Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА: Амерички генерал Ренди Ки издаје наредбе у Кијеву

0

Turkish generals discuss work at DOD Center

Високи амерички официр координира акције украјинске војске у казненој операцији у Новоросији.

Руски лист „Комсомолска правда“ објавио је, позивајући се на своје изворе у Кијеву, да су се у последње време појачале активности високих америчких функционера везане за спровођење такозване антитерористичке операције, у којој настављају да гину цивили.

Појачавање сарадње Украјине и САД у војној сфери последица је очигледне пропасти казнене операције на југоистоку земље и непостојања координације између различитих војно-безбедносних структура које у њој учествују.

С тим у вези, посматрачи истичу да су консултације амбасадора САД у Кијеву Џефрија Пајета са шефом Службе безбедности Украјине Валентином Наливајченком, министром унутрашњих послова Арсеном Аваковом, министром одбране Влаеријем Гелетејом и председником Петром Порошенком постале малтене свакодневне.

При том, како истиче овај извор, „Американци велику пажњу придају променама расположења Порошенка и труде се да хитно реагују на све његове захтеве, демонстрирајући Кијеву пуну подршку и саучествовање у курсу који се спроводи“.

Формално, ради успостављања боље сарадње између руководства Украјине и Пентагона, у Кијеву се начази директор за политику, стратегију, партнерство и могућности европске команде Оружаних снага САД генерал Ренди Ки.

Он је већ почео са радом, координишући рад 12 радних група, чији је циљ „усавршавање безбедносног система Украјине“.

Под вођством Кија, 21. јула су те радне групе разматрале питања везана за војно-поморске снаге Украјине, а 26. су разговарале о јединицама за специјалне операције. При том, како тврди исти извор, Порошенко ипак није до краја задовољан функционисањем радних група, јер сматра да раде преспоро.

Учешће странаца у казненој операцији не своди се само на рад штаба.

Како је недавно саопштио министар одбране Доњецке Републике Игор Стрелков, приликом одбијања напада „казнене експедиције“ на коту 198,3 међу убијенима су, између осталих, била „четири плаћеника-црнца“.

Лешеви убијених су на пољу битке, новинари су могли да их сниме.

Према подацима устаника, од почетка борби у Новоросији губици страних плаћеника износе око 330 људи.

(Факти.рс, кп.ру)