Прочитај ми чланак

БОРБА ЗА ЖИВОТ: Сто Срба у паклу Либије – да ли ће се спасити?

0

sto Srba u paklu Libije_620x0

Наше грађане затекли жестоки сукоби у Бенгазију и Триполију. Део српских држављана напушта земљу и копненим путем, преко Туниса.

У Либији, где бесне нови сукоби ривалских група, тренутно се налази око 100 српских држављана запослених у интернационалним компанијама и медицинским установама. Прецизан број грађана није могуће утврдити пошто су неки без обавештавања Амбасаде Србије у Триполију већ напустили земљу преко аеродрома „Метига“ док је био отворен – речено је јуче „Новостима“ у Министарству спољних послова.

Део српских држављана напушта Либију и копненим путем, преко Туниса, а представници наше амбасаде у редовном су контакту са онима који затраже савет:

– На све захтеве за помоћ наших држављана одмах се реагује, посебно код регулисања административне процедуре за излазак из Либије – преносе нам из МСП.

– Онима који и поред овакве ситуације одлуче да остану саветује се да у договору са послодавцима максимално остваре личну заштиту у месту где бораве и раде.

Током сукоба у Триполију у петак је погођена и оштећена и резиденција амбасадора Србије. Инцидент је прошао без жртава, предузимају се мере за санацију и заштиту српског дипломатског представништва.

Дан пошто су САД, Немачка, Велика Британија, Француска и Холандија позвале своје држављане који раде у Либији да се евакуишу, Триполи је јуче затражио међународну помоћ у гашењу пожара на неколико танкера са нафтом. Запалили су се у току борби између две ривалске паравојне групе за контролу над међународним аеродромом у Триполију.

Ситуација у Либији најтежа је у последњих неколико година, откако је са власти збачен Моамер Гадафи. Либијска влада нема контролу над бившим побуњеницима који су помогли, да се, уз НАТО асистенцију, свргне бивши вођа.

ЖРТВЕ

Према најновијим подацима министарства здравља, у сукобима на овом подручју погинуло је 97, а рањено више од 400 људи.

 

У саопштењу објављеном на свом интернет-сајту, привремена либијска влада истиче да су борбе две групе побуњеника проузроковале велики пожар, који би могао да изазове „хуманитарну и еколошку катастрофу“. Тамошње телевизијске станице, позвале су грађане да напусте подручје у близини аеродрома.

Сукоби за контролу над аеродромом су започели пре две недеље, кад је исламистичка побуњеничка група из града Мисрата на западу земље изненада извршила напад на аеродром, који је до тада контролисала ривалска група побуњеника из града Зинтана, такође на западу Либије. У тим сукобима је досад погинуло више десетина људи.

Постоји бојазан да би огромна ватрена стихија, настала у близини аеродрома, могла да опустоши шире подручје. Складиште, које је од либијске престонице удаљено око 10 километара, запалило се кад су на њега пале ракете.

Резервоари са шест милиона литара нафте, упорно горе, а власти страхују да би пожар могао да се прошири на резервоар са 90 милиона литара природног гаса у истој фабрици, којом руководи Национална нафтна корпорација.

– Прети ризик од огромне експлозије која би могла да проузрокује штету у пречнику од три до пет километара. Ватрогасци су сатима покушавали да угасе пожар, али без успеха. Њихове резерве воде су на крају потрошене и морали су да оду – изјавио је портпарол Мухамед ал-Храри.

Он је рекао да је једина опција која је остала „интервенција из ваздуха“ пошто је влада саопштила да је неколико земаља понудило своје авионе за гашење пожара.

(Вечерње новости)