Прочитај ми чланак

ЛАЗАРЕВАЦ: Дрога пала пред „Светим Савом“

0

LAZAREVAC Droga pala Svetim Savom

Упркос притисцима, лазаревачко удружење грађана спрема нови списак са именима нарко-дилера. Промет наркотика на улицама смањен за 80 одсто, а 40 одсто дилера завршило иза решетака.

У удружењу грађана „Свети Сава“ из Лазаревца поздравили су најаве министра полиције Небојше Стефановића да ће се МУП обрачунати с криминалом у полицијским редовима. Тако ће, надају се у удружењу, бити раскринкане и везе, како кажу, паралелних центара моћи повезаних са нарко-дилерима.

Од оснивања, у фебруару прошле године, чланови „Светог Саве“ успели су да промене „крвну слику“ града, али и да упадну у проблеме с криминалцима и делом полиције.

– Од почетка нашег деловања, промет наркотика у Лазаревцу смањен је за 80 одсто – каже председник удружења који инсистира на анонимности. – Повод за формирање удружења били су трагични догађаји. Велики број младих људи, зависника, почео је да умире. Дрога је продавана буквално на сваком ћошку, у кафићима, парковима, школским двориштима, испред станова дилера стајало се у редовима.

ТРАЖЕ НАЗАД МАЈОРА

Чланови Удружења „Свети Сава“ истичу имена два истакнута борца против дроге у униформи – Милана Максића, бившег припадника САЈ, и мајора Ивана Гашића, који је, упркос одличним оперативним резултатима, склоњен у Београд и ради канцеларијски посао. Сада Лазаревац тражи његов повратак.

А онда је удружење почело да објављује спискове са именима растурача дроге. Објавили су два списка и две „црне књиге“ са више од 70 имена. У припреми је и трећа са 15-20 имена. Око четрдесет одсто људи о којима су доставили податке полицији, ухапшено је, а против једног броја већ су окончани судски поступци и осуђени су на затвор.

– Нарко-дилери више нису татини и мамини успешни синови, који су сами зарадили за скупа кола и некретнине у Београду, Новом Саду и на Копаонику. Сада сви родитељи и просветни радници знају ко су те битанге и од кога треба да чувају децу! Већина зависника принуђена је сада да путује у друге градове по дрогу. Ми не само да пратимо дилере, већ и зависнике, и о онима који су тек ушли у тај ужас обавештавамо родитеље, па заједнички радимо на томе да их спасемо – каже председник удружења.

На њиховом списку, тврде, неће се наћи нико невин, јер је боље да 10 дилера „претекне“, него да страда неко ко није крив. Али, ни дилери нису седели скрштених руку.

– Доскоро нас нису физички дирали, јер су наши оперативци не само верујући, већ и физички спремни – две трећине су чланови најуспешнијег кик-бокс клуба у Лазаревцу, а има и бивших специјалаца. Недавно су, међутим, напали једног нашег члана наоружани шипкама и ножевима. Тек после другог напада потражио је помоћ. Била је то класична намештаљка. Хтели су да се умешамо. Избила је туча, после чега су против нас поднели кривичне пријаве.

По речима адвоката Удружења Драгољуба Љубичановића, био је то класичан покушај да момци из удружења буду криминализовани, претворени из добрих у лоше момке:

– Циљ је био да буду шиканирани, да изгубе вољу да се боре, да одустану. Цео поступак био је експресан, што није уобичајено. Дан за даном ишле су пријаве, поступање полиције, налог за привођење, нису позвани браниоци… Суд ипак није прихватио наведене разлоге и није одредио притвор.

У Удружењу кажу да су свесни да су отуђени центри у полицији повезани са дилерима, али да су се они још на првом састанку заклели да ће се борити до смрти. Пошто се испоставило да су се, како кажу, узалуд обраћали за помоћ председнику општине, сада очекују помоћ од потпредседника, који припада другој политичкој опцији. И њихови чланови припадају различитим странкама. Пошто им се за помоћ обраћају слична новонастала удружења широм Србије, они моле све који могу финансијски да им помогну да посете њихову фејсбук-страну.

(Вечерње новости)