Прочитај ми чланак

НАПРЕДЊАЦИ ИМАЈУ РЕШЕЊЕ: Србија продаје 600 државних фирми

0

aleksandar-vucic-sns-

БЕОГРАД – У Влади се, како је потврђено, не припема продаја фирми коју већина економиста назива „породичном сребрнином државе“, попут Телекома и ЕПС-а.

Влада Србије ће најкасније у септембру припремити тендер за око 600 компанија у већинском државном власништву, пише Блиц.

Премијер Александар Вучић и министар привреде Душан Вујовић договорили су се да закони о приватизацији и стечају наредне недеље буду упућени у парламент, после чега може да се припрема јавни позив за продају око 600 компанија које се на разним нивоима налазе у процесу реструктурирања, односно још су у већинском државном власништву.

„Пре расписивања овог јавног позива, влада ће максимално промовисати нове могућности које доносе Закони о приватизацији и стечају. Како ће ускоро продаја државног власништва ићи много флексибилније…“

Очекујемо да ће бити интересената за бројне компаније које данас немају никакву могућност да нађу инвеститоре – каже неименовани извор Блица из владе.

„У овом процесу јасно ће се искристалисати које фирме немају никаву перспективу и за њих ћемо морати да уђемо у процес ликвидације. Наравно, радници који раде у тим компанијама, могу да рачунају на адекватан социјални програм“, наводи исти извор.

У Влади се, како је потврђено, не припема продаја фирми коју већина економиста назива “породичном сребрнином државе”, попут Телекома и ЕПС-а.

„О томе за сада постоје само неформални контакти. Када дође време, кренуће се у конкретан посао. Процес ће бити транспарентан и подразумеваће расписивање јавних позива. Томе ће претходити избор приватизационог саветника“, каже тај извор из Владе Србије.

Извор: Блиц