Прочитај ми чланак

Владимир Путин Русима “укинуо” лето

0

vladimir-putin-foto-ap

Председник Русије Владимир Путин преузео је прве кораке како би Русима “укинуо” лето након потписивања закона којим се земља ставља под трајно зимско рачунање времена, преноси ББЦ.
Овај потез смањиће временску разлику између Москве и великог дела Европе за један час, и у исто време ће створити две нове временске зоне – Русија тренутно има 9 временских зона.

Овај потез ставља тачку на експеримент који је започет под бившим председником Дмитријем Медведевом. Он је 2011. године наместио све сатове на целогодишње “летње време”. Ова промена је у почетку била сачекана са одушевљењем, али је истраживање спроведено прошле године показало да мање од трећине Руса жели да задржи сатове који иду унапред током целе године.

Медицински стручњаци тврде да константно летње рачунање времена може створити стрес и здравствене проблеме код људи, поготово у северним деловима Русије где би јутра дуже била без светлости током оштрих зимских месеци.

Они су такође указали и на повећани број јутарњих судара током 2012. године у поређењу са претходним годинама и као главни узрок тога указали су на промену времена из 2011. године.

 

(ББЦ)