Прочитај ми чланак

МОСКВА: Починиоци злочина над косметским Србима да буду кажњени

0

hasim taci MOSKVA Počinioci zločina nad Srbima da su kažnjeni

Москва полази од тога, да починиоци злочина над косметским Србима, Ромима и другим етничким мањинама на Косову и Метохији треба да буду кажњени, без обзира на њихов положај, изјавили су у министарству иностраних послова РФ.

„29. јула, шеф специјалне истражне групе у оквиру мисије ЕУ у области владавине права на Космету Клинт Вилијамсон представио је тренутне резултате истраге по извештају посланика ПССЕ Дика Мартија о учешћу шефова Ослободилачке војске Косова (ОВК) у илегалној трговини људским органима и другим злочинима над косовским Србима, Рома и других етничких мањина у региону, између осталих и над косметским Албанцима, у периоду од јуна 1999. године“,- каже се у коментару.

„Клинт Вилијамсон је директно саопштио да је прикупљено довољно доказа за подизање званичних оптужби против појединих бивших високих функционера ОВК за планирани и специјално организовани прогон Срба, Рома и других етничких мањина на Косову, као и самих косовскометохијским Албанаца (за сарадњу са Београдом),“- скренули су пажњу у министарству.

Ради се о бројним случајевима убистава, отмица, силовања, незаконитом затварању, нечовјечном поступању, скрнављењу цркава и другим кривичним делима, што је резултирало протеривањем и етничким чишћењем Срба из јужног и централног дела Косова, појаснили су у Министарству иностраних послова.

Према речима шефа истражне групе, „подизање званичних оптужница против одређених лица и почетак судског процеса може се очекивати у првим месецима 2015. године, до када ће се истрага наставити.“

Објављивање резултата истраге, наводе у Москви, „распршује мит о правичној ослободилачкој борби ОВК, који је био коришћен да се оправда једнострано проглашење независности српске покрајине Косово и Метохија, од стране бивших руководилаца ове организације“.

Русија полази од тога, да „починиоци злочина треба да буду кажњени, без обзира на њихов данашњи положај“.

(Глас Русије)