Прочитај ми чланак

ЕУЛЕКС: Без доказа о трговини органима; ЕУ: Уведите обавезно санкције Русији

0

315723_trgovina-organima--foto-fooyoh-com_f

Вилијамсон: Нема довољно доказа за оптужницу због трговине српским људским органима

Главни тужилац Специјалог тима Европске уније (ЕУ) за истрагу злочина трговине људским органима Клинт Вилијамсон изјавио је данас да су налази тог тима конзистентни са извештајем Дика Мартија о трговини органима на Косову и Метохији и Албанији 1999. године, али да нема довољно доказа за оптужницу.

– Нисмо прикупили потребан ниво доказа у овом тренутку, али то не значи да нећемо трагати за њима – рекао је Вилијамсон, који је додао и да има индиција да су људи заробљавани ради узимања органа у органиченом броју.

То није била раширена пракса, али и једна особа која је на тај начин убијена је велика трагедија, казао је. Вилијамсон је казао да је утврђено „десетак“ случајева трговине органима.

– Кад кажем шачица, мислим на мање од 10. Разговарао сам са Диком Мартијем и информације које имамо у складу су са оним што је он прикупио (као доказе) – рекао је Вилијамсон на представљању извештаја о наводима о трговини органима на Косову 1998. и 1999. године.

Врх о ОВК као предмет истраге

– Елементи из команде ОВК су након окончања сукоба на Косову и Метохији 1999. организовале етничко чишћење јужно од Ибра, а затим и елиминацију политичких ривала – рекао је Вилијамсон и додао да није реч о индивидуалним чиновима, већ о организованој кампањи у којој је учествовао врх ОВК.

Систематски злочини против Срба и Рома

Не треба повећавати број људи због породица несталих, рекао је он.
– То што засад нема доказа, не значи да их неће бити – указао је Вилијамсон и додао да је реч о дивљачким поступцима за које нема оправдања.
Вилијамсон је оставио могућност да оптужница буде подигнута следеће године, уколико се прикупи довољно одрживих доказа.
Он је подсетио и да је у извештају Дика Мартија речено да се ради о „неколицини“ случајева, а не о стотинама као што се спекуилисало у медијима. Вилијамсон је рекао да су нађени докази о систематским злочинима против неАлбабцима на Космету, а нарочито против Срба и Рома.

Према његовим речима, и „сам врх“ Ослободилачке војске Косова “ (ОВК) био је предмет истраге његовог тима.

Вилијамсон је, на конференцији за новинаре у седишту Савета ЕУ у Бриселу, одговарајући на питање да ли су неки од актуелних политичара умешани у злочине о којима је вођена истрага, рекао да су „појединци који су били предмет истраге били у самом врху ОВК“.

Он је нагласио да не може да говори о налазима истраге пре формирања Специјалног суда који ће се бавити злочинима на Космету.

– Све до тада налази истраге остају запечаћени – рекао је Вилијамсон.

На питање да прецизира шта значи да је „шачица људи“ учествовала у трговини органима, амерички дипломата је рекао да мисли да је реч о броју који је мањи од 10.

– Немам информације које подржавају тврдње да је сваки Србин који је отет био жртва трговине органима – навео је он и додао да је реч о „ограниченој размери и да ту нема места претеривањима“.

Вилијамсон није искључио могућност да се подигне оптужница и за трговину органима до тренутка кад буде формиран Специјални суд и нагласио да ти злочини „остају у фокусу истраге“.

Он је рекао да су у току преговори са „једном земљом“ која је исказала спремност да буде домаћин том суду.

Вилијамсон је пре објављивања извештаја прошле недеље борави у Београду и на Космету.

Српско Тужилаштво је отворило случај „жута кућа“ после објављивања књиге некадашње главне хашке тужитељке Карле Дел Понте „Лов“, у којој је она писала о трговини људским органима на КиМ.

