Прочитај ми чланак

ОРЛИЋИ: Србија без финала после пенала

0

Marcos Lopes; Sergei Milinkovic-Savic;

Млада репрезентација Србије није успела да се пласира у финале Европског првенства у Мађарској, поражена је од Португала после извођења једанаестераца.

Регуларних 90 минута утакмице завршено је без голова, мреже су мировале и у наставку, а најбоље шансе за Србију имао је Сергеј Милинковић-Савић.

Управо је бивши фудбалер Војводине промашио кључни пенал у финишу утакмице, претходно је непрецизан био и Мијат Гаћиновић, али је Србију вратио у игру Предраг Рајковић, одбраном шута Подставског.

Фудбалери Србије одиграли су веома чврсту утакмицу, од почетка су препустили иницијативу противнику, те претили из контранапада, али им дефанзивци Португала то нису дозвољавали.

На другој страни, голман Србије Рајковић био је одличан, противнички играчи су упутили неколико солидних удараца, али је мрежа Србије остала нетакнута. Наставак утакмице је донео и наставак офанзиве Португала, а највећу прилику Србија је имала после покушаја Милинковић-Савића са више од пола терена.

Ипак, већих узбуђења није било до краја утакмице, осим тренутка у 85. минуту када је Гаћиновић био непрецизан. Продужеци су протекли у налетима оба тима, најпре је Милинковић-Савић поново покушао са своје половине, а при одбрани свог гола повредио се чувар мреже Португала.

Неколико добрих шанси пропустио је и Португал, али се отишло у пенале. Већ на почетку Србија је била у заостатку, Гаћиновић је пребацио пречку, али је његову грешку исправио Рајковић, те вратио резултат на нулу.

Кључни једанаестерац није успео да реализује Сергеј Милинковић-Савић, који је у добром делу продужетака био видно уморан и исцрпљен.

Без обзира на пораз, Србија је успела да избори пласман на Светско првенство, а у финалу ће се састати екипе Португала и Немачке.

 

ТОК МЕЧА:

Првих неколико минута није донело превише узбуђења. Везни играчи обе екипе су по једном покушали да дугим лоптама нађу шпицеве, али су голмани лако читали та додавања. Португалци су у првих седам минута имали по један корнер и скраћени корнер, али Рајковић није морао да реагује.

Тада је Португал први пут опасно припретио – Маркос Лопес окренуо је Здјелара на неких 18 метара, шутирао левом ногом право у Рајковића који је одбија. После тога, свој шут са дистанце опробао је и Рикуичо, далеко изнад гола.

Састави:

Србија: Рајковић – Стевановић, Јовановић, Бабић, Антонов – Максимовић (Грујић 67′), Здјелар, Гајић (Јокић 77′), Милинковић-Савић, Гаћиновић – Мандић (Ристић 114′)

Португал: Андре (Са Тијаго 90′) – Рикуичо, Нуњес, Дуарте, Рафа – Подставски, Рамос (Гузо 106′), Лопес – Мартинс, Силва – Родригес

У првом полувремену није било превише узбуђења, голман Рајковић је у два наврата добро интервенисао после удараца фудбалера Португала, који су имали иницијативу током већег дела.

Наставак је донео сличну слику, пре шута Милинковић-Савића са пола терена, када је могао да донесе предност Србији.

Борба се у тим тренуцима распламсала, па су Португалци одмах узвратили. Иво Родригес гађао је супротни угао са више од 20 метара, лопта је прошла мало поред стативе. Много среће за Србију!

У 67. минуту Вељко Пауновић је морао да изврши прву измену. Уместо повређеног капитена Максимовића, у игру је ушао Грујић. Десет минута није се дешавало ништа узбудљиво, када је Јокић заменио Гајића.

Велика шанса за Србију која је у 85. минуту могла до великог вођства. Грујић је из средине проследио лопту Гаћиновићу на леву страну, он је из пријема преварио противника и ушао у казнени, али је његов покушај да погоди ближи угао завршио мало поред гола.

Неколико тренутака касније Португал је могао да казни овај промашај, да је Маркос Лопес био мало прецизнији са дистанце.

Тек у 88. минуту прва измена код Португалаца, Балде мења Мартинса.

После 90 минута није било голова, па ће се у Будимпешти играти продужеци.

На почетку продужетка Сергеј Милинковић-Савић је поново опробао шут са велике удаљености, нашао се на левој страни, видео да је голман Португала излетео, успео да одбрани, а у том покушају је зарадио повреду колена, због чега је морао да напусти терен.

Напади Србије су настављени, а нову велику шансу имао је Јокић, из слободног ударца је покушао да лобује чувара мреже противничке екипе, али је био замало непрецизан, лопта је отишла преко пречке.

Велику шансу за Португал пропусти је Ромарио Балде, после корнера је остао усамљен у шеснаестерцу поред леве стативе гола Србије, али је ударио лопту главом тако да је она отишла од гола.

Португал је далеко офанзивнији на почетку другог продужетка, а после једног центаршута лако је могао до гола, комбиновали су главама Дуарте и Рафа, али је Рајковић био на правом месту.

Уместо Станише Мандића последње минуте регуларног дела утакмице одиграће Михаило Ристић. Последњу прилику за Португал имао је Гузо, али је његов слободњак отишао преко гола Рајковића.

Пенали:

Лопеш О – Гаћиновић X
Силва О – Здјелар О
Гузо О – Ристић О
Подставски X – Јокић О
Родригеш О – Милинковић-Савић X

(Б92)