Прочитај ми чланак

СТЕФАНО БОНЛИУАРИ ЗА СРБИН.ИНФО: Југославија бомбардована због противљења глобализацији

0

stefano bonliuari stato e potenzaКао представник италијанске патриотске левице Стефано Бонлуари, председник „Stato e Potenca“ је попричао са редакцијом СРБИН.инфо о дешавањима у Украјини, личности Слободана Милошевића и НАТО бомбардовању СРЈ.

Пре 15 година Југославија је бомбардована од стране НАТО пакта. Да ли би сте желели да нам кажете нешто о вашем ставу према бомбардовању СРЈ?

Шта могу рећи? То је типичан пример онога шта ради амерички империјализам у Европи и у свету. Земља попут Југославије је бомбардована, са изговором да се заустави „етничко чишћење“ на Косову, само зато што се је противила неолибералној глобализацији наметнутој од стране САД, у време тоталне униполарности. Данас ми јако добро знамо да су аргументи које су изнеле САД и НАТО, као оправдање за бомбардовање Југославије, били само лажни докази и измишљотине.

Пре 8 година Слободан Милошевић је мистериозно преминуо у Хагу. Шта је Слободан Милошевић за вас?

Слободан Милошевић је мудри државник, који је лојално и предано своју служио домовину. Он је био социјалиста и патриота, врло популаран међу својим сународницима. Он је бранио интересе и право на постојање Југославије од оних који су желели по сваку цену да је униште. И на крају је платио својим животом због тога.

Шта „Десни сектор“ и вехабије имају заједничко?

Десни сектор и вехабије су подржане, финансиране и вођене од стране САД и њихових савезника. Како се данас може говорити о трећој страни, неутралној и од Русије и САД? Врло је јасно да је све то само начин да прикрију да су слуге САД.

stefano bonliuari 2

Какво је ваше мишљење о Доњецкој републици?

У Италији 70тих Ернико Берлингуер, секретар Комунистичке партије, која је пристала на НАТО, је својевремено тврдио да после Октобарске револуције више се неможе веровати у социјализам на простору СССР. Чињеница да су Доњецк и Луганск основали народне републике или социјалистичке државе, доказује супротно. Уствари ова чињеница чини да схватимо колико је важно питање националног идентитета. У источној Украјини популација је руска и гледа ка Русији. Не желе да уђу у ЕУ, додатно и зато што је пучистичка влада у Кијеву састављена од неонациста и присталица идеологије Степана Бандере, под командом САД и ЕУ.

Добар део данашњих социјалиста одбацује нацију и традицију као ретроградне ствари прошлости. Који је проблем модерне левице? Како „Стато е Потенца“ гледа на проблем националног питања? На који начин је ваша перспектива другачија од онога што се данас назива „левицом првог света“?

У ономе што се данас назива „Првим светом“ политичке снаге левице су постале глобалистичке и космополитске. Мислим да морамо да расчистимо неспоразуме: једна ствар је левица, сасвим друга је социјализам. Данас у такозваној западној „левици“ постоје само либерали, и нико више. Стато е Потенца није либерални покрет западне левице, већ сасвим супротно од тог, социјалистички покрет који ставља снажана акценат национални идентитет и значај трдиције, као фундаменталних елемената социјализма.

(Србин.инфо)