• Почетна
  • СВЕТ
  • Словени
  • УКРАЈИНА ВЕСТИ: Украјински војници дезертирају, из Летоније стигла помоћ Прорусима
Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА ВЕСТИ: Украјински војници дезертирају, из Летоније стигла помоћ Прорусима

0

ukrajina ratnici u

Подаци са терена говоре о великим губицима обе стране у борбама, али прецизних података о њима још увек нема.

Како се место пада малезијског авиона MH17 налази у близини Тореза, тим међународних истражитеља одустао је од инспекције места пада због борби које се тамо воде. Штавише, украјинска артиљерија у неколико наврата је дејствовала управо по рејону у коме се налазе делови палог авиона.

Первомајск тренутно брани око 500 добро наоружаних припадника Самоодбране којима је након губитака северних градова Рубежное, Севернодоњецк и Лисичанск у претходним данима ово једно од последњих упоришта на овом делу фронта. Њима пристиже појачање из околних градова под контролом проруских снага.

Припадници “Ајдар“ батаљона украјинске Националне гарде данас врше силовите нападе на Лутагино, град јужно од Луганска, али су за сада заустављени уз губитке од 23 погинула и више десетина рањених. Украјинска артиљерија наставља неселективне нападе на Луганск.

Руски граничари поново отворили коридор за рањене украјинске војнике

Гранична служба Русије саопштила је да је направила хуманитарни коридор у рејону једног граничног прелаза на руско-украјинској граници. То је учињено на молбу украјинске стране. „На руски гранични прелаз „Новошахтинск“ довезени су четири мртва и шест рањених украјинских војника“ – изјавио је за РИА Новости представник граничне управе Федералне службе безбедности Русије за Ростовску област Василиј Малајев.

Он је прецизирао да ће рањени и погинули војници бити предати украјинској страни на руском граничном прелазу „Матвејев Курган“.  Кијевске снаге, које потискују устаници, нису у стању да организују такав превоз на својој страни границе.

Ова мисија је посебна за руске граничаре: одбијање да се пружи помоћ у оваквој ситуацији значило би осудити украјинске војнике на смрт.  То није први коридор који су ростовски граничари направили за Украјину. 

Украјинска страна замолила је у суботу да се организује транзитни превоз кроз Русију више од 30 рањених и мртвих украјинских војника, који су и били послати преко Ростовске области у Украјину. 

Украјински представник надлежан за евакуацију рањених војника захвалио се руској страни на направљеном хуманитарном коридору за враћање војника у Украјину.

ukrajina vesti dezerteri_1
Само из Николајевске бригаде досад дезертирала 54 војника

Наставља се дезертирање из „славне” украјинске армије. Само из 79-те Николајевске посебне аеромобилне бригаде досад су дезертирала 54 војника.

Ова бројка није „патка” војне пропаганде ни Новоросије ни Руске Федерације. Податак је признала сама команда Николајевске бригаде, а објавила га је украјинска агенција УНИАН. Команда бригаде притом је, наравно, запретила да ће дезертери бити кривично гоњени.

Тужилаштво Украјине: Убиство градоначелника Кременчуга било заказано

Убиство градоначелника украјинског града Кременчуг Олега Бабајева преквалификовано је у заказано, саопштили су у локалном тужилаштву.

Градоначелник је убијен у суботу ујутру метком у груди недалеко од своје куће. Бабајев је био један од крупних локалних бизнисмена, политичар и председник фудбалског клуба. У суботу увече минобацачем је гађана и кућа градоначелника Лавова Андреја Садовова. Граната је погодила угао поткровља. Нико није повређен.

Интервју са Игором Стрелковим:

Министар одбране Доњецке републике Игор Стрелков изјавио је да његови потчињени никада нису располагали ракетним системом „Бук“.

„Самим тим, ни ја никада нисам био у прилици да дам наредбу да се „Бук“ употреби“ – подвукао је Стрелков.