Резултате те истраге је предало специјалном известиоцу Савета Европе Дику Мартију, а на његов извештај објављен и усвојен у СЕ 2011., надовезала истрага Вилијамсоновог тима.

У Мартијевом извештају се као учесници вађења органа заробљеника наводе припадници „Дреничке групе“ паравојне формације ОВК, на чијем челу је, како је наведено, био садашњи окупаторски шиптарски премијер у Приштини Хашим Тачи.

Иначе, како Танјуг сазнаје из дипломатских извора у Бриселу, оптужнице ће, бити подигнуте тек после формирања специјалног суда, што се очекује почетком наредне године.

Лист „Коха диторе“ је прошле недеље објавио да је Вилијамсонов тим нашао доказе за ратне злочине које су починили бивши припадници ОВК, али не и довољно доказа да је на Комету било трговине органима. Према наводима приштинског дневника, најмање 10 бивших припадника ОВК биће оптужено за ратне злочине.

Лист „Данас“ је позивајући се на дипломатске изворе из Брисела, објавио да је могуће подизање оптужнице против команданата оперативних зона некадашње ОВК на основу предочених доказа у Вилијамсоновом извештају, међу којима је најпознатије име несумњиво Рамуш Харадинај којег је Хашки трибунал ослободио кривице за злочине почињене над цивилима 1998. године.

Харадинај је руководио зоном „Дукађин“ чији се штаб налази у селу Јабланица, док су команданти осталих зона били Рустем Мустафа, Рахман Рама, Сами Љуштаку, Шукри Буја, Екрем Редја и Ахмет Несуфи.

Према подацима српског Тужилаштва за ратне злочине, на КиМ је нестало више од 300 особа неалбанске националности.

Вилијамсон је 22. јула, недељу дана уочи објављивања извештаја, боравио у Београду, где је упознао српске званичнике са наредним корацима у истрази, истакавши да ће њени резултати бити обелодањени на време и да не треба унапред доносити закључке.

Премијер Србије Александар Вучић истакао је, после разговора с главним тужиоцем, да ће извештај бити од огромног значаја за Србију и да ће потврдити објективност институција ЕУ и међународне заједнице у истрази злочина почињених током рата на КиМ и на просторима бивше Југославије.

Вилијамсон је поручио да је свестан растућих спекулација о налазима Специјалног тима, али је и истакао да информације о резултатима истраге неће бити објављене пре обелодањивања самог извештаја и додао да не треба унапред доносити закљуцке.

Он је дан раније боравио у Приштини, где је разговарао с косовском председницом Атифетом Јахјагом, замеником премијера Хајредином Кучијем и министрима унуташњих послова и одбране, Бајрамом Реџепијем и Агимом Чекуом, али се није састао са одлазећим косовским премијером Хашимом Тачијем.

Вилијамсон је, према наводима приштинске штампе, у марту испитивао Тачија у вези са истрагом.

Српско Тужилаштво је отворило случај „жута кућа“ после објављивања књиге некадашње главне хашке тужитељке Карле Дел Понте „Лов“, у којој је она писала о трговини људским органима на КиМ.

Резултате те истраге је предало специјалном известиоцу Савета Европе Дику Мартију, на чији се извештај 2011. године надовезала истрага Вилијамсоновог тима.

НОВИ ЗАХТЕВ ИЗ БРИСЕЛА: Санкције за Русију до октобра или ништа од уласка Србије у ЕУ

Суштина захтева из ЕУ гласи: уколико Србија не уведе санкције Русији до октобра, када нам предстоји скрининг за поглавље 31 (спољна политика), Брисел би затварањем овог поглавља могао да зауставити европске интеграције Србије.

Како је „Ало!“ писао ЕУ је међу новим захтевима за Србију одредила увођење санкција Русији, обуставу Јужног тока и смањења нивоа олакшица на инвеститоре на онај који важи у осталим земљама ЕУ.

(Танјуг, Данас, Ало)