Прочитај ми чланак

Шта су Американци снимили изнад Украјине

0

Док Холанђани дочекају прва тела настрадалих путника, стиже вест да су на сателитским снимцима САД поред активираног ракетног система „бук” усликани украјински војници.

sta su amerikanci snimili iznad ukrajine  prenos žrtava

Први ковчези са телима жртава стигли су из Украјине у Холандију (Фото Бета)

Посмртни остаци жртава несреће на лету МХ17 јуче су почели да пристижу у Холандију, док су црне кутије малезијског авиона превезене у Велику Британију на анализу. Истовремено су настављене оптужбе између Вашингтона, Кијева и Москве око тога ко је прошле недеље оборио путничку летелицу изнад источне Украјине на путу из Амстердама за Куала Лумпур.

Депортација Путинове кћерке

Градоначелник једног холандског града позвао је јуче своју владу да из Холандије протера кћерку Владимира Путина Марију.
Први човек Хилверсума сматра да Марија Путин (29), за коју се верује да живи у Холандији са дечком Холанђанином, треба да буде протерана из земље због уплетености Русије у судбину лета МХ17.
О Путиновим кћеркама Марији и Јекатерини мало се зна, али медији већ неко време говоре да је Маријин момак Холанђанин који послује са „Гаспромом”.

У Холандији је јуче проглашен дан жалости, а први авион са око 40 тела дочекали су рођаци настрадалих путника, чланови владе и краљевске породице, јавља Ројтерс. Од 298 путника и чланова посаде, 193 је имало холандски пасош.

Међународна анализа у Лондону тек треба да каже шта се десило са летом МХ17, али се на основу изјава укључених страна верује да је „боинг” оборен из пројектила. Вашингтон је досад тврдио да су авион „скинули” проруски сепаратисти као и да је Русија одговорна јер је наоружавала активисте у Доњецку и Луганску који траже независност од Украјине.

Међутим, касно прексиноћ истакнути амерички обавештајни званичници казали су америчким медијима да САД немају доказе о томе да је Русија непосредно учествовала у лансирању пројектила.

Како пише „Лос Анђелес тајмс”, америчке службе нису сигурне ни које су националности људи који су испалили ракету земља–ваздух из система „бук” или СА-11, а САД не могу да докажу да је „руска војска одиграла директну улогу у обарању млазњака или у обучавању сепаратиста да користе ракетни систем СА-11”.

Они, међутим, сматрају да иза напада највероватније стоје проруски борци који су грешком погодили путничку летелицу мислећи да је борбени авион централне владе.

Москва и даље подвлачи да „бук” никада није дотурила побуњеницима и позива САД да објаве сателитске снимке настале прошлог четвртка изнад источне Украјине.

У међувремену, јавила се нова претпоставка о мистерији лета МХ17. Роберт Пери, некадашњи репортер „Њузвика” и агенције АП, данас слободни новинар, пише да је из поузданих обавештајних извора сазнао да амерички сателитски снимци заиста постоје, али да их Вашингтон не објављује јер је могуће да би инкриминисали снаге Кијева.

Москви одузети организацију Светског купа

Неколицина чланова владајуће странке канцеларке Меркел траже да се Русији одузме организација фудбалског такмичења као вид притиска на Кремљ поводом догађаја у Украјини.
„ФИФА треба да размисли о томе да ли је Москва подобан домаћин”, изјавио је  посланик Михаел Фухс.
Немачки фудбалски савез није коментарисао ове позиве, док је холандски савез саопштио да је још рано за разматрање оваквог предлога.

У тексту на сајту consortiumnews.com, Пери пише да снимци указују да је спорни пројектил припадао украјинским трупама као и да су војници на снимку, у близини активираног ракетног система, обучени у униформе украјинске армије.

Међутим, његов извор не може да искључи могућност да је сателит у ствари снимио побуњенике који су носили униформе веома сличне онима које носе припадници владиних снага.

Овај истраживач такође тврди да је немогуће да САД немају сателитске снимке као што тврде јер је незамисливо да Вашингтон не прати шта се дешава у грађанском рату на територији која је толико важна за америчку спољну политику.

На основу последње вести из Вашингтона, стиче се утисак да САД више неће инсистирати на оптужбама да је Русија одиграла главну улогу у обарању авиона.

У неким међународним круговима се, иначе, верује да су побуњеници избрисали или измениле податке, пошто су кутије биле код њих неколико дана.

Међутим, телевизија цитира и стручњаке за авијацију који истичу да је за манипулисање са црним кутијама потребно много више времена, као и да ће свако ко не буде задовољан истрагом моћи да се позива на то да „место злочина” није било ваљано обезбеђено.

Оборена два украјинска борбена авиона

Кијев – Проруске снаге су јуче на истоку Украјине обориле два борбена авиона украјинске војске, саопштило је министарство одбране у Кијеву.

У саопштењу се наводи да су борбени авиони „сухој 25” оборени око 13.30 по локалном времену на подручју планине Саур Могила на истоку Украјине, пренела је агенција АП. Летелице су погођене радарски навођеним ракетама.

Засад није познато шта се догодило са пилотима, који су се, према неким информацијама, катапултирали из погођених авиона и падобранима спустили на земљу. Портпарол министарства одбране Алексеј Дмитрашковски изјавио је да се у сваком авиону налазило највише по два члана посаде и да за њима трагају и припадници побуњеничких одреда и припадници званичних оружаних снага.

bajden-jacenjukУ међувремену, Влада Украјине донела је одлуку о оснивању комитета за увођење санкција Русији и грађанима Русије „који подржавају терористе”, саопштио је јуче украјински премијер Арсениј Јацењук.

У саставу комитета биће представници министарстава правде и спољних послова, као и правосудних, економских и безбедносних структура, пренела је украјинска агенција УНН.

Јацењук је рекао да ће Украјина увести санкције сваком „ко има пасош Русије и подржава сепаратисте директно или индиректно”, навела је украјинска агенција.

Руска информативна агенција (РИА) Новости пренела је да је украјински премијер наложио да се припреми списак руских држављана и компанија којима ће бити уведене санкције.

„Налажем комитету да у року од десет дана влади достави списак санкција против правних и физичких лица Русије која подржавају и финансирају тероризам у Украјини и посежу за територијалном целовитошћу и независношћу Украјине”, рекао је Јацењук.

Руска агенција подсећа да је Русија у више наврата саопштавала да није умешана у догађаје на југоистоку Украјине, да су неосноване оптужбе на рачун Москве да је одговорна за компликовање ситуације и да је руско министарство одбране навело да не испоручује устаницима војну технику, муницију или другу помоћ.

(Политика)