Говорећи о стању на фронтовима, рекао је да су главне борбе вођене око Шахтјорска, Сњежног, Тореза, Саур-Могиле, коте 198,3 и око насеља Степановка и Мариновка.

Указавши да су се на свим фронтовима водиле „крајње жестоке борбе“ и да кијевска хунта и даље покушава да са југа и севера опколи снаге ДНР, Стрелков је посебно указао:

„У току је тешка борба око стратешки важне Саур-Могиле. То узвишење је и даље у нашим рукама. Чак смо успели да одбацимо непријатељске снаге. Наше снаге нападају противника између Шахтјорска и Тореза јер желимо да заузмемо укрјинску утврђену тачку број 20. Хунта је у данашње борбе убацила до 250 оклопних возила. Међутим, сви напади су одбијени, а код Мариновке смо заробили три украјинска официра и уништили три оклопна возила“.

Према речима Стрелкова, Украјинци су имали још веће губитке у борбама за коту 198,3 (уништена четири тенка и четири оклопна транспортера и убијена четири плаћеника – црнца) и код Тореза (изгубили до осам оклопних возила, велики број погинулих).

Стрелков је истовремено признао да су и његове јединице имале озбиљне губитке: 30 убијених и рањених.  Снаге Доњецке републике данас су добиле (не)очекивано појачање. Из Летоније је стигла група Руса-добровољаца који желе да се боре за Новоросију.

Запад намерава да усвоји нове мере против Русије

Француска, Немачка, Велика Британија, Италија и Сједињене Државе изјављују да ће предузети нове мере против Русије због ситуације у Украјини, налази се у саопштењу Јелисејске палате.

Према њиховом мишљењу, Москва није довољно утицала на народну војску у Украјини да почне преговоре, а такође није предузела мере које се од ње очекују за контролу руско-украјинске на границе.

Раније, Европска комисија је представила законске предлоге за тзв. секторске санкције према Русији. Оне ће бити размотрене на састанку Комитета сталних представника у ЕУ који ће се одржати 29. јула.

МИП РФ: САД ометале да се донесе одлука о посматрачима ОЕБС-а на граници са Русијом

Сједињене Америчке Државе ометале су доношење одлуке ОЕБС-а о слању посматрача на руско-украјинску границу, саопштио је заменик руског министра иностраних послова Сергеј Рјабков.

Према његовим речима, акције Вашингтона „често су радикално у супротности са уверавањима и сигналима које добијамо затвореним дипломатским каналима“. Као пример, он је навео иницијативу руског председника Владимира Путина да ОЕБС надгледа два контролна пункта на руско-украјинској граници.

„САД су на речима биле заинтересоване за то, а у стварности – оне су више од две недеље ометале да Стални савет ОЕБС-а донесе одлуку, износећи разне врсте услова и подстичући Кијев да у пројекат одлуке унесе реченице које су очигледно осуђивале на неуспех овај посао,“- изјавио је Рјабков.

Рјабков: Запад наставља прљаву кампању без преседана против РФ

Запад наставља прљаву кампању без преседана против Русије због ситуације у Украјини, изјавио је заменик руског министра иностраних послова Сергеј Рјабков.

Према његовим речима, са оптужбама о снабдевању тешким оружјем народне војске то се дешава сваки дан. При том, никакви доказа још увек нису представљени, рекао је дипломата.

Рјабков се, такође, дотакао и катастрофе малезијског авиона у Украјини. Још нема основа да се верује да су током дешифровања „црних кутија“ Боинга рађене неке манипулације, саопштио је он. Дипломата је нагласио да је инцидент – велика трагедија, и да је Русија не мање од других „заинтересована за утврђивање истине“.

ЛУГАНСК – КАЗНЕНА ЕКСПЕДИЦИЈА КИЈЕВСКЕ ХУНТЕ ГРАНАТИРА ЦИВИЛНИ СОЛИТЕР

Русија од европских санкција може да изгуби 100 милијарди евра

Губици Русије од економских санкција ЕУ ће износити око 100 милијарди евра за две године. Сличну штету може претрпети и европска економија, саопштила је интернет-издању ЕУобсервер особа, упозната са дискусијом у Бриселу о пакету економских санкција према РФ.

