• Почетна
  • ВИДЕО
  • БОРБЕ У ГАЗИ (ЊИМА ЈЕ ДОПУШТЕНО): Амерички савезници за сат сравнили улицу у Шеђаију! (Видео)
Прочитај ми чланак

БОРБЕ У ГАЗИ (ЊИМА ЈЕ ДОПУШТЕНО): Амерички савезници за сат сравнили улицу у Шеђаију! (Видео)

0

BORBE U GAZI (NjIMA JE DOPUŠTENO) Američki saveznici za sat
Реч је о операцији у кварту Шеђаија у Гази, који је од почетка копнених операција честа мета ИДФ.

Сукоби између Израела и Хамаса разбуктали су се у појасу Газе пошто је та  палестинска организација последњи пут одбила да се у појасу Газе успостави хуманитарно примирје.

Израелске снаге (ИДФ) појачале су антитерористичку операцију „Заштитна ивица“ и читавим подручјем готово непрекидно одјекују снажне детонације.

На интернету се појавио видео-снимак једног од муњевитих напада у којима је ИДФ скоро потпуно уништио целу улицу у Гази.

Камера постављена на брду с погледом на кварт Шеђаију, који је од почетка копнене копнене офанзиве једна од најчешћих израелских мета, приказује да је већина објеката за само сат времена у потпуности сравњена са земљом.

ПОДЗЕМЉЕ: Ово су палестински тунели у Гази (Видео)

Због замршене мреже подземних пролаза, које Хамас користи у својим делањима, тежиште борби у појасу Газе преместило се у подземље.

Израел је мобилисао 70000 војника за копнену операцију у сектору Газе

Израелска влада одобрила је војсци да мобилише 70000 резервиста.
Изреал је раније води копнену војну операцију у сектору Газе, након чега је организација Хамас упозорила на њене „застрашујуће последице“.

– Читава Газа је један подземни град, а инфраструктура коју је Хамас на тој основи током година изградио је огромна. Ту су тунели, проширени бункери, објекти за складиштење оружја, чак и у урбаним областима-, тврди потпарол изреалске војке, капетан Ејтан Бухман у разговору за “Вашингтон Пост”. “

Израелска војска је досад открила 66 улаза, који воде у 23 тунела, и не намерава да прекине своју војну офанзиву пре него што их све не уништи или онеспособи, јер тврди да су “изграђени за киднаповање и убијање Изреалаца”.

Хамас се током протеклих недеља два пута послужио овим тунелима како би се инфилтрирао у Израел, од чега једном преобучен у униформе израеслких војника, а 2006. је киднапован и кроз тунеле одвучен изреалски војник по имену Гилад Шалит, који након тога пет година провео као талац.

Ови тунели, који могу да послуже за пролаз људи и транспорт војних залиха, почињу у Гази и улазе у Изреал, а изградио их је Хамас 2006, када је преузео контролу над Газом и одлучио да себи обезбеди огучност за инфилтрирање у Израел.

Меко и песковито тле било је погодно за копање, тако да су тунели довољно високи да кроз њих усправно прође одрастао човек, и довољно широки за пролаз вагонета на шинама, а подупрти су дрвеним гредама – попут старих рударских тунела- мада има и таквих који су бетонирани и опремљени електричним инсталацијама.

Како заиста изгледају изнутра може се видети на пропагандном видеу који је недаво објавио Хамас, и у коме су приказани његови наоружани и маскирани припадници како марширају кроз оскудно осветљене подземне пролазе.

(Јутарњи.хр, Вашингтон пост, Глас Русије)