Прочитај ми чланак

РУСИЈА МОЖЕ САМА, Запад неће постићи свој циљ

0

lavrov-putin-rusija može sama 9

Путин: Русија мора да се заштити од политичких ризика

Руски председник Владимир Путин дао је задатак индустрији земље – убрзати прелазак на супституцију увоза. То је неопходно како би се избегли политички ризици неиспуњавања уговора, саопштио је он на састанку по овој теми.

Председник је нагласио да су разматрана питања кључна за војну и економску безбедност Русије, њену технолошку и производну независност и технолошки суверенитет.

„Наш задатак – заштити се од ризика неиспуњавања уговора од стране наших страних партнера“,- подвукао је Путин.

Санкције Русије и огромни губитци које могу да претрпе ЕУ предузећа

Поводом најаве пооштравања санкција према Русији, званична Москва је данас поручила да такве мере неће постићи циљ и да је Русија способна да унапреди производњу

Поводом најаве пооштравања санкција према Русији, званична Москва је данас поручила да такве мере неће постићи циљ и да је Русија способна да унапреди производњу у оним секторима који буду погођени санкцијама Запада.

lavrov-putin-rusija može sama

Аустријска предузећа страхују од нових санкција Русији

Аустријска предузећа страхују од новог заоштравања санкција ЕУ против Русије, пишу аустријски медији.
У Русији је присутно 550 аустријских предузећа, међу којима и две велике банке – Рајфајзен и Банк Аустриа, због чега је у Аустрији отпор санкцијама посебно изражен.
Са великим исчекивањем привреда чека да види које фирме, роба и споразуми ће бити погођени новим санкцијама, које би могле крајем недеље ступити на снагу.
Аустријске фирме су протеклих година проследиле велики капитал и новац у своје ћерке фирме у Русији, и укупно је инвестирано више од осам милијарди евра.
Две трећине инвестиција су дошле од стране банака.

 

Истовремено, руско министарство одбране је саопштило је да су „лажне“ сателитске снимке наводног гранатирања Украјине са руске територије направили амерички саветници „блиски украјинском савету за безбедност“.

„Аутентичност тих слика је немогуће доказати“, додаје Министарство напомињући да се таква пракса назива „информационим спиновањем“.

Председник Русије Владимир Путин затражио је од војне индустрије да брзо заустави увоз, с обзиром да је ЕУ изгледа спремна да Русији заведе забрану продаје оружја и технологије због кризе у Украјини.

Путин је на састанку о одговору Москве на санкције, рекао да је руска војна индустрија дефинитивно способна да произведе све што је земљи потребно.

Русија ће се усмерити на то да убрза сопствену производњу у индустрији одбране и на тај начин надомести увозне компоненте, јавила је агенција Интерфакс а пренео АФП.

ЕУ би могла да већ сутра изгласа шире санкције Русији због Украјине, укључујући и забрану продаје оружја и технологије, а у међувремену је и Јапан саопштио да ће увести додатне санкције Русији. Запад појачава санкције Русији, оптужујући Москву да наставља да снабдева оружјем проруске снаге које се боре на истоку Украјине, пренела је француска агенција.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да санкције Русији неће постићи свој циљ и да њихов резултат може да буде економски још независнија Русија. Он је истакао да Русија неће на санкције одговарати санкцијама или деловати „у хистерији“ због економских санкција Запада и да то није понашање једне велике земље.

Шеф руске дипломатије је истакао да се Москва нада да ће истрага обореног малезијског авиона изнад Украјине бити објективна и поштовати претпоставку невиности као и да очекује да нико неће покушати да сакрије трагове истраге удеса малезијског авиона. Лавров је рекао и да се нада да посматрачи из европских организација за људска права и безбедност и ОЕБС могу да се разместе дуж руске границе с Украјином. Према његовом мишљену, напори Украјине да реши конфликт нису успели јер Кијев стално одбија да покаже поштовање према преговорима са југоисточним делом.

„Без таквог дијалога и искрене жеље да се у обзир узму интереси свих украјинских грађана, нема наде да ће бити постигнуто политичко решење“, рекао је Лавров а пренео Итар-тас с.

Што се тиче Крима, шеф руске дипломатије је рекао да је он део Русије и да ни с ким неће бити разговора о статусу тог полуострва.

(Танјуг, Глас Русије)