Прочитај ми чланак

ЕУЛЕКС ОТКРИВА: Ко је умешан у трговину органима?

0

hasim-taci-zuta-kuca-euleks otkriva ko je umesan u trgovini organa

Главни тужилац Еулекса за истрагу злочина трговине људским органима на Косову и у Албанији 1999, Џон Клинт Вилијамсон у уторак ће у Бриселу издати саопштење о налазима истраге која је завршена. Истрага је била покренута резолуцијом Савета Европе (СЕ) и извештајем Дика Мартија о тим злочинима.

Вилијамсонов представник за штампу Жоао Соуза је саопштио да ће Вилијамсон у седишту Савета министара ЕУ „издати саопштење о налазима скоро трогодишње истраге Специјалног истражног тима“ Еулекса, а потом ће одговарати на питања новинара.

У Мартијевом извештају који је јануара 2011. прихватила Парламентарна скупштина СЕ, као виновници убијања и вађења органа заробљеника, највећим делом Срба, али и неких Албанаца, наводе се припадници „Дреничке групе“ паравојне формације ОВК, на чијем челу је, како је речено, био садашњи окупаторски шиптарски премијер из Приштине Хашим Тачи.

Европски дипломатски извори у Бриселу су агенцији Бета пренели да ће налазима Вилијамсонове истраге вероватно тешко моћи да се потврди непосредна кривица Тачија за злочин трговине органима, али је речено да би неки други бивши водећи припадници ОВК могли бити означени као директни кривци.

Марти који се у повукао из Савета Европе, својевремено је изјавио да он у извештају није Тачија означио као директног виновника злочина трговине органима, мада је подвукао да је „јако тешко веровати да он ништа и никад није чуо или знао“ о томе.

У извештају се као непосредно упућени или уплетени у те злочине наводе Тачијеви сарадници Џавит Халити, Шаип Муја, Кадри Весељи и Фатмир Лимај.

Прва је на злочин трговине органима убијених Срба у својој књизи указала бивша тужитељка Трибунала из Хага, Карла дел Понте, која је навела и „жуту кућу“ у Албанији где су вађени органи и потом преко аеродрома Тирана упућивани у мрежу илегалне трговине.

Накнадно је обелодањен један скривани извештај УН који потврђује налазе Мартија, који у извештају и резолуцији СЕ наводи да „оно што смо открили, није уопште непознато: битни извештаји обавештајних служби и полиције су већ одавно обелоданили и дали увид у те чињенице“.

(Вести он лајн, Бета)