Према њеним подацима, то посебно брине економски угрожене земље јужне Европе, посебно Италију. Прошле недеље на састанку Комитета сталних представника земаља ЕУ, јужне европске државе позвале су своје колеге да размотре негативне последице усвајања економских санкција према Русији.

Русија доводи у питање аутентичност снимака „гранатирања“ Украјине

Аутентичност објављених, од стране САД, сателитских снимака који наводно доказују гранатирање територије Украјине са стране Русије, немогуће је утврдити, саопштило је министарство одбране РФ.

У министарству сматрају да ови материјали нису случајно стављени на Твитер. Они су изузетно лошег квалитета и по њима је немогуће идентификовати конкретну област. Према речима представника ресора генерал-мајора Игора Конашенкова, они не могу да послуже као доказ.

Раније, амерички Стејт департмент објавио је обавештајне податке који, наводно, потврђују да је Русија гранатирала украјинску територију.

ukrajina narodna milicija
Саур-Могил висораван још је у рукама Народне милиције

Начелник Генералштаба украјинске армије Виктор Муженко објавио је да су његове јединице – после вишенедељних бомбардовања и ракетирања из ваздуха и неколико неуспелих покушаја – успеле да заузму стратешки важно узвишење Саур-Могила које се налази на граници између Луганске и Доњецке Републике.

 Међутим, електронски медији блиски војном врху ДНР објављују да Саур-Могила за коју је вођена „страшна битка“ није у украјинским рукама. Чак наглашавају:

„У Торез је стигло наше појачање. У Сњежном све држимо под контролом, па је украјинска претња Саур-Могили неутралисана“.

Шеф инфо-центра Југоисточног фронта ДНР Константин Книрик такође је одбацио тврдње Кијева да Саур-Могила пала:

„Украјинци нису успели да заузму то стратешки важно узвишење. Борбе се воде и за околна села Мариновка и Дмитровка. Нема предаје Саур-Могиле!“

Кијевска хунта истовремено је саопштила да од данас делимично контролише и место пада малезијског Боинга 777. 

Армија ДНР признала је да је «привремено напустила» село Расипноје које се налази у зони на коју су пали делови уништеног авиона. Ово село се налази између Шахтјорска и града Торез око које се такође воде борбе. Ситуација је недовољно јасна јер се и Саур-Могила и Расипноје налазе источно од града Шахтјорска за који се још воде борбе, а војни врх Доњецке Републике је управо објавио да су Украјинци ноћас и данас источно од Шахтјорска имали „колосалне губитке“. 

Начелник штаба армије ДНР, Игор Иванов, изјавио је: „Борбе око села Расипноје још трају и део су ширих сукоба око Тореза. Губици украјинске националне граде заиста су колосални. Чак се не усуђујем ни да израчунам колики су“.

ukrajina vesti unisteni tenk

Снаге проруске Самоодбране касно синоћ ослободиле цео град Шахтарск у близини границе са Русијом. Паралелно са овиме, јуче су уништени и последњи остаци 72. бригаде украјинске војске која се већ скоро две недеље налазила у окружењу код руско-украјинске границе.

Шахтјарск је био и остао у рукама снага ДНР, а оклопно моторизована колона казнене експедиције кијевске хунте Нацгарде је изненада напала то подручје вероватно у циљу стварања оперативне основице надирања на север и спајања са снагама које нападају на линију Горловка-Делбацев те пресецања виталне путне комуникције Доњецк-Луганск.

Они су делимично ушли у само градско подручје али је интервенцијом снага ДНР тачније специјалог батаљона «Кальмиус» агресор истеран из комплетног града.

ПРЕДАЈА УКРАЈИНСКИХ ВОЈНИКА

Командант народне војске ДНР Игор Стрелков наредио да се не отвара ватра на украјинске војнике који се предају.

