• Почетна
  • ДРУШТВО
  • ДОЛАЗИ ИЗ ПРАВЦА ХРВАТСКЕ: Јако невреме погађа Србију (из часа у час)
Прочитај ми чланак

ДОЛАЗИ ИЗ ПРАВЦА ХРВАТСКЕ: Јако невреме погађа Србију (из часа у час)

0

Jako nevreme pogađa Srbiju (iz časa u čas)

Обилне падавине и на неким местима град погодили већи део Србије. У Краљеву и Врњачкој Бањи удари грома изазвали пожаре који су брзо локализовани. У току ноћи очекује се да ће невреме захватити и Београд.

23:16 – Због јаког невремена у Србији је појачан рад свих служби у авиосаобраћају, изјавио је вечерас помоћник министра задужен за ваздушни саобраћај Зоран Илић, после ванредног састанка на аеродрому „Никола Тесла“ са представницима свих служби из тог система.

Илић је рекао Танјугу да се ипак не очекују већи проблеми у Србији због невремена које је дошло из Хрватске, која је имала велике проблеме у авиосаобраћају.

Он је казао да је потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић због ситуације у Хрватској наложила хитно сазивање састанка свих релевантних субјеката за безбедно одвијање авиосаобраћаја.

„Основна тема је била на који начин ће се и код нас одразити невреме и не очекујем да оно буде тако снажно као што је било у Хрватској“, рекао је Илић, додајући да ће код нас бити нешто блаже.

Према његовим речима, сви су у приправности с обзиром да је туристичка сезона у току а могло само да дође до мањег кашњења у доласку и одласку авиона на београдском аеродрому.

23:05 Муње у Чачку (Фото: Немања Ћосовић)

_cacak-grmljavina-nemanja-cosovic-citalac_f

Стотине муња севале су у Чачку пола сата, а било је и прекида у снабдевању струјом, јавља дописник РТС-а. У Горњем Милановцу отежан саобраћај, а површинске воде су се излиле у нижим деловима града.

23:00 Јако невреме у Краљеву

22:50 – Тренутно пада јака киша на подручју Обреновца, а према радарским осматрањима, у том делу земље пада и град, јавља Танјуг.

22:30 – Нови Сад

Jako nevreme pogadja Srbiju 2

Vanja Djuric @Vanjuus Follow Pola sata pljuska i voda u Brace Ribnikara do ivicnjaka. #NoviSad 10:21 PM – 30 Jul 2014

22:20 – Велико невреме праћено грмљавином пљусковима и ветром задесило је и Нови Сад око пола 10, а олуја је погодила и делове Срема.

22:15 – У Београду, грми, сева и почела је јака киша; дува и појачан ветар.

21.50 – У Краљеву и Врњачкој Бањи пада киша и дува снажан ветар. Услед удара грома избили пожари који су брзо локализовани, јавља дописник РТС-а.

Како је Бети речено у Одељењу прогнозе РХМЗ-а, обилне падавине и град регистровани су у Срему, јужном делу Бачке у подручју Шапца, Ваљева, Чачка и у долини Западне Мораве.

У Краљеву невреме је почело око 21 час, а гром је ударио у један локал у Карађорђевој улици. Пожар који је избио је брзо локализован, а повређених није било, јавља дописник РТС-а.

Невреме и у Врњачкој Бањи где је гром, такође, изазвао пожар који је угашен. Киша и даље пада и дува јак ветар.

Невреме је и на крајњем југу Србије – у Топличком и у Јабланичком округу, док радарска слика указује да је слично било и у Косовској Митровици.

Невреме се премешта ка североистоку и у првој половини ноћи може се очекивати и у Београду.

У већини места у Србији очекује се од 20 до 40 литара кише по квадратном метру, током ноћи на северу, а сутра углавном у централним и источним крајевима, наведено је на сајту Завода.

Заменик начелника Управе за управљање ризиком Бојан Томић рекао је Танјугу да ће локално пасти и до 60 литара кише по квадратном метру.

„С тим у вези добили смо хидролошку прогнозу која предвиђа да на бујичним водотоковима може доћи до подизања нивоа, достизања упозоравајућих нивоа и евентуално локалних изливања“, рекао је Томић.

У оквиру ове прогнозе очекују се и локална олујна невремена са градом и олујним ветром, а противградна заштита је стављена у приправност.

jako nevreme pogadja srbiju

Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије ступио је у контакт са водопривредним предузећима која су носилац одбране од поплава на водама првог реда, и у овом тренутку се врши обилазак водотокова и санирање појединих критичних места на насипима.

На водама другог реда, којим газдују локалне самоуправе, команданти штабова на територији општина у којима се очекује евентуално изливање река упознати су са прогнозом и наложено је предузимање мера како би се ефекти евентуалне поплаве умањили, а то, између осталог, подразумева подизање приправности комуналних предузећа.

У сусрет невремену, подигнут је и ниво приправности специјалистичких тимова за спасавање у води и под водом.

Водостаји већине река у земљи до 3. августа биће у порасту, а могућа су и локална изливања.

У међувремену, Штаб за ванредне ситуације у Параћину наложио је приправност општинским службама због могућих бујичних поплава од пљускова.

„Путеви Србије“ апеловали су на све учеснике у саобраћају да возе опрезно.

(РТС, Блиц, Агенције)