Прочитај ми чланак

НОВИ ЗАКОН: Када можете у пензију (зашто се укидају радне књижице)

0
Кликнути на слици за увећање

Кликнути на слици за увећање

Више нема потребе да се докупљује радни стаж. Пензију ће по новом добити свако ко испуни старосни услов и има минимум 15 година стажа.

Измене Закона о пензијско-инвалидском осигурању ступају на снагу данас, а одредбе које се односе на године животе или радног стажа важе од 1. јануара наредне године. “Блиц” је рачунао колико ћете још морати да радите. Када се испуни старосни услов, 2015. за мушкарце 65 и за жене 60 година живота, висина пензије зависиће од тога колико стажа будемо имали.

Рецимо, идуће године мушкарац са 65 година живота и 40 година радног стажа иде у пуну пензију. Ако је уплаћиван допринос за све године стажа, отприлике на просечну плату у Србији која је сада око 45.000 динара, пензија ће му бити око 36.000. Његов вршњак који има 25 година стажа и примао је такође просечну плату имаће знатно мању пензију – око 21.000.

Слична је ситуација и са женама. Радница која 2015. напуни 60 година живота и има 35 година стажа, а примала је плату на нивоу републичког просека може да рачуна на 35.000 динара пензије. Њена вршњакиња која је имала исту плату, али само 15 година стажа добиће око 15.000 пензије.

Идеално поклапање услова је да мушкарац или жена заврше факултет у року и почну да раде почетком 25. године живота. Под условом да немају прекиде у радном стажу, исте године стекли би право на пуну пензију – 40 година стажа и 65 живота. Средњошколци би требало раније да почну да раде, већ са 18, 19 година, али ће зато кад напуне 65 имати више година стажа од тражених 40.

Мајке које данас имају око 50 година живота узалудно су се радовале да ће на име рођења детета добити неку повластицу. Ново правило да се за рођење једног детета обрачунава шест месеци, за рођење двоје деце година, а за троје или више деце две године стажа важи, али тек од 2032. Тако ће генерације жена рођених до 1967. бити изузете од ове бенефиције. Женама рођеним 1967. или касније родитељство ће се рачунати у стаж.

– Имам двадесетак година стажа. Ко ће ме држати на послу до 65. године живота? Али према новом решењу то неће бити ни битно, јер могу и као незапослена да чекам да доживим одређене године живота када ћу остварити право на пензију – каже Славица М. из Београда, која је напунила 49 година и ради као лекар специјалиста анестезиолог.

Јован Славковић из Ниша, који је десетак година провео у САД, каже за “Блиц” да ће ваљда овај закон онемогућити послодавце да у конкурсу наводе и лимит старости.

– У Америци би се конкурс који наводи да кандидат за посао има, рецимо, до 35 година доживео као дискриминаторски – каже Јован.

Превремене старосне пензије, према рачуници “Блица”, углавном ће моћи да користе они који имају право на бенефицирани радни стаж. За мушкарца који жели у превремену пензију наредне године граница је таква да једино може да има толико стажа у комбинацији са траженим годинама живота ако је почео да ради са 15 или 16 година.

radna knjizica novi zakon kad mozete u penzijuРадне књижице иду у пензију

Радне књижице иду у историју. Изменама Закона о раду предвиђено је да се убудуће радни стаж за запослене води у матичној евиденцији ПИО фонда.

Папирна радна књижица замениће се 1. јануара 2016.

– Радне књижице издате до тог датума настављају да се користе ради остваривања права из радног односа – каже за “Блиц” Снежана Богдановић из Министарства рада.

Тако, заправо, Фонд преузима обавезу вођења радне књижице у електронском облику за сваког од нас. Стручњаци упозоравају да због прилично хаотичног стања са матичним евиденцијама у ПИО, могу настати проблеми с доказивањем стажа и уписа будућег радног искуства у базе података.

Чим на снагу ступи правилник о електронском запису података из радног односа, послодавци ће морати запосленима да врате радне књижице. Савет из министарства је да када почне примена правилника сви запослени преузму радне књижице, јер ће се оне и даље сматрати јавном исправом за доказивање стажа до времена увођења електронске базе евиденције.

(Блиц, фото: Shutterstock)