Међународни експерти напуштају место пада Боинга у Украјини

Група међународних стручњака и полиције, која је стигла на место пада малезијског авиона Боинг-777 у Доњецкој области, одбила је да почне са радом. Стручњаци су одлучили да се из безбедносних разлога врате у Доњецк, рекао је агенцији РИА Новости представник делегације ОЕБС-а.

На путу ка месту пада авиона, колона је морала да промени путању кретања пошто су је пратиле, око града Шахтјорска, борбе које не јењавају. Поред тога, колона Националне гарде виђена је у селу Расипное, око кога је пао Боинг.

Заменик председника Савета министара Доњецке народне републике Владимир Антјуфејев оптужио је Кијев за ометање рада стручњака, који, по његовом мишљењу, намерно крије узрок авионске несреће.

ЕУ ће размотрити увођење економских санкција против Русије

Савет ЕУ разматраће питање увођења економских санкција против Русије, најавио је портпарол Европске комисије Џонатан Тод.

Према његовим речима, ради се о „увођењу ограничења у области финансијских услуга, војних испорука и технологија двоструке намене, као и ограничења у испоруци иновативних технологија за руски енергетски сектор“.

Како је саопштено, ради разговара о рестриктивним мерама против Русије, немачка канцеларка Ангела Меркел ће прекинути свој одмор. Раније, влада Немачке заложила се за увођење секторских санкција против Русије.

ukrajina vesti malezijski avion R
Стручњаци стигли на место пада Боингa

Група међународних стручњака и полицајаца стигла је у околину украјинског града Тореза, где ће радити на месту пада малезијског авиона Боинг-777, саопштио је представник делегације ОЕБС-а.

У групи се налази неколико холандских и аустралијских стручњака, као и холандски полицајци. Колону су организовали представници ОЕБС-а.

Колона је морала да направи мале промене правца кретања, пошто око града Шахтјорска не престају борбе између снага безбедности и народне милиције. Јуче, из тог разлога, делегација није могла да допутује у Торез.

Малезијски Боинг-777 срушио се у Доњецкој области 17. јула. У УН не искључују да је он могао бити оборен.

Јапан планира да уведе нове санкције против Русије

Јапан ће увести додатне санкције против Русије, изјавио је генерални секретар владе Есихиде Суга.

Према његовим речима, мере ће се тицати имовине људи и организација који су укључени, према мишљењу јапанских власти, у дестабилизацију ситуације у Украјини и присаједињење Крима.

На питање новинара о посети руског председника Владимира Путина Токију, што је договорено на састанку лидера Русије и Јапана у фебруару, генерални секретар владе одговорио је да „до данас ништа није решено“.

Број украјинских избеглица у Русији приближио се 33 хиљада

За последња 24 сата, број украјинских избеглица у привременим смештајима у Русији повећао се за 500 људи, и приближио се 33 хиљада, саопштио је портпарол руског министарства за ванредне ситуације Александар Дробишевски.

Већина избеглица се, као и пре, налазе на Криму и Ростовској области. Сваки дан, стотине људи се пребацује авионима МВС и конвојима у друге руске регионе, углавном у Централни, Северокавкаски, Јужни и Приволжски федерални округ. Избеглице су, по својој жељи, размештене и у регионима Сибира и Далеког Истока.

У привременим смештајима људима је обезбеђено све најнеопходније.

ukrajina vesti civili 6
У последња 24 часа у Луганску је погинуло 5 особа

У последња 24 сата, пет цивила је погинуло, а 15 је рањено током гранатирања Луганска на истоку Украјине, саопштава сајт Градског већа.

Луганск је у петак и суботу био мета гранатирања, уз употребу минобацача. Саопштавано је, да је у петак, током гранатирања, погинуло 15 људи, док је 60 повређено. Касније, прес-служба ЛНР саопштила је да је у суботу погинуло 19 особа.

Јучерашње борбе су довеле до оштећања на градским системима од животног значаја. Због тешке ситуације, заустављена је испорука хлора за дезинфекцију воде водоводима.

Економист: Услучају нових санкција против Русије цена нафте ће само расти

Европска Унија се спрема да објави нови списак санкција против руских грађана и компанија. За сада се не зна о којим конкретним мерама се ради. Међутим, економисти тврде да ако европски лидери уведу нове санкције, онда ће светске цене нафте порасти до $200 за барел.

Према мишљењу економисте Оxфорд Ецономицс Адама Слејтера, смањење трговине са Русијом, другим по величини светским извозником нафте, ће довести до дефицита испорука енергената, а то ће негативно утицати на економију земаља ЕУ, пишу „Вести. Финансије“.

„У том случају светске цене нафте могу полетети до $200 за барел, а цена гаса ће стално расти“, рекао је експерт. Он тврди да ће, ако Русија престане са испоруком својих енергената у Европу, то изазвати раст цена и економски пад.

Подсетимо, да је Савет министара спољних послова ЕУ одлучио да рашири „црни списак“ руских лица. На списку се налазе и компаније из области енергетике. Одбране и финансија.

Осим тога, састављен је још докуменат – такозвани списак санкција трећег степена. Саопштено је да ће се те санкције уводити „ако Русија настави да снабдева народну војску истока Украјине оружјем, техником и људима“.

Бела кућа је давно изјавила да ЕУ мора да заузме тврђу позицију у односу према Русији. САД поздрављају санкције ЕУ и чак инсистирају на потпуном ембаргу на оружје. Истовремено, према речима председника руске владе Дмитрија Медведева, Москва ће бранити своје интересе у свету и користити сва законска средства.

„Желео бих да кажем о заштити руских компанија. Било који случајеви дискриминације је потребно пажљиво пратити и по могућности прогнозирати такве кораке, чврсто бранити наше законске интересе, објашњавати смисао наших мера и повода за њихове увођење“, рекао је Медведев.

Премијер упозорава да ће Русија бити принуђена да уводи заштитне мере, ако се због асоцијације Украјине са ЕУ појаве значајни ризици за руску економију.

У Конгресу унесен предлог да се Украјина призна главним савезником САД

Група конгресмена унела је на разматрање у Представнички дом закон о признавању Украјине главним савезником САД ван НАТО и пружање тој земљи директне војне помоћи, саопштила је пресс-служба једног од аутора документа – републиканца Џима Герлака.

Закон садржи предлог да се Украјини пружи статус савезника НАТО, без уласка у организацију.

На такав начин, Украјина може добити од САД средства за куповину и закуп војне опреме и система одбране, као и право на набавку војне опреме и оружја за време рата.

Октобарски после гранатирања

Порошенко: Украјини је потребан гас из САД

Председник Украјине Петар Порошенко је објавио чланак у америчком Washington Post у коме пише да Кијев има користи ако користи америчку подршку у борби са корупцијом и испоруке америчког гаса за унутрашње потребе Украјине.

Украјини су потребне испоруке америчког гаса, пише председник земље Петар Порошенко у чланку у Washington Post-у. „Украјина може користити америчко лидерство и подршку у борби са корупцијом, обнављању наших финансијских института, реформи енергетске стратегије и либерализацији пољопривреде“, рекао је он.

Осим тога, према речима Порошенка, украјинској страни су „неопходне испоруке америчког природног гаса за њене потребе“. Како би се елиминисаопритисак са старне Москве.

Медији: САД још нису одлучиле о испорукама оружја на захтев Украјине

Вашингтон још увек није донео дефинитивну одлуку о испорукама оружја на захтев Кијева изјавио је у интервјуу за ТВ канал ЦНН заменик саветника председника САД за националну безбедност Бен Родс.

„Ми још нисмо одлучили по питању испорука неких врста оружја, али ми пружамо помоћ Украјини у обавештајној служби и оцењујемо успехе у тој области“, рекао је Родс, одговарајући на питање новинара да ли САД планирају да испоручују Кијеву „смртоносну војну помоћ“.

(Глас Русије, Агенције, Борбени ефективи, newsanna, Fakti.org)