Прочитај ми чланак

ВУЧИЋЕВ ИТАЛИЈАНСКИ САВЕТНИК: „Србија мост између ЕУ и Москве“

0

Vucicev savetnikFranko Fratin origСпецијални саветник Владе Србије Франко Фратини сматра веома важном улогу Србије као моста између ЕУ и Москве.

Фратини оцењује да таква улога може помоћи смањењу тензија у вези с украјинском кризом.

„То што је Србија у исто време добар партнер Москве и кандидат за чланство у ЕУ пружа јој могућност да буде мост и да покуша да објасни Москви шта би још било неопходно урадити како би се смањила напетост и обновили односи са ЕУ“, рекао је Фратини у телефонској изјави Тањугу из Рима, подсетивши да спољна политика наше земље јесте окренута према ЕУ, али да то не значи раскидање добрих односа с Русијом.

Коментаришући наводе у београдској штампи да ће Федерика Могерини, шефица дипломатије Италије, председавајуће Унији, током посете Београду захтевати од српских власти да више ускладе спољну политику с ЕУ, пре свега када је реч о Русији и Украјини, рекао да не зна шта ће она поручити у Београду, али је и подсетио:

„Италија је увек била врло јасна у ставу да не може бити алтернативе између преговора са Србијом и одржавања добрих односа с Русијом. Напротив, италијанска влада ради на томе да допринесе деескалацији тренутне компликоване кризе између Русије и ЕУ“, рекао је Фратини, који је раније обављао дужност министра спољних послова Италије.

(Танјуг)