Прочитај ми чланак

Дачић: Не могу нам држати лекције они који су нам нарушили територијални интегритет

0

dacic kirbi

Србији нико нема права да дели лекције, посебно не они који су довели у питање наш територијални интегритет, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је за РТС изјавио да, када је реч о позицији Србије између Истока и Запада након пада малезијског авиона на истоку Украјине и продубљене кризе, нема нових захтева да се Русији уведу санкције и да се спољна политика Србије усаглашава са политиком Европске уније.

„Србија ће своју спољну политику усмеравати ка усаглашавању, водећи рачуна о својим националним и државним интересима, као што то раде и друге земље, само што су њихове позиције другачије у односу на Србију. Они своје међусобне разлике усаглашавају у процесу доношења одлука, а Србија није део процеса доношења одлука и зато је у последње време била прича да ли ми морами или не морамо, ми немамо око тога велике спорове са ЕУ јер смо суверена земља која гледа своје националне и државне интересе и наша позиција је потпуно јасна“, истиче Дачић.

Србија се придружила одлукама ЕУ у 10 случајева, а у четири, који се односе на Украјину, тачније на санкције Русији, није, казао је он.

„Србија ће своју спољну политику усмеравати ка усаглашавању, водећи рачуна о својим националним и државним интересима, као што то раде и друге земље, само што су њихове позиције другачије у односу на Србију. Они своје међусобне разлике усаглашавају у процесу доношења одлука, а Србија није део процеса доношења одлука и зато је у последње време била прича да ли ми морами или не морамо, ми немамо око тога велике спорове са ЕУ јер смо суверена земља која гледа своје националне и државне интересе и наша позиција је потпуно јасна“, рекао је министар и нагласио да Србија брани територијални интегритет Украјине, али не може да га брани више него што би бранила свој територијални интегритет, а при томе се западне земље у томе нису прославиле“

Дачић је навео и да нам о томе не могу држати лекције они који су нарушили наш територијални интегритет јер ми смо исто тако очекивали да се приликом нашег тероторијалног интегритета огласе све земље чланице УН.

„Сходно томе, желим да кажем шта је наш национални државни интерес – да развијамо добре односе са Русијом, Кином и другим земљама“, истиче министар. Он је подсетио да Србија најоштрије осуђује обарање малезијског авиона изнад Украјине и да се залаже за независну истрагу која ће пронаћи кривце за смрт 298 људи на лету МХ17, али је додао:

„Ми са друге стране као пријатељи Русије не можемо ни да подржимо сваки потез који је за осуду. Без обзира да ли неко сад сумњичи Русију са доказима или без доказа, пошто се углавном сумња на проруске снаге, Србија тражи независну истрагу и не сме да буде увучена у сукобе, већ ће она бити фактор решавања сукоба, следеће године као председавајући ОЕБС-у“, истакао је Дачић.

(Б92,РТС)