Прочитај ми чланак

Нова правила за возаче: Мања казна уз нагодбу

0

Saobracajac

Од 20. августа грађани Србије који су начинили саобраћајни преступ моћи ће да постигну споразум о признању прекршаја, којим ће се са полицијом „нагодити“ о висини казне и о евентуалном року за забрану управљања возилом. Погодбе нема када је реч о казненим поенима, а споразум ће морати да потврди надлежни Суд за прекршаје.

Ова погодност важиће за саобраћајне прекршаје почињене од 1. марта ове године, када је овакав пропис ступио на снагу.

– Споразум може да се постигне у сваком тренутку, до завршетка прекршајног поступка у суду – објаснио је данас на конференцији за новинаре судија Зоран Пашалић, председник Апелационог прекршајног суда. – Наравно, ако се одмах приступи споразуму, грађане ће то мање коштати, јер нема судских трошкова.

За почетак, како је најавио начелник Управе саобраћајне полициије МУП Србије Владимир Ребић, док се систем „не ухода“ планирано је да се споразуми потписују за прекршаје из члана 332. Закона о безбедности саобраћаја.

– То су они делови овог члана, где закон прописује казну од шест до 20 хиљада динара, од два до шест казнених поена и забрану управаљања моторним возилом до 30 дана – навео је први саобраћајац Србије. – Нагодба би могла да буде, на пример, да учинилац прекршаја плати шест хиљада динара казну, да му казнени бодови остану, а забране вожње може, али и не мора да буде.

Овакав предлог споразума биће упућен надлежном судији за прекршаје, који треба да га „аминује“. Оног тренутка када буде и судски потврђен, грађанин ће имати рок да новчани део казне на коју је пристао – плати.

БОЉА БЕЗБЕДНОСТ

Начелник Саобраћајне полиције Србије Владимир Ребић саопштио је да је побољшана ситуација када је реч о безбедности саобраћаја у односу на исти период лане.
– Прошле године до 23. јула имали смо 19.573, а у истом периоду ове 18.536 удеса – рекао је Ребић. – Прошле године погинула је 311, а ове 271 особа, док је око 9.089 људи повређено, што је за око 450 мање.

– Док се не будемо „уходали“ и видели како ће то у пракси да функционише, одлучено је да се споразуми постижу за релативно блаже прекршаје као што је брзина од 20 до 50 километара на сат већа, од дозвољене, у насељеном и од 40 до 60 километара ван насељеног места – рекао је Слободан Малишић, заменик начелника Управе саобраћајне полиције МУП Србије.

Такође, и они који су затечени да возе у стању средње алкохолисаности моћи ће да се договарају са полицијом о постизању споразума. Та граница је од 0,5 до 1,2 промила алкохола у крви.

– Овај Закон познаје само једно ограничење када је реч о постизању споразума, а то је да он не може да се потпише за казне које су предвиђене такозваним прекршајним налогом – саопштио је Милан Мариновић, председник Прекршајног суда Београда. – Налог омогућава да се фиксно прописане казне плате у року од осам дана у дупло мањем износу од законом предвиђених.

Прекршајни налог је, међутим, предвиђен за лакше саобраћајне прекршаје попут, невезивање сигурносног појаса, вожња дању без упаљених светала, непрописно паркирање, коришћење мобилног телефона током вожње, истек рока важења возачке дозволе, непрописне регистарске ознаке, истек рока важења регистрационе налепнице…

– Грађани ће морати сами или преко адвоката да покрену цео поступак признавања прекршаја и могућег потписивања споразума – објаснио је Ребић. – И то што пре, то боље. Са таквим захтевом треба да се обрате надлежним саобраћајним испоставама, где су начинили прекршаје, а полицијске старешине ће да учествују у постизању споразума.

РЕГИСТАР ПРЕКРШАЈА

Надлежни државни органи увидом у Регистар прекршајних санкција знаће да ли је неко платио казну или није. То се, међутим, не односи само на саобраћајне прекршаје. Грађанин који није измири своју обавезу неће моћи да региструје ауто, добије нову возачку дозволу, или да продужи рок важења старе, да учествује на јавним тендерима, оснује фирму или занатску радњу…

Овакав начин кажњавања важиће и за оне грађане, који нису наши држављани или возе кола са страним таблицама. Они су до сада увек вођени право код судије, а сада се и њима пружа могућност да постигну споразум о признању прекрашаја и договоре се о висини казне.

Према речима надлежних, нови начин кажњавања несавесних возача значиће знатно растерећење за судије-прекршајце, а полицији ће донети ефикасност и мање „шетње“ по судовима. Годишње се судијама за прекршаје поднесе од 800.000 до 900.000 пријава, од чега се 62 одсто односи на (не)дела из саобраћаја.

Од 1. марта ове године судијама за прекршаје приведено је седам хиљада особа, изречено је 76 милиона динара казне, 8.340 дана затвора, 8.600 месеци забране управљања моторним возилима и 3.146 казнених поена. Од тада је издато 41.977 налога за саобраћајне прекршаје, од којих је 21.844 реализовано – односно, новац је уплаћен у 52,3 одсто случајева. У истом периоду прошле године, када није било овог налога, проценат наплате казни био је 16,79 одсто.

(Вечерње новости)