Прочитај ми чланак

НАТО хоће базу близу руске границе?

0

nato-1

Британски Тајмс пише да је главнокомандујући НАТО-а у Европи предложио формирање базе на истоку, ближе руској граници, како би брже одговорили претњама Русије

Главнокомандујући Здружених снага НАТО у Европи Филип Бридлав предложио је Алијанси опремање једне базе на истоку Европе ближе руској граници како би „брже одговорила на сваку претњу од стране Русије“, пише данас британски „Тајмс“.

Бридлав планира да препоручи припрему залиха – оружја, муниције и паковања са оброцима, за случај изненадног распоређивања хиљада војника НАТО-а у случају кризе, наводи лист.

Команда разматра различите варијанте за ту базу снага за брзо реаговање, али је фаворит пољска лука на обали Балтичког мора Шћећин.

Како преносе руски електронски медији, Бридлав је такође рекао да Северноатлантски савез треба да уложи више напора ради пружања гаранција Пољској, Летонији, Литванији и Естонији, за шта је потребно пренети неопходне ресурсе на исток.

Итар-Тасс преноси да се очекује да ће се „питање формирања највеће базе НАТО-а у источној Европи разматрати на предстојећем годишњем самиту Алијансе“, који ће бити одржан у Велсу у Великој Британији“ у септембру.

(Танјуг)