Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКА ПОБЕДА: Ово су санкције ЕУ против Русије!

0

еу рампаНове мере превазилазе мере замрзавања средстава и забране виза које су досад уведене и намећу ограничења у финансијском, војном и енергетском сектору како би Русија платила већу цену.

Европска унија пооштрила је данас економске санкције против Русије, са жељом да ће приморати Москву да промени политику кад је реч о Украјини, а амерички државни секретар Џон Кери сав узбуђен упозорио је да и САД припремају нове санкције Русији, које би могле да буду обелодањене већ данас.

„Постигнут је политички споразум о пакету економских санкција“, рекао је портпарол дипломатске службе ЕУ, након вишечасовног састанка амбасадора 28 држава чланица Уније у Бриселу, пренео је АФП.

Нове мере превазилазе мере замрзавања средстава и забране виза које су досад уведене и намећу ограничења у финансијском, војном и енергетском сектору како би Русија платила већу цену могуће континуиране интервенције и подршке коју пружа проруским активистима у Украјини, наводи француска агенција.

Убрзо након што је ЕУ постигла договор о новим мерама, Кери је изјавио да и САД припремају нове санкције Русији због улоге коју има у распиривању кризе у Украјини, јавиле су агенције.

„У процесу смо припреме додатних санкција, заједно са Европом“, рекао је, видно узбуђен, Кери новинарима, преноси АФП.

Он је, међутим, додао да руски председник Владимир Путин још увек „има избора“ с обзиром на његову способност да примора проруске активисте на предају.

Портпарол Беле куће Џош Ернест рекао је да би санкције могле да буду обелодањене „већ данас“, пренео је Ројтерс.

„Овде није крај. Треба да проценимо да ли ти економски трошкови који се намећу Русији имају жељени ефекат“, рекао је Ернест.

Шефови држава и влада Француске, САД, Немачке, Британије и Италије јуче су потврдили „намеру да усвоје нове мере против Русије“.

Међу новим мерама је, пре свега, могућност ограничења приступа руских банака европским тржиштима капитала, што би могло да угрози предузећа за пружање финансијских услуга која послују у Русији, наводе француски медији.

У мере које ће бити увршћене у нови пакет спада и ново замрзавање банковних рачуна и забрана боравка особама из блиског окружења председника Путина, као и забрана продаје оружја, осетљивих технологија у домену енергетике и производа са двојном употребом у цивилне и војне сврхе, преноси француски лист „Монд“.

Многе државе чланице ЕУ, међу којима Немачка и Италија, имају значајне економске везе са Русијом која, такође, снабдева европски блок трећином потребног гаса, због чега је Бриселу тешко да следи Вашингтон у усвајању строжих санкција Москви.

Последњи пакет санкција САД, уведен 17. јула, односио се на руске компаније Росњефт, другу највећу гасну компанију Новатек и трећу највећу банку Гаспромбанк, као и више других банака, појединаца и произвођача наоружања Калашњикова.

(Танјуг)