

Нове санкције треба да огрнаиче доступ руских компанија на трижишта капитала, што ће отежати њихово финансирање и извршити додатни притисак на руску економију.

Поред тржишта капитала, санкције ће ограничити извоз у Русију робе двострукенамене, као и иновационе опреме.

Према прорачунима европских експерата, економска штета од нових санкција за Русију може да изнесе сто милијарди евра за две године.

Али ништа мању штету неће поднети ни економија ЕУ. Ради се о томе што је робна размена између Русије и ЕУ велика.

Чак после усвајања првог и другог степена антируских санкција у Немачкој, на пример, обим индустријске производње пао је у просеку за 2% месечно, каже главни економиста Дојче Банк у Русији Јарослав Лисоволик:

„Мислим да у условима велике зависности прагматизам треба да буде кључни фактор сарадње Русије и Европе надаље. Зато што је Европа ипак велики трговински партнер и инвеститор Русије.

Прихвативши оне политичке одлуке које од ње очекују САД, Европа је поставила себе у потпуну зависност од Америке и могуће од Кине. Јер у том случају управо од ове две највеће економије света ће зависити развој свих европских земаља.

Али не треба заборавити да прогнозе раста како кинеске, тако и америчке економије за наредну годину ни мало не уливају наде.”

Шта очекују САД од Европе?

Према мишљењу неких аналитичара, Америка тежи да направи праву економску блокаду Русије, као што је то било учињено са Ираном. Али такав резултат тешко да ће бити остварива. Притисак на Русију који САД покушавају да изврше санкцијама, није ефикасан без притиска на њен енергетски сектор, сматрају експерти. Истовремено управо такве санкције биће тешко реализовати.

Без обзира на то што ЕУ већ одавно тражи алтернативне изворе енергије, проширује коришћење обновивих ресурса, таквих као еолска и соларна енергија, удео руског гаса на европском тржишту никао не пада испод 30%. Према прогнозама, до 2020. године Европа ће трошити 700 милијарди кубних метара гаса годишње, у порешењу са текућим показатељем на нивоу од 650 милијарду кубних метара. При томе експлоатација гаса у региону постепено пада, и одакле узети недовољне обиме за осигурање потрошње, не зна се.

Наравно, у САД постоји прилично велики обим гаса из шкриљаца који може да се извози. Али за сада у земљи нема велике инфраструктуре, потребне за транспорт течног природног гаса, а то је једина могућност да се гас морем пребаци у Европу.

Тако да није могуће потпуно прецртати Русију из контекста светске економије. А оне антируске полумере на које САД подстичу ЕУ и неке друге земље, ударају као рикошет по читавом свету. Ове недеље ММФ је већ прогнозирао негативан утицај санкција на инвестиције страних компанија у Русији. У Немачкој санкције ће довести у питање 350 хиљада радних места у предузећима која зависе од немачко-руских трговинских односа.

mip Rusije40

Москва: Опипљиве последице по САД

Званична Москва упозорила да ће нов круг санкција које јој је увео Запад имати „прилично опипљиве последице“ по Сједињене Америчке Државе.

Москва је оптужила Вашингтон да жели да казни руску владу због њене одлучности у спровођењу сопствене државне политике.

У саопштењу руског Министарства спољних послова се наводи: „Такве одлуке Вашингтона могу само додатно да погоршају америчко-руске односе и створе изузетно неповољну климу у међународним односима, у којима је сарадња између наше две земље често имала одлучујућу улогу“, пренео је Ројтерс.

„Стварна штета од увођења тако деструктивних и кратковидих мера ће бити прилично опипљива за Вашингтон“, наводи се у саопштењу.

Руско министарство је навело како се чини да Вашингтон „ради на једном једином циљу, да се са нама обрачуна због наше независне политике која њима не одговара“.

Председник САД Барак Обама изјавио је синоћ да се његова земља придружује Европској унији у увођењу нових санкција Русији.

„С опсежним санкцијама које данас објављујемо наставићемо да додајемо притисак на Русију, укључујући сараднике и компаније које подржава илегалне активности Русије у Украјини“, рекао је Обама.

„САД уводе нове санкције у кључним секторима руске економије – енергетици, (индустрији) наоружања и финансијама“, изјавио је он и навео да ће бити заустављен извоз „специфичних добара и технологија руском енергетском сектору“.

Обама је прецизирао да се „проширују санкције на још руских банака и компанија“ из области одбране. Вашингтон такође суспендује кредите и финансирање економских развојних пројеката у Русији, рекао је председник САД.

mip rusije_bМосква разочарана што ЕУ не може да делује независно

Москва је разочарана немогућношћу ЕУ да на медјународном плану делује независно од диктата Вашингтона, саопштило је руско министарство спољних послова реагујући на нови сет санкција ЕУ, преноси Раша тудеј.

Срамно је што ЕУ, која је дуго трагала за јединственим гласом, сада говори у име Вашингтона и што је практично напустила основне европске вредности, укључујући претпоставку невиности, навело је министарство у саопштењу, дан пошто су ЕУ усвојиле нову рунду економских санкција против Русије због украјинске кризе, преноси РТ.

Усвајање нових антируских санкција ЕУ 29. јула демонстрира одсуство политичке воље Уније као и недостатак одлучности да реши украјинску кризу, саопштило је руско министарство иностраних послова.

ЕУ која је састављена од 28 чланица наставља да „слепо игнорише“ разлоге који стоје иза трагичног развоја догадјаја на југоистоку Украјине где на десетине цивила умиру сваког дана због војне операције Кијева, а стотине хиљада људи је било приморано да побегне из земље, наводи се у саопштењу министарства, преноси РТ.

(Глас Русије, Агенције)