Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА ВЕСТИ: Кијевска хунта истерана из Шахтјорска

0

ukrajina vesti tenk4

Више десетина цивила погинуло је у ракетном и минобацачком нападу на центар града Горловке на истоку Украјине, пренели су руски и украјински медији.

Јужни делови Доњецка постали су ново кризно жариште на мапи града, изјавили су званичници Доњецка за РИА Новости.

Артиљеријска паљба чула се данас на један километар од места пада малезијског авиона, јавлља АФП и додаје да се види густ дим и да неки мештани беже.

Зато су ненаоружани холандски и аустралијски полицијаци који се налазе на истоку Украјине, отказали су путовање до места пада авиона због сукоба, изјавио је представник мисије Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) на лицу места. „Сукоби се настављају. Нећемо да ризикујемо. Таква безбедносна ситуација је неприхватљива за неонаоружану посматрачку мисију“, рекао је Александер Хаг из ОЕБС-а.

Мета артиљеријског напада је био и суседни град Хорливка, где има и рањених. Узбуна за ваздушну опасност се чула и у Луганску и тај град се спрема за нови авионски напад. Колона украјинских борбених возила ушла је у Шахтјерск, град у околини Доњецка. У граду се воде уличне борбе.

У петак је у нападима украјинских снага на градове на истоку земље, које под контролом држе проруске снаге, погинуло 19, а повређено 60 људи.

НАРОДНА МИЛИЦИЈА ДНР: ШАХТЈОРСК ЈЕ НАШ

Припадници снага Доњецке народне републике саопштили су вечерас да они контролишу Шахтјорск и да се у том граду налазе њихове снаге.

Шахтјорск је раније данас био на мети украјинске артиљерије и снага казнене експедиције Националне гарде иако се налази у зони од 40 км од места пада малезисјког боинга 777 у којој је председник Украјине Петро Порошенко прогласио прекид ватре.

UKRAJINA VESTI PORODILISTE

ГОРЛОВКА: УКРАЈИНСКЕ ГРАНАТЕ ПОГОДИЛЕ ПОРОДИЛИШТЕ ПУНО ПОГИНУЛИХ

Украјинске снаге гранатирале су вечерас центар града Горловка и погодили стамбене зграде, куће, болницу и породилиште. Број мртвих и рањених није познат, али се процењује да их има више десетина.

Настрадало и двоје деце. Пожари горе на више места у граду, а тела погинулих леже на улицама.

ДНР: Кијев ратује на месту пада Боинга да замете траг

Премијер самопроглашене Доњецке народне републике Александар Бородај је изјавио да Кијев покушава да сакрије разоткривање и да због тога активизира ратна дејства у рејону пада малезијског Боинга.

Он сматра да то непобитно потврђује да кијевска власт жели да уништи доказе злочина своје армије.

Према његовим речима, дејства Киејва су сасвим супротна одлуци Порошенка, који је објавио прекид ватре у зони од 40 км око емста трагедије.

Министарство правде Холандије је у недељу саопштило да је постигнут споразум о приступу експерата на место пада авиона између представника народне војске и ОЕБС. Касније је саопштено да група међународних експерата и сарадника ОЕБС није могла стићи до места пада малезијског Боинга због борби које су почеле око Шахтјорска – града на путу између Доњецка и Тореза, где је и пао авион.

Наришкин: Акција сећања на погинуле у Првом светском рату позвана је да „расхлади вруће главе“ у Украјини

Звуцима војне музике за свршетак узбуне почела је у недељу акција сећања на војнике из Првог светског рата у спомен-парку Соко.

`20-х година на том месту налазило се братско гробље, где је сахрањено 18 хиљада војника, а где је мелодија за свршетак узбуне интонирана као химна и последња салва погинулима.

Нека ова мелодија постане упозорење за све „вруће главе“ у савременом свету. Нека је чују у братској за нас Украјини као позив на мир, позив да се заустави братоубилачки грађански рат, – рекао је у свом говору на спомен-акцији председник Државне думе Сергеј Наришкин.

 

У Шахтјорску уличне борбе

 

Мајке и супруге украјинских војника захтевају од Кијева да помогне војницима

У Николајеву су мајке и супруге војника 79. Николајевске аеромобилне бригаде скоро 12 сати држале у блокади саобраћај на мосту преко реке Јужни Буг. То је врло важан мост на аутопуту од државног значаја.

Породице украјинских војника захтевају да се војницима, који сада учествују у војној операцији на југоистоку земље, пружи помоћ.

Саобраћај преко једног моста на реци Јужни Буг је био у прекиду скоро 12 сати због протеста супруга и мајки војника 79. Николајевске аеромобилне бригаде. Чији припадници сада учествују у војној операцији на истоку Украјине. Због затвореног моста је био блокиран и коридор међународног аутопута „Беч-Будимпешта-Одеса-Мелиотопољ-Ростов на Дону“.

