Прочитај ми чланак

Ако се сврстамо у фронт против Русије, у Србији ће ове зиме бити врло хладно

0

2

Професор ФПН Предраг Симић изјавио је, поводом кризе у Украјини, да је Србија за сада избегла озбиљније последице, осим једне, која се односи на Јужни ток.

Симић је за ТВ Пинк рекао да је Јужни ток „гурнут у неку будућност“, а да ће се до краја године тек показати да ли ће можда и почетак преговора са Европском унијом, такође, трпети због појединих погледа на Србију који долазе са запада.

Професор Факултета политичких наука је указао да после избијања украјинске кризе и обарања малезијског авиона Сједињене Америчке Државе желе да промене однос снага тако што ће прекинути везе и ослабити утицај Русије на европске земље, нарочито на Немачку.

За Америку је важно да Русију држи на удаљености од Европе, а да при том задржи своје присуство у Европи, сматра Симић.

У свему томе Србија има велики значај, јер је до сада показала највише симпатија према Русији, без обзира на то што је званично неутрална, рекао је професор ФПН.

Симић је указао да је Србија у овом тренутку поново на неки начин „мала Русија“ или метафора Русије и да постоји нервоза и напетост у јавности и код нас и у свету.

Он је додао да у овом тренутку највиши домаћи функционери желе да сачувају везе са Русијом, јер верују да је интеграција Србије у Европи ипак далека будућност.

„Ако би се Србија сврстала у ред земаља које би примениле санкције према Русији, ове зиме би у Србији било врло хладно“, додао је Симић.

 

(Тањуг)