Прочитај ми чланак

29: Новак сломио Марија за мадридску круну!

0

Новак Ђоковић савладао је Ендија Марија са 6:2, 3:6, 6:3 у финалу турнира из Мастерс 1000 серије у Мадриду.

ФОТО: Ројтерс

ФОТО: Ројтерс

Ђоковић сада има 29 титула из Мастерс серије, једну више од Рафаела Надала, па је поново први на вечној листи.

Новак је тако освојио 64. титулу у каријери, чиме се изједначио са Питом Сампрасом и Бјерном Боргом.

Ђоковић сада води са 23-9 против Марија у међусобним сусретима, 4-0 на шљаци, а добио је и 12 од претходних 13 дуела.

Финални меч није обележио квалитетан тенис какав смо навикли да гледамо у њиховим мечевима. Мари је био непрепознатљив у првом сету, бројним грешкама олакшао је посао Новаку, који је без проблема дошао до вођства.

Преокрет се догодио у четвртом гему другог сета, када је Новак дуплом грешком поклонио брејк ривалу, а до краја није био близу брејка јер је Шкот одлично сервирао.

Трећи сет био је најдраматичнији – Новак је повео са 2:0, али је поново дуплим грешкама (две у гему) вратио Марија у игру.

Грешке Марија и бекхенд паралела на саму линију донеле су брејк Ђоковићу за 4:2, али ту није био крај. При резултату 5:3 Новак је спасао 0:40, затим и још четири брејк лопте, да би напокон реализовао трећу меч лопту и дошао до важне победе.

То је пети Новаков трофеј ове сезоне, после Дохе, Аустралијан опена, Индијан Велса и Мајамија. Ђоковић је други пут славио у Мадриду, први пут од 2011. године, а сада га чека турнир у Риму.

Ток меча:

Мари је нервозније почео, две олаке грешке до 15:30, а онда је уследио продоран форхенд Ђоковића за две везане брејк лопте. На првој је Новак послао форхенд у мрежу, а на другој је стигао дроп шот ривала и у наставку маестралним волејом освојио поен – 1:0.

Наредни гем Ђоковић је освојио без изгубљеног поена, дошао је до 15:30 у следећем, али је уследила једна грешка и добри сервиси Марија који се тако ’уписао’ – 2:1.

Новак је поново са лакоћом освојио свој гем, а Шкот се слабо кретао и правио је много грешака. Зато Ђоковић није морао да уради ништа посебно како би дошао до нових шанси за брејк (15:40), а већ прву је реализовао лепо изграђеним поеном и инсајд-аут форхендом

Мари је потом узео гем на свој сервис, али Новак је контролисао поене са основне линије, форхенд га је одлично служио и без већих проблема привео је сет крају – 6:2.

Ђоковић је први сет завршио за пола сата, а у гемовима на свој сервис изгубио је само три поена.

Мари је заиграо енергичније на старту другог сета, направио је винер бекхенд дијагоналом и освојио је почетни гем.

Убрзо се игра потпуно распламсала, Новак је лако узео свој гем, а потом смо видели неколико изванредних размена у трећем гему, гласан узвик Марија и добар други сервис Шкота за вођство 2:1.

Затим је Ђоковић ненадано пао, везао је неколико грешака и Шкот је дошао до првих брејк лопти у мечу, 15:40. Пропустио је на првој Мари чист зицер, али Новак није искористио поклон, већ је узвратио истом мером – дупла грешка и вођство Шкота 3:1.

Мари је гем почео са две брзе грешке, али је онда везао четири неодбрањива сервиса и материјализовао је брејк (4:1). Шкот је знатно побољшао сервис, док је Ђоковић испао из ритма, па до краја сета није имао шансу за брејк – Мари је дроп шотом завршио сет са 6:3.

Чинило се да ће Новак лако освојити гем на почетку трећег сета, повео је 40:15, али је промашио један лак форхенд и гем је дошао до изједначења. Тада је агресивним другим сервисом Ђоковић освојио поен, испустио је гласан узвик, а онда је форхендом окончао гем за 1:0.

Недуго затим Ђоковић је стигао дроп шот Марија и освојио поен за 15:40. Реализовао је већ прву брејк лопту – форхендима са много спина форсирао је бекхенд ривала, Шкот је узвраћао ниским лоптицама, али је Новак нападом променио страну и изнудио грешку противника за вођство 2:0.

Новак је у следећем гему освојио изузетно дуг поен и повео са 30:15, али уследио је нови пад. Дупла грешка, затим Маријева линија за брејк лопту, а онда и нова дупла грешка којом је гем поклоњен (2:1).

После два брза гема, уследио је гем са три Маријеве грешке са основне линије, после којих је Новак дошао до 15:40. Ђоковић је искористио већ прву прилику, сместио је бекхенд паралелу на линију и повео са 4:2.

За разлику од претходног пута, Ђоковић је овога пута капитализовао брејк. Истина, поново је било 15:30, али тада је Новак добио један дуг поен, био је стрпљивији и сачекао је праву прилику за напад.

Тада се догодила једна интересантна ситуација – судија Лајани опоменуо је Ђоковића због прекорачења времена, а Мари је рекао да није Новак крив, већ је кривицу за то преузео на себе. После тога је коначно у помоћ дошао и први сервис, па је са два брза поена српски тенисер повео са 5:2.

У следећем гему Мари је спасао меч лопту асом, затим је смањио на 5:3, а Ђоковић је нервозно, са три узастопне грешке, поклонио 0:40 ривалу.

Затим је Ђоковић добио дуг поен дочекавши грешку противника, уследио је напад и смеч, да би Мари неочекиваном грешком пропустио и трећу брејк лопту.

Гем се развио у праву драму, Мари је пропустио још четири брејк лопте, а Новак је на меч лопти послао форхенд у мрежу. Коначно, трећа је била и срећа, па је Ђоковић завршио меч за два часа и шест минута игре.