• Почетна
  • СПОРТ
  • ЕП ВАТЕРПОЛО: Титула – Србија растурила у финалу Мађарску! (Ток меча)
Прочитај ми чланак

ЕП ВАТЕРПОЛО: Титула – Србија растурила у финалу Мађарску! (Ток меча)

0

Nikola Radjen, Milan Aleksic, Stefan Mitrovic

Ватерполо репрезентација Србије одбранила је титулу европског шампиона победом над Мађарском у финалу резултатом 12:7!

Изабраници селектора Дејана Савића су доминирали у току целе утакмице, а ни у једном тренутку нису дозволили ривалу да приђе на мање од три гола разлике.

Криза је настала само у трећој деоници, када је Мађарска стигла до 9:6, али је онда у последњем кварталу Филип Филиповић са два гола повећао предност коју домаћин такмичења није могао да стигне. 

Најефикаснији у редовима шампиона Европе био је капитен Живко Гоцић са три поготка, уз стопроцентан учинак, међутим два гола Филиповића била су више него значајна за одржавање разлике Србије.

Двоструки стрелац био је и Душан Мандић, а по један гол постигли су Милош Ћук, Душко Пијетловић, Милан Алексић, Никола Рађен и Андрија Прлаиновић.

На другој страни једини расположени ватерполиста био је Мартон Вамош, уписао је три поготка, а једном су Гојка Пијетловића матирали Балаш Ердељи, Мартон Сивош, Данијел Варга и Денеш Варга.

Србија је од почетка утакмице наметнула свој ритам игре, одлично је користила предност играча више и готово сваку шансу претварала у гол.

Ипак, прва два минута обележили су чувари мрежа, Пијетловић и Нађ су били несавладиви, али је после гола Рађена све кренуло на руку репрезентацији Србије.

До краја четвртине су постигли још два гола, али су кључну разлику стекли у другој четвртини, коју су решили у своју корист са 4:1.

На средини трећег квартала Сава Ранђеловић је добио треће искључење што је мало пореметило ритам Србије, уследила су три гола Мађарске, међутим питање победника је у последњој деоници решио Филиповић, а тачку на утакмицу ставио је капитен Гоцић.

ТОК МЕЧА:

Финале континенталног шампионата играло се на базену Алфред Хајош, а мећ је судио Словенац Маргета и Румун Александреску.

Мађарска: В. Нађ, Гор – Нађ, Мадараш, Ердељи, Вамош, Хошњански, Декер, Сивош, Данијел Варга, Денеш Варга, Тот, Хараи, Декер.

Србија: Г. Пјетловић, Б. Митровић – Мандић, Гоцић, Ранђеловић, Ћук, Д. Пјетловић, Никић, Алексић, Рађен, Филиповић, Прлаиновић, С. Митровић.

Први напад на утакмици имала је репрезентација Србије, Филип Филиповић је опробао шут, али је Нађ био сигуран, да би на другој страни Данијел Варга упутио веома непрецизан шут ка голу Пјетловића.

Ранђеловић је добио прилику у стартној постави, али је већ на истеку првог минута уписао искључење, међутим Мађари нису успели да искористе бројчану предност, одбрана је била одлична и изблокиран је шут.

Два напада нису искористили репрезентативци Србије, Гојко Пјетловић је сигуран на голу, одбранио је ударац Мадараша, а потом је Прлаиновић покушао „жабицом“ из велике даљине, међутим без успеха. Већ други играч више за Мађарску, Душко Пјетловић је морао ван игре, али је његов брат уписао још једну одбрану.

Бројчану предност у базену Србија је искористила, Прлаиновић је лепо уочио упливавање Рађена, додао му лопту, а српски бек је из прве шутирао и матирао Нађа.

Друго искључење противника зарадио је Никић, Филиповић је покушао лобом, али је лопта завршила на стативи. Алексић је одличан био на бековској позицији, Декер није могао до лопте, а његова „одбојка“ отишла је преко гола.

Алексић је потом и у нападу био сјајан, повратну лопту Гоцића проследио је до Прлаиновића, који је упутио неодбранљв ударац.

Мартон Вамош је смањио резултат на 2:1, изнудио је прекршај Пјетловића, који није смео да изађе у блок, што је леворуки ватерполиста Мађарске искористио.

srbija vaterpolo filipović3

Наставак голгетерске серије донео је Душко Пјетловић, са играчем више екипа Србије је одиграла одличну комбинацију, сличну оној код гола Рађена, а српски центар је после неколико финти проследио лопту поред леве стативе гола Мађарске.

Ранђеловић је добио и друго искључење, али домаћа селекција није успела да дода лопту на прави начин центру, бекови Србије су били на висини задатка, тако да је Пјетловић имао лак посао. Прва четвртина завршена је резултатом 3:1.

Наставила је селекција Србије са упливавањима после искључења противника, Мандић је пронашао Алексића, а бек Србије је без већег проблема успео да затресе мрежу противника.

Одбрана Пјетловића отворила је нови напад Србије, капитен Гоцић је финтирао на централној позицији, а онда упутио шут у супротан угао голмана Нађа за 5:1.
Нису се ватерполисти Мађарске ни поштено освестили, а уследио је нови гол, Мандић је распалио, погодио стативу, а на правом месту нашао се Пјетловић и повећао предност Србије.

Поново је Србија остала са играчем мање, међутим крилни играчи су одлично покрили нападачке позиције Мађарске и осујетили напад. Селектор ТИбор Бенедек посегнуо је за изменом голмана, Виктор Нађ је напустио базен, а на његово место стигао је Атила Декер.

Искључење Мантића искористио је Вамош, једини расположени играч у редовима Мађарске, пронашао је место на десном крилу и матирао Пјетловића.

Велику дозу самопоуздања екипи Мађарске донео је резервни голман, успео је да одбрани неколико удараца репрезентације Србије, али је и на другој страни Пјетловић одличан.

Ипак, Декер није успео да спречи погодак Милоша Ћука, поново је Србија имала бројчану предност, а после неколико додавања Ћук је сачекао да голман Мађарске „падне“ и затресао мрежу.

По постигнутом голу Ћук је добио искључење, али је Србија успела да се одбрани и да на полувреме оде са великих 7:2.

Друго полувреме отворио је голом Сивош, играч више је овога пута био успешан за Мађарску, после много додавања пронашли су отвореног играча И смањили резултат.

Ипак, нових +5 за Србију донео је Душан Мандић, својим другим голом.

Ранђеловић је добио своје треће искључење, аутоматски и црвени картон, а Балаш Ердељи је успео да пронађе рупу у одбрани Србије и постигне погодак.

Nikola Radjen, Viktor Nagy

Никић је у следећем нападу био веома агресиван, али су судије то протумачиле као фаул у нападу, те је лопта додељена Мађарској, али домаћа екипа није искористила шансу, шут је завршио поред гола.

Капитен Србије Живко Гоцић још једном је био прецизан из велике даљине, али му се на исти начин реванширао Данијел Варга.

На истоветан начин је хтео Алексић да постигне гол, погодио је пречку, али лопта није прешла замишљену гол-линију. Денеш Варга је имао више среће, шест секунди пре краја треће деонице матирао је Пјетловића.

Пред улазак у последњу деоницу Србија је водила са 9:6.

Кризу у редовима Србије прекинуо је најбољи стрелац, Филип Филиповић је дуго финтирао, тражио место за пролаз, Никић је сјајно блокирао бека Мађарске и омогућио свом саиграчу да има чист поглед према голу противника.

Већ у следећем нападу леворуки ватерполиста је реаговао на идентичан начин, те врадио разлику на +5.

Филиповић је покушао лоб ударцем на истеку напада, није био успешан, а претходно је нови напад за Србију изборио Пјетловић. Иако је Србија имала играча мање, Прлаиновић је одиграо сјајну одбрану и осујетио покушај домаћег тима.

Голман Мађарске је вратио ритам одбраном ударца Ћука, међутим није успео да спречи трећи гол капитена Гоцића.

(Б92, фото: Томаш Ковач)