Жене тврде да Генералштаб не шање војницима довољно муниције, хране и воде.

„Ми ћемо овде стајати све док нас не чују и не изведу наше мужеве и синове из окружења. Они немају воде, хране, оружја. Њих су напустили“, цитирају РИА Новости речи учесница протеста.

Учеснице акције, која је организована под паролом „Спасите наше момке“, су захтевале од Кијева да се пружи помоћ њиховим синовима и мужевима. Локални медији преносе да су учесници митинга своје захтеве ставили у писмо, које је упућено председнику Украјине Петру Порошенку. У њему су само два захтева: направити коридор којим би се припадницима 79. Николајевске аеромобилне бригаде послала борбена техника, муниција, храна и вода; послати на одмор војнике који се више од два месеца налазе у зони ратних дејстава.

За време митинга су се створиле огромн егужве и на приступним саобраћајницама.

Међутим, потребно је истаћи да су неки аутомобили прошли кроз живу ограду мајки и супруга. Пролаз је дозвољен минибусу у ком се налазило болесно дете, аутомобилима специјалних служби који су ишли по позиву због цурења гаса. Рођаци војника су дозволили пролаз и једном рањеном десантнику, који се враћао кући из војне болнице.

Са учесницима протеста је разговарао војни комесар Николајева Александар Иванов. Према његовим речима, жене су прекршиле кривични закон и сада ће се решавати питање отварања кривичног поступка.

ukrajina vesti malezijski avion (9)

Експерти не искључују могућност да је Боеинг оборен изнад Украјине

Информације из „црних кутија“ малезијског авиона Боеинг 777, који се срушио у Украјини, нису у супротности са информацијама да је авион оштећен гелерима ракете која је експлодирала. То је саопштио ТВ канал ЦБС, позивајући се на изворе блиске истрази.

Он је, такође, прецизирао да подаци из кутија потврђују „декомпресију, која је резултат јаке експлозије“.

Малезијски путнички авион Боеинг се срушио 17. јула у Доњецкој области. Погинули су сви путници и чланови посаде. Кијевске власти оптужују народну војску за ову несрећу. Међутим, народна војска је изјавила да не поседује средства којим би оборила авион на тој висини.

Русија обуставила предају Украјини војне техникеиз Крима

Русија неће предати Кијеву војну технику која је остављена на Криму све док трају сукоби на истоку Украјине, изјавио је командант Црноморске флоте РФ адмирал Александар Витко после свечаности поводом Дана ратне морнарице Русије у Севастопољу.

Према његовим речима, Русији не треба украјинско наоружање, јер је застарело.

У Русији се обележава Дан ратне морнарице и тим поводом се на главним базама одржавају свечаности и морске параде.

ukrajina vesti Dzen Paski
Аргументи без чињеница: Стејт департмент занемарује доказе о догађајима у Украјини

На десетине хиљада људи је напустило Доњецку област Украјине спасавајући се од рата. Према подацима УН, број избеглица се од јуна удвостручио. Али, не верују сви цифрама, које је објавила Организација уједињених нација. Више о томе новинар RT Гајане Чичакјан.

Према подацима УН, од почетка сукоба на истоку Украјине око 250 хиљада Украјинаца је напустило своје домове. Стејт департмент је раније изражавао сумњу због извора тих информација, које је УН користила како би оценила ситуацију са украјинским избеглицама.

„Многи Руси из Украјине имају породице у Русији и живе са њима, али ни украјински граничари, ни међународне организације које раде у региону нису саопштавали о било каквом великом броју избеглица у Русију“, изјавила је званична представница Стејт департмента Џен Псаки.

Али, Стејт департмент ће, можда, сада први пут признати да на територији Украјине постоји хуманитарна криза.

„Ја не могу да потврдим те цифре, јер то нисам видела у извештају УН, али сам спремна да проверим ту информацију и ми ћемо видети какве ће бити наше цифре. Ми знамо да је у Украјини сада хуманитарна криза“, признала је заменица шефа прес-службе Стејт департмента Мари Харф.

Стејт департмент сматра да су украјински положаји били нападнути са руске територије. Међутим, званична представница није објаснила одакле јој такве информације. Док Стејт департмент не види доказе да је руска територија нападнута са украјинске стране, Руси, који живе на граници са Украјином, имају другачије мишљење.

„Гранате падају на нашу територију. Ноћу се често чује пуцњава“, каже становница југа Русије.

САД изјављују да се Русија спрема да пошаље у Украјину моћне ракетне системе, и опет, не објашњавају на којим чињеницама су засноване те тврдње. Кад су Марфи Харф упитали како званична лица могу да дају такве изјаве, а да не наводе суштинске доказе, она је одговорила: „Није да ја не верујем вама, већ цео свет. Ја практично то питање постављам вама“.

Испада да за Стејт департмент суштина није у доказима, већ у поверењу. Ипак, проблем је у томе што многи новинари овде стварно верују званичним лицима на реч и што су многи медији настројени против Русије.

РУСИЈА: САД амбасадор у НАТО лаже

Саопштење америчког амбасадора у НАТО Дагласа Лута и портпаролке Стејт департмента Мари Харф о груписању руских снага код украјинске границе не одражава реалност, изјавио је портпарол руског министарства одбране, генерал-мајор Игор Конашенков.

Према Бечком документу из 2011. и Споразуму о отвореном небу, изнад територије Русије је обављено 18 међународних инспекција, рекао је он, пренео је Итар-тасс.

„Ове инспекције нису регистровале никакво кршење тих докумената нити непријављене војне активности у областима код украјинске границе“, закључио је Конашенков.

ukrajina vesti granicni prelaz

АУСТРАЛИЈА ШАЉЕ НАОРУЖАНЕ ЉУДЕ У УКРАЈИНУ

Аустралијска влада је данас саопштила да ће на место пада авиона „Малезија ерлајнса“ на истоку Украјине, који се налази под контролом проруских снага, послати „један број“ наоружаних људи, нагласивши ипак да се ради о „непретећој сили“ са којом неће стићи и војне јединице.

Аустралија планира да пошаље укупно 190 полицајаца у Холандију, који би требало да учествују у операцији обезбеђења места несреће, а који ће предводити холандски тим будући да су од 298 погинулих путника и чланова посаде чак 193 њих били држављани те земље.

Аустралијска министарка спољних послова Џули Бишоп је навела да ће неки чланови аустралијског тима послатог на место пада авиона на истоку Украјине бити наоружани ради заштите стручњака који раде на истрази несреће, али није навела колико ће људи носити оружје, пренела је агенција АФП.

 

zan pjer ševenman

ФРАНЦУСКИ СЕНАТОР: Путин је руски Шарл де Гол

Русији је био потребан политичар као што је Владимир Путин, који је за ову земљу нови Де Гол, изјавио је француски сенатор Жан Пјер Шевенман, један од утемељивача Социјалистичке партије и почасни председник Републиканске партије  у програму радио-станице „Европа1“.

„Русија је после распада Советског савеза прошла кроз период анархије и безвлашћа. БДП земље је преполовљен, економија је доживела банкрот, дошло је до уништавања рубље. у тим условима је било преко потребно да сеизнутра обнови држава. Владимир Путин је Русији био спас и можемо сматрати да је он нови Де Гол, што значи да је за Русију учинио оно што је за Француску после 1958. учинио славни генерал – увео је ред у земљу и створио вертикалу власти“, рекао је Жан Пјер Шевенман, а преноси агенција ИТАР-ТАСС.

Шевенман је током емисије критиковаомржњу западне политичке елите према Русији, истакавши да „она очигледно има патолошки карактер“.

 Жан Пјер Шевенман, који је специјални представник МСП Француске задужен за развој односа са Русијом, истакао је да је неопходно узети у обзир посебност Русије и карактер руских односа са Западом за време Ивана Грозног, Петра Великог, Катарине Велике.

„На свету постоје различити типови друштва, не треба све сводити на калуп америчког либералног капитализма и изражавати мржњу и страх зато што се Русија разликује од тог модела“, рекао је Шевенман.

Луганск – аутобуска станица после гранатирања

 

Представник Украјине се захвалио РФ на коридору за евакуацију рањених војника

Представник Украјине, који је одговоран за евакуацију рањених војника, се захвалио Русији на хуманитарном коридору у Ростовској области (РФ) којим су украјински војници евакуисани у отаџбину.

Раније је саопштено да је украјинска страна у суботу поново затражила помоћ за пребацивање преко Русије рањених и убијених украјинских војника.

Исти дан је из Ростовске области ка Украјини кренула прва специјална колона аутомобила у којој се налазио 21 украјински војник и тела двојице погинулих, које лекари нису успели да спасу.

ukrajina vesti raketni sistemi snimak
САД индиректно потврдиле постојање украјинских система ПВО код Доњецка

САД су својим саопштењима индиректно потврдиле да су системи ПВО Украјине били код Доњецка 17. Јула, кад је срушен малезијски Боеинг 777, саопштиле су РИА Новости, позивајући се на изворе у високим круговима министарства одбране Русије.

Саговорник агенције је тако прокоментарисао изјаву званичног представника Беле куће Џоша Ернеста о томе да ракета, која је погодила Боеинг 777, испаљена са територије коју контролише народна војска и у моменту када украјински системи ПВО нису радили.

Према речима саговорника, САД су на тај начин потврдиле оригиналност података сателитских снимака, који су показани на специјалном брифингу у министарству одбране Русије 21. јула. Тада је речено да група ПВО оружаних снага Украјине, недалеко од Доњецка, поседује четири противваздушна ракетна дивизијска комплекса „Бук-М1“.

Артиљеријски напад на јужне делове Доњецка

Украјинска артиљерија је напала на јужне делове Доњецка, рекли су за РИА Новости у градској скупштини. То је ново кризно жариште на мапи града.

Борбе су раније, углавном, вођене на северозападној периферији Доњецка. Ракете „Града“ су углавном падале на кафиће и стамбене објекте. Још увек нема података о рањеним и погинулим.

Мета артиљерисјког напада је био и суседни град Горловка, где има и рањених.

Узбуна за ваздушну опасност се чула и у украјинском Луганску и град се спрема за нови авионски напад. У петак је у нападима погинуло 19 људи, а 60 је рањено.

Руска деца у подрумима током украјинског бомбардовања Славјанска

Руска деца у подрумима током украјинског бомбардовања Славјанска

У ратној зони у Украјини се налази више од 12 хиљаде сирочади

Више од 1,2 хиљаде сирочади још није евакуисано из ратне зоне у Донбасу саопштио је данас представник председника РФ за дечја права Павел Астахов.

Према његовим речима, у ратној зони у Луганској и Доњецкој области се налази више од 60 разних установа за незбринуту децу и децу без родитеља: сиротишта, домови за незбринуту децу, школе-интернати, прихватилишта и други.

„Кијевске власти не дозвољавају да се евакуишу и спасу сирочад, а ни сами то не раде и тако од најнезаштићеније деце праве таоце својих политичких амбиција“, рекао је Астахов.

Холандски експерти кренули ка месту трагедије Boeing 777

Група од 30 холандских судских експерата је кренула ка месту трагедије малезијског Boeing 777 на истоку Украјине, саопштено је у министарству правде те земље.

Холандски стручњаци су добили дозволу да стигну на место несреће после закључивања одговарајућег споразума између народне војске и представника мисије ОЕБС.

Путнички авион Boeing 777 се срушио 17. Јула у Доњецкој области. У авиону се налазило 298 људи од којих су 193 холандски држављани. Сви су погинули.

Два украјинска граничара траже држављанство РФ

Два украјинска граничара су прешла на територију РФ и изјавила да ће тражити руско држављанство саоштио је начелник Граничне управе ФСБ РФ.

Нешто раније је више од 40 украјинских војника напустило своје јединице и замолило припаднике самоодбране да их пусте да прођу на територију Русије, како не би ратовали против свог народа.

ukrajina vesti granica
Више од 40 украјинских војника прешло је на руску територију, саопштио је шеф прес-службе пограничне управе ФСБ Ростовске области РФ Василиј Малајев.

Према његовим речима, у суботу увече војници су напустили своје војне јединице и дошли на украјински гранични прелаз „Изварино.“ Они су затражили од народне војске да им помогне да пређу на територију Русије, јер не желе да се боре против сопственог народа.

Војници се већ налазе на руској територији.

БОНДАРЈЕВ: Изгледа да неко тајно снабдева Украјину авионима Су-25

Командант руских Војно-ваздушних снага – генерал-потпуковник Виктор Бондарјев – изјавио је да је сасвим могуће да неко тајно снабдева Украјину авионима Су-25.

Он је прво указао да је украјинска армија имала највише 15 авиона тог типа који су били употребљиви. Па подвукао:

„Устаници су протеклих недеља обарали и до три авиона Су-25 дневно. То значи да су украјински војни пилоти веома слабо обучени, да неко тајно Кијеву доставља авионе тог типа из других земаља или да власт дозвољава дизање у ваздух и летелица на којима се више не сме летети“.

Генерал Бондарјев је саопштио да има индиција да украјински пилоти – који, очито, носе главе у торби – за сваки лет добијају по 10.000 долара.

ukrajina vesti ukrajinska vojska
Украјинци из приградског насеља Доњецка Пески једва извукли живе главе

Једна украјинска тенковска група – за којом су наступали припадници елитног батаљона кијевске хунте „Шахтјорск“ – успела је поподне да уђе у Пески, приградско насеље Доњецка. Ово су у Кијеву одмах прогласили „великом победом“ и преузимањем контроле над стратешки важном тачком на периферији главног града Доњецке Републике. Тачком са које ће бити олакшан улазак у сам Доњецк, као и његово коначно заузимање.

Међутим, одмах је услеио контраудар. Такав да су Украјинци брже напустили Пески него што су у њега ушли. При том су једва избегли опкољавање.  Пески су, иначе, и пре ове битке били „спржена земља“. Украјинци су тај градић свих претходних данима „преоравали“ тешком ариљеријом и вишецевним ракетним бацачима. 

Борбе су вођене и око доњецког аеродрома на којем су блокиране значајне снаге кијевске хунте.

ПОКРЕТ ОТПОРА УБИО ГРАДОНАЧЕЛНИКА КРЕМЕНЧУКА?

Градоначелник града Кременчук, у централној Украјини, убијен је јуче, док је на кућу градоначелника Лавова ноћас испаљена граната, саопштава украјинско Министарство унутрашњих послова.

Градоначелник Кременчука Олег Бабајев је убијен када су се његовом аутомобилу примакла друга кола из којих је неидентификована особа испалила три хица из пиштоља с пригушивачем, изјавио је Антон Герашченко из украјинског министарства унутрашњих послова, а преноси Ројтерс.

Геррашченко истиче како знатан део грађана Кременчука подржавао Бабајева, који је током протеста на тргу Мајдан у Кијеву устао у заштиту локалних активиста против бившег председника Јануковича, које су полиција и тужилац хтели да хапсе.

Током ноћи је испаљена граната на кућу градоначелника Лавова Андреја Садовија, који се у том тренутку није налазио код куће.

Поменута два напада највероватније су, према независним медијима у Кијеву, у вези, јер се сумња да су их извршили припадници илегалног отпора, који су такође у Марипољу убили двојицу америчких војних саветника.

Кијевска хунта пред Доњецком

Казнена експедиција кијевске хунте напредовале је до предграђа Доњецка, једног од највећих упоришта проруских снага у том региону, саопштиле су данас кијевске власти.

Казнена кијевска експедиција се налазе на улазу у Горливку, северно од Доњецка, а након освајања тог места „биће им отворен директан пут за освајање главног града региона Донбаса“, рекао је портпарол кијевског Савета за националну безбедност Андреј Лисенко.

Доњецк, који има око милион становника је главно упориште народне милиције која се већ пет месеци бори са снагама прозападне кијевске хунте, подсетио је АП.

Према речима дописника те америчке агенције, проруске снаге држе под блокадом аутопут северно од Доњецка, а из тог правца одјекује артиљеријска ватра.

Кремљ: РФ и Аустралија се залажу за окончање борби у Украјини ради неометаног рада стручњака

Руски председник Владимир Путин и премијер Аустралије Тони Ебот у телефонском разговору позвали су на прекид непријатељстава на истоку Украјине у вези са спровођењем истраге пада малезијског Боинга-777 у Доњецкој области, саопштила је прес-служба Кремља.

Наглашена је потреба за доследним спровођењем Резолуције 2166 Савета безбедности УН. Пре свега – одредбе о престанку непријатељстава са обе стране, као неопходног услова за несметан рад међународних експерата у зони несреће.

Кадиров замрзнуо чеченске рачуне Обами и Барозу

Чеченки лидер Рамзан Кадиров, као одговор на санкције ЕУ и САД, представио је своју „црну листу“.

На списку се налазе амерички председник Барак Обама, председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо, председник Европског савета Херман Ван Ромпеј, висока представница ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Кетрин Ештон, председник Европског парламента Мартин Шулц. Сада им је забрањен улазак у републику, а њихова имовина и рачуни у Чеченији су замрзнути.

На такав начин, Кадиров је одлучио да казни политичаре за „трагедије народа Либије, Сирије, Ирака, Авганистана, а од недавно и Украјине.“

ukrajina vesti Pridnestrovje

Ров-2: Украјина одлучила да се огради од Придњестровља

Кијевске власти су одлучиле да Украјину ограде од Придњестровља ровом ширине 3,5 и дубине 2-3 метра.

Представник Пограничне службе Украјине Александар Јаковенко изјавио је да је већ готов 5-километарски ров. Радови се изводе непрекидно. Очекује се да сваке недеље буде ископано по 2,5 км. Од 12. марта, руским грађанима старости од 17 до 65 година, стално настањеним у Придњестровљу, забрањен је улазак у Украјину.

Ово је други покушај Кијева да ојача украјинску границу на средњовековни начин. Раније, сличан ров је почео да се копа на граници са Русијом. Међутим, постоје и друге варијанте – на пример, губернатор Дњепропетровске области, олигарха Игор Коломојски предложио је да се између Украјине и РФ подигне Украјински зид.

У Шпанији одржан митинг у знак подршке цивилном становништву Украјине

У Мадриду, припадници антифашистичких покрета, обични грађани, као и Украјинци који сада живе у Шпанији, окупили су се испред америчке амбасаде на митинг подршке цивилном становништву Украјине.

Према мишљењу демонстраната, управо  је Америка требала да преузме одговорност за оно што се сада дешава у Украјини, почевши од Маидан до рата на југоистоку земље.

Демонстранти су затражили да се заустави подршка украјинским властима које спроводе казнену операцију против сопственог становништва.

ИЗВЕШТАЈ ИЗ ЛУГАНСКА

Доњецка народна војска предала је Холанђанима вагон са стварима жртвама авионске несреће

Доњецка народна војска предала је представницима Холандије вагон са личним стварима и пртљагом погинулих путника малезијског авиона, саопштио је члан Савета безбедности ДНР Сергеј Кавтарадзе.

Према његовим речима, вагон је запечаћен и спремн да крене. У суботу увече, очекује се долазак друге групе представника из Холандије, са којом ће вагон и бити послат.

Путнички авион Боинг-777, који је летео из Амстердама за Куала-Лумпур, срушио се 17. јула у Доњецкој области. На броду је било 298 особа, међу којима – 85 деце и 15 чланова посаде. Сви су погинули.

Због борбених дејстава заустављен је железнички саобраћај између Доњецка и Красноармејска

Због борбених дејстава обустављен је железнички саобраћај између Доњецка и Красноармејска. На потезу-Авдејевка-Јасиноватаја граната је оштетила пругу.

Настављају се борбе између народне војске и украјинских снага безбедности у рејону Доњецког аеродрома, који је под контролом украјинских снага. Локално становништво саопштава о јаком хемијском мирису, који долази од артиљеријских граната.

Рад је обуставила и железничка станица у Луганску. Возови се не саобраћају због оштећења пруге током борби у Доњецкој области.

У МАРИУПОЉУ ВЕЋ ПРВОГ ДАНА УБИЈЕНА ДВА АМЕРИЧКА ИНСТРУКТОРА

Екипа од 180 америчких инструктора, која је јуче стигла у Кијев из базе Форт Бенинг, данас је имала прве губитке, у Мариупољу.  Двојицу инструктора убила су непозната лица.  Како преноси агенција „Новоросија“, та вест је тајна и забрањена је за објављивање у Украјини.

За разлику од припадника приватних војних компанија, за америчке (државне) војне саветнике предвиђена је сахрана у домовини уз војне почасти.

Може се претпоставити да у најскорије време полиција из неког америчког града саопшти да су убијене инструкторе упуцали непознати криминалци у неком бару.

Након доласка у Кијев, инструктори су, не губећи време, били пребачени у Мариупољ, где су им се придружили старији држављани Украјине који ће им помагати у обуци младих бораца.  Ти ветерани одлично говoре руски језик.

Занимљиво је да та по свим мерилима веома велика мешовита екипа инструктора неће обучавати украјинску армију, чијом обуком се баве управо америчке приватне војне компаније, већ прилично чудне ученике. То су „људи у црном“ из паравојне формације – батаљона „Азов“ и плаћеници тајкуна Игора Коломојског из батаљона „Дњепар“.

UKRAJINA VESTI MOSKVA1

МОСКВА: САД су подржавале преврат у Кијеву и сносе део кривице за крвопролиће у Украјини

Сједињене Америчке Државе у потпуности сносе део кривице за крвопролиће у Украјини, саопштило је данас руско Министарство спољних послова, одбацујући наводе да Москва устанике на истоку Украјине снабдева оружјем.

Одбацујемо неосноване јавне инсинуације попут оне да „Москва снабдева проруске активисте оружјем и испаљује ракете на источну Украјину“ као „прљаву кампању“, наведено је у званичном коментару врха руске дипломатије.

„Неспорно је да је Вашингтон подржавао антиуставни удар у Кијеву и затим новоуспостављени режим гурао ка насилном кажњавању руске популације која чврсто захтева поштовање својих легитимних права“, поручују из Москве.

То је, како се каже, још једна потврда да Вашингтон у потпуности дели одговорност за крвопролиће у Украјини.

„Жалимо што САД настављају са подизаањем тензија у руско-америчким односима, док представници Стејт департмента са ентузијазмом учествују у антируској пропаганди“, нагласило је Министарство иностраних послова РФ и додало да ово није први пут да се тако нешто дешава.

„Одбацујемо ничим поткрепљене јавне инсинуације које из дана у дан изговара портпарол Стејт департмента Мери Харф. Она је последњих дана, на брифинзима за новинаре, „напроизводила“ пуну корпу антируских клишеа које Вашингтон тврдоглаво покушава да наметне целој међународној заједници“ – наглашава се у коментару МИП РФ.

За илустрацију, врх руске дипломатије навео је покушаје Стејт департмента да Русију оптужи за намеру да Доњецким и Луганским устаницима испоручи „тешко зенитно-ракетно наоружање“.

„Још се тврдило да се са територије Русије отвара артиљеријска ватра по украјинским војницима. То је било праћено позивањима на неке „доказе“ које САД тобоже имају. Међутим, ниједан од тих „доказа“ није био показан, што уопште не изненађује. У тим лажним тврдњама и иначе нема ничег конкретног, ниједног факта“.

Коментар Министарства иностраних послова РФ завршава се речима:

„У Вашингтону се из дана у дан преузимају измишљотине које потоцима теку из Кијева. Ни саме САД нису гадљиве на фабриковање сличних оптужби. Циљ је очевидан: одвући пажњу од правих узрока онога што се догађа у Украјини и заштити своје кијевске клијенте, па и саме себе“.

Маркин: Украјинске снаге безбедности намерно пуцале на руске истражитеље

После отварања ватре са украјинске територије, руски истражитељи су покренули кривични поступак, саопштио је званични представник Истражног комитета (ИК) РФ Владимир Маркин.

25. јула у Кујбишевском рејону Ростовске области (југ Русије) истражни тим је вршио инспекцију подручја због гранатирања фарме са стране Украјине 23. јула.

Истражитељи су радили у одећи са препознатљивим ознакама и натписима, али, упркос томе, били су подвргнути прецизној минобацачкој ватри.

У ресору верују да је напад био унапред планиран, са циљем да се убију службеници руских агенција за спровођење закона.

Луганск (центар града) – последице гранатирања

Вашингтон признао: Оптужбе против РФ засноване су на гласинама са интернета

Америчке власти су признале да су закључци о гранатирању територије Украјине са стране Русије били изведени на основу информација са друштвених мрежа. О томе је саопштио секретар за штампу Беле куће Џош Ернест.

Поред тога, на интернет-гласинама су засноване и оптужбе да је руска војска обучила самодбрану на истоку Украјине да користи противавионски ракетни систем „Бук“.

Раније, МИП Русије одбацио је „неосноване јавне инсинуације“ које шири Вашингтон.

Кијевска хунта савезник САД

Заменик шефа администрације председника Украјине Валериј Чалиј изјавио је да се Украјина нада да ће постати главни савезник САД ван структуре НАТО, преноси Итар-тас.

Санкције Русији и Новој Русији

На проширену санкциону листу Европске уније за Русију и Украјину ушле су и самопроглашене Доњецка и Луганска народна република, саопштава службени лист ЕУ.

На листи су се нашли: држава Новорусија, батаљон „Восток“, „Армија југоистока“, „Луганска гарда“, Керченка и Севастопољска морска и трговачка лука и Керченски трајект.

Секторске санкције против Русије могу бити уведене већ у уторак. Жозе Мануел Барозо саопштио је да је Европска комисија, којом он председава, представила законске предлоге за рестриктивне мере, а да је сад све на земљама-чланица ЕУ.

Како се очекује, санкције ће дотаћи финансијску и одбрамбену сферу, технологије двоструке намене и производњу нафте.

Са своје стране, руски стални представник при ЕУ Владимир Чижов изјавио је да санкције неће натерати Москву да промени своју политику према Украјини.

ukrajinske vesti ratiste 1
Жестоке борбе у Доњецку и гранитирање Доњецка и Лагунска забрањеним бомбама

Представници самопроглашене Доњецке народне републике саопштили су да је, у петак на суботу ноћу, украјинска армија гађала Доњецк и Мадрикино фосфорном муницијом. Женевска конвенција забрањује употребу фосфорне муниције у борбама.

Читаву протеклу ноћ у Доњецку су трајале борбе. Под паљбом украјинске војске нашли су се Петровски и Кујбишки рејон. Једна особа је погинула, а девет је рањено.

Народна војска је саопштила да је преузела контролу над украјинским граничним прелазом „Мариновка“ на граници са Руском Федерацијом и да је оборила једну беспилотну летелицу украјинске војске.

Извори народне милиције из Лагунска јављају да је током гранатирања Луганска, од стране кијевске хунте погинуло је 15 људи, а 60 је рањено.

Украјински војници из Русије пребачени на украјинској територији

Око 30 рањених и убијених украјинских војника на истоку Украјине биће пребачени кући преко територије Русије, саопштио је ФСБ РФ.

Русија предала Украјини пет рањених војника која су се лечили у Ростову на Дону, преноси Итар-тас.

Украјинске избеглице су прихватила 55 руска региона

Украјинске избеглице су смештене у привремена насеља у 55 региона Русије. Данас је у Хабаровск (руски Далеки Исток) одлетео авион МВС са 90 интерно расељених лица. Међу њима – око 30 деце.

На аеродрому их је дочекао лекари, представници службе за миграције и других структура.

Људима је обезбеђена храна као и медицинска и психолошка помоћ.

Према подацима УН, током сукоба у Украјини, око 230 хиљада људи морало је да напусти своје домове. Од њих, 100 хиљада се преселило у друге делове земље, а око 130 хиљада је прешло границу са Русијом.

UKRAINE-CRISIS

УКРАЈИНЦИ У РАТУ ПРОТИВ НОВОРОСИЈЕ ВЕЋ ОСТАЛИ БЕЗ 6.489 ВОЈНИКА, 28 АВИОНА И 112 ТЕНКОВА

Снаге хунте од 2. маја до 23. јула остале без 228 других оклопних возила, 19 борбених хеликоптера („Ми-24“, „Ми-17“ и „Ми-8“), 6 вишецевних ракетних бацача „Град“ и 6 вишецевних ракетних бацача „Ураган“
Из строја избачено и 330 страних плаћеника: пољска приватна војна компанија „АСБС Отхаго“ изгубила је 139 људи, америчка приватна војна компанија „Грејстоун“ – 40 људи, америчка приватна војна компанија „Асадеми“ (до 2009. године позната као Блацкwатер) – 125 људи. Балтичке снајперистикиње изгубиле су 26 припадница

Кијевска хунта као змија ноге крије своје стварне губитке у „антитерористичкој операцији“.

А има шта и да крије! Јер, укупни губици украјинске „казнене експедиције“ у Донбасу од 2. маја до 23. јула 2014. године износе 6.489 људи!

У ову бројку су урачунати убијени, рањени и заробљени. А ево и њене „унутрашње структуре“:

– 2.160 екстремиста из Десног сектора, углавном у саставу Националне гарде, као и губици саме Националне гарде Украјине.

Дана 29. маја код Славјанска убијен је начелник Управе за борбену обуку Националне гарде генерал-мајор Сергеј Куљчицки.

– 1.730 најамника украјинског тајкуна-Јевреја Игора Коломојског (специјални батаљони украјинских плаћеника Коломојског „Дњепар“, „Донбас“, „Ајдар“ и „Азов“ итд.). У Мариупољу су у мају убијени команданти плаћеника Коломојског Демиденко и Берјоза.

– 115 припадника Службе безбедности Украјине („Алфа“ из града Суми потпуно је уништена, Кијевска, Полтавска, Тернопољска, Ивано-Франковска, Лавовска, Ровенска, Луцка, Волинска, Вињицка, Житомирска „Алфе“ имала су велике губитке)

– 330 страних плаћеника: пољска приватна војна компанија „АСБС Отхаго“ изгубила је 139 људи, америчка приватна војна компанија „Грејстоун“ – 40 људи, америчка приватна војна компанија „Асадеми“ (до 2009. године позната као Блацкwатер) – 125 људи. Балтичке снајперистикиње изгубиле су 26 припадница.

– 200 војника 95. падобранске Житомирске бригаде

– 180 војника 25. падобранске Дњепропетровске бригаде

– 320 војника 79. падобранске бригаде (Николајев)

– 290 војника 24. механизоване бригаде (Јаворов, Лавовска област)

– 170 војника 80. падобранског пука (Лавов)

– 60 војника 3. пука за специјалне операције (Кировоград)

– 30 војника 8. пука за специјалне операције (Хмељницки)

– 10 војника 10. посебног одреда за специјалне операције Главне обавештајне управе (Кијев);

– 110 војника 93. механизоване бригаде (Черкаскоје, Новомосковска општина, Дњепропетровска област)

– 150 војника 72. механизоване бригаде (Бела Црква, Кијевска област)

– 55 војника Луганског граничног одреда

– 55 војника Доњецког граничног одреда

– 30 војника 51. бригаде армијске авијације Националне гарде (Александри, Кировоградска област)

– 35 војника 16. бригаде армијске авијације (Брод, Лавовска област)

– 80 војника 128. планинско-пешадијске бригаде (Мукачево, Закарпатска област)

– 100 војника батаљона територијалне одбране

– 40 војника 831. бригаде тактичке авијације (Миргород, Полтавска област)

– 5 војника 114. бригаде тактичке авијације (Ивано-Франковск)

-30 војника 299. бригаде тактичке авијације (Николајев)

– 9 војника 25. транспортне авио бригаде (Мелитопољ) – посада 1. Ил-76

– 5 војника из извиђачког авиона АН-30, обореног 6. јуна (оријентационо град Чугујев, Харковска област)

– 25 припадника ЦИА и ФБИ (13 убијено, 12 рањено)

– 50 припадника МУП

Уништена техника:
-2 авиона АН-26

-1 извиђачки авион АН-30

– 2 авиона Ил 76

– 16 авиона Су-25 (+1 СУ-25 који је заробила ЛНР 7. јула)

– 7 авиона Су-24 (укупан губитак авиона – око 80 одсто)

– 4 беспилотне летелице

– 19 борбених хеликоптера („Ми-24“, „Ми-17“ и „Ми-8“)

– 104 тенка Т-64

– 7 тенкова Т-72

– 1 тенк „Булат“

– 5 Хамера

– 1 Џип

– 16 камиона Газ-66

– командно-штапско возило

– ауто дизалица

– 19 камиона Урал

– 18 камиона Камаз

– 3 теренска возила УАЗ 469

– 2 самоходна артиљеријска система Нона

– самоходни артиљеријски систем 2С3 „Акација“

– 2 зенитна система ЗУ 23-2

– 6 вишецевних ракетних бацача ГРАД

– 6 вишецевних ракетних бацача Ураган

– 20 хаубица Д-30

– 17 минобацача од 122 мм

– 61 борбено оклопно возило пешадије

– 45 борбених оклопних десантних возила.

– 122 оклопна транспортера.

(Глас Русији, Агенције, Факти, Србин.